Vybíráme pohodlné a kvalitní křeslo na balkon či zahradu

Závěsné křeslo na terase domu Patryk Kosmider / Shutterstock.com

Pokud si pořizujete venkovní křeslo, ve kterém budete trávit několik hodin denně, vyplatí se nákup promyslet. Zvažte, jestli v něm budete sedět při práci, nebo spíš relaxovat a oddávat se sladkému nicnedělání. Dlouhé sezení u počítače nebo knihy si žádá komfortní nábytek, ideálně s opěrkami na ruce. Pro odpočinek s nohama ve vířivce naopak můžete zvolit moderní závěsné křeslo. Kritérií správného výběru je ale mnohem víc.

Přečtěte si také

Jak se doopravdy Češi stravují? Ke snídani si dá každý stý Čech pivo!

Výběr křesla podle využití

Pro práci a na čtení

Chystáte se mít na balkóně improvizovanou kancelář nebo čtecí koutek? Pak doporučujeme křeslo stabilní a pohodlné. Pro zdravé sezení by mělo mít dostatečně vysokou opěrku a ideálně i područky.

Může být těžší, protože ho pravděpodobně nebudete často přenášet. Na výběr tedy máte z různých materiálů, přírodního a umělého ratanu, kovu či dřeva.

Dřevěný nábytek ale volte spíš na zastřešená místa. Hodí se dokoupit ještě sladěný stolek. Aktuálně jej seženete v akci třeba v obchodech Asko. Stačí menší, ale měl by se na něj vejít notebook a ideálně i diář, kniha a malé občerstvení.

Chraňte se před sluníčkem

Na odpočinek

Relax na sluníčku nebo u bazénu si žádá polohovací křeslo, které by mělo být lehké pro časté přesuny a nejlépe i odolné proti vodě. Případně zvolte přímo relaxační lehátko se stejnými vlastnostmi. Pokud jde o materiál, nejlepší bude umělý ratan nebo recyklovaný plast.

Moderní zahradní křeslo s pruhovaným přehozem stock_studio / Shutterstock.com

Skladování zahradního křesla

Nejde jen o to, kolik máte místa na balkóně. Na zimu nejspíš budete křesla uklízet, a je tedy vhodné přemýšlet o stohovatelných nebo skládacích modelech.

Údržba a příslušenství

K nábytku si pořiďte i šetrné čisticí prostředky a plachtu na zakrytí. Nejnáchylnější je dřevo, ale žádnému materiálu neprospívá vlhkost. Křesla tedy uložte do suchého prostředí a přikryjte, aby byla chráněná před mrazem.

Jaký zvolit materiál zahradního křesla?

Nejodolnější je kov, který bez problému vydrží i 10 let, ne každému je ale studená nebo rozpálená ocel příjemná. Částečně tento problém vyřeší světlé barvy, polštáře a podsedáky, ale máte i spoustu jiných možností. V poslední době si oblibu získává umělý ratan, který je i velmi pohodlný. Nabízí se také přírodní dřevo, kterému ale musíte věnovat dostatečnou péči.

Mladá žena sedí na balkoně v zahradním křesle a čte si, v pozadí je spousta rostlin v květináčích aliaksei kruhlenia / Shutterstock.com

Design a originalita

Moderní hollywoodské houpačky nebo závěsná křesla udělají z vaší zahrady nebo terasy místo pro luxusní odpočinek. Houpačky jsou k dostání v různých velikostech a stylech, se stříškou i bez. Závěsná křesla se nejčastěji vyrábějí z ratanu nebo kovu a díky mohutným ocelovým konstrukcím jsou naprosto bezpečná.

Kolik stojí zahradní křesla?

Křeslo pro každodenní používání si zaslouží adekvátní investici. Nejlevnější plastové verze okolo 100 Kč zřejmě nebudou to pravé. Na druhou stranu už okolo 1 000 Kč můžete sehnat slušný kousek z kvalitních materiálů. Cena pak stoupá s polohovatelností, dalšími doplňky a moderním designem klidně až k 10 000 Kč.