IKEA prozradila svůj tajný recept na masové kuličky s omáčkou. Odteď si je můžete připravit doma

Švédské masové kuličky Ika Rahma H / Shutterstock.com

Není tajemstvím, že obchodní domy IKEA lákají své zákazníky nejen na pěkný a levný nábytek a bytové doplňky, ale také na švédské speciality podávané v jejich restauraci. Nejoblíbenější jsou bezesporu masové kuličky s krémovou omáčkou a brusinkami. Tajemstvím ovšem až donedávna zůstával recept na jejich přesnou přípravu. To už neplatí. Připravte si je s námi i vy.

Přečtěte si také

Recept na jarní pomazánku, ve kterém zužitkujete všechny druhy bylinek ze zahrádky

Ochutnejte oblíbený švédský pokrm

Švédské masové kuličky, známé také jako „Köttbullar“, jsou tradičním švédským pokrmem, který se skládá z malých kuliček mletého masa, obvykle hovězího a vepřového.

Tyto kuličky jsou často pečené, případně smažené a podávané s bramborovou kaší, omáčkou nebo na švédském stole jako součást bohatého oběda nebo večeře. Jsou symbolem švédské kuchyně a oblíbeným jídlem jak doma, tak i v restauracích po celém světě.

Falafel
Čas přípravy: 1 hod Obtížnost: Střední

Falafel

Falafel jsou malé smažené kuličky nebo placičky z cizrny původem z Egypta. Uvnitř měkký a krémový a na povrchu křupavý, hotový falafel je výborný v pita chlebu doplněný zeleninou nebo s dipem a pečivem. Zkuste si připravit toto arabské pouliční jídlo, které si oblíbil celý svět, podle našeho receptu.

Falafel

Recept na švédské masové kuličky

Ingredience na přípravu cca 4 porcí masových kuliček:

  • 500 g mletého hovězího masa
  • 250 g mletého vepřového masa
  • 1 cibule
  • 1 stroužek česneku
  • 100 g strouhanky
  • 1 vajíčko
  • 5 lžiček mléka
  • sůl a pepř
Masové kuličky v omáčce na pánvi Marian Weyo / Shutterstock.com

Ingredience na přípravu krémové omáčky:

  • 40 g másla
  • 40 g hladké mouky
  • 150 ml zeleninového vývaru
  • 150 ml hovězího vývaru
  • 150 ml smetany ke šlehání
  • 2 lžičky sójové omáčky
  • 1 lžička dijonské hořčice

Postup:

  1. V míse smícháme hovězí a vepřové maso a důkladně je v rukou promneme. Přidáme najemno nakrájenou cibuli, prolisovaný česnek, strouhanku, vajíčko a mléko. Osolíme, opepříme a vše společně promícháme.
  2. Z masové směsi vytvarujeme malé kuličky, které necháme před přípravou ideálně 2 hodiny zakryté odpočívat v lednici (budou během smažení a pečení snáze držet tvar i konzistenci).
  3. Na pánvi rozehřejeme trochu oleje a masové kuličky ze všech stran osmahneme. Jakmile budou na povrchu hnědé a opečené, umístíme je do pekáče a zakryjeme víkem. Necháme péct asi 30 minut v předehřáté troubě na 180 °C.
  4. Mezitím si připravíme krémovou omáčku. V rendlíku rozehřejeme máslo, přidáme mouku a chvíli mícháme, dokud nám nevznikne jíška. Poté za stálého míchání přilijeme zeleninový a hovězí vývar, smetanu, sójovou omáčku a hořčici. Vše společně přivedeme k varu a vaříme, dokud omáčka nezhoustne.
  5. Masové kuličky podáváme přelité omáčkou a s brusinkovým džemem. Jako přílohu můžeme zvolit brambory, hranolky nebo bramborovou kaši.
Smetanová houbová omáčka
Čas přípravy: 40 min Obtížnost: Snadný

Smetanová houbová omáčka

Smetanová houbová omáčka patří mezi klasické české omáčky podávané s knedlíkem. Tuto výbornou omáčku můžete přidat k vařenému i pečenému masu i k plátkům masa z pánve.

Smetanová houbová omáčka

Tip na závěr

Brusinkový džem s celými brusinkami seženete téměř v každém supermarketu (Billa, Lidl, Globus apod.) v oddělení džemů nebo konzervovaného ovoce. Pod svou značkou je prodává i sám obchodní dům IKEA.

Výrobky IKEA je možné po celou dobu nakupovat online a brusinky, včetně dalších švédských specialit, si tak můžete k nákupu přihodit. A pokud se vám nechce vařit vůbec, můžete si zde koupit i jejich originální masové kuličky v mražené verzi (cena 249 Kč/kg).

Zdroje: sweden.se, ikea.com