Co je to klikva? Blízká příbuzná brusinek s lahodnou chutí a léčivými účinky

Košíky plné klikvy Nata Naumovec / Shutterstock.com

Ještě jste o klikvě neslyšeli? Pravděpodobně však znáte brusinky, klikva je jejich blízkou příbuznou, která nejen podobně chutná, ale také podobně vypadá a sdílí i léčebné vlastnosti a použití. Není divu, že se často zaměňují. Pokud si pořídíte sušenou klikvu nebo ji najdete ve složení vašich oblíbených snídaňových směsí, nemusíte se ničeho obávat, ba naopak, jedná se o ovoce, které je mimořádně zdravé.

Přečtěte si také

Bobkový list: Zatočí s migrénou, cukrovkou i moly ve skříni

Jak klikva vypadá?

Amatér by rozdíl mezi brusinkou možná nepoznal a rozhodně to nemůže nijak uškodit. Na trhu existují 3 základní druhy, a sice klikva bahenní, klikva velkoplodá a klikva maloplodá. V tuzemsku se ve volné přírodě vyskytuje klikva bahenní, která roste spíše vzácně na vlhkých a kyselých půdách. Hojně je pěstovaná klikva velkoplodá, která je nejrozšířenější a má domov v Kanadě a na severu USA. Často se jí říká kanadská brusinka.

Klikvu můžete pěstovat i svépomocí, ale není to tak snadné, protože potřebuje kyselou a vlhkou půdu obohacenou o rašelinu. Má vždy podobu nenápadného plazivého keříku, který není delší než 1 m a vyšší než 30 cm. Má malé oválné lístky a plodem jsou kulovité nebo soudkovité bobule o průměru kolem 1 cm. Mají specifickou nakyslou chuť.

Vyzkoušejte si dát k televizi zdravou směs v akci

Trápí vás močové cesty? Klikva pomůže

Čerstvé plody i šťáva z klikvy brání infekcím močových cest. Je to tím, že obsahují sloučeninu, která zabraňuje bakteriím ulpívat na výstelce stěny močového měchýře, což předchází vzniku infekce. Zabraňuje bakteriím přilnout také na ústní sliznici, což je prevencí zubního kazu. Je možné, že tato schopnost také brání bakterii Helicobacter pylori přilnout na sliznici žaludku. Vzhledem k obsahu mnoha antioxidantů a vitamínů podpoří klikva vaši imunitu a je prevencí mnoha onemocnění, od ledvinových kamenů až po kardiovaskulární onemocnění nebo rakovinu.

Sušená klikva Toni Genes / Shutterstock.com

Mnoho živin a minimum kalorií

Jeden šálek čerstvých bobulí obsahuje pouhých 51 kalorií a jen 4 gramy cukru. Najdeme zde také 5 gramů vlákniny, 13 gramů sacharidů a 24 % doporučené denní dávky vitamínu C. Kromě toho jsou bobule bohaté na draslík, hořčík, zinek, železo, riboflavin a řadu dalších vitamínů a minerálů známých pro své antioxidační vlastnosti.

Plody obsahují velké množství proanthokyanidinů, které hrají zásadní roli ve zdraví mnoha orgánových systémů. Pomáhají při snižování špatného cholesterolu a zvyšování dobrého cholesterolu. Je zde dokonce více proanthokyanidinů než v červeném víně a šťávu z klikvy mohou navíc konzumovat i děti.

Jak si plody nejlépe vychutnat?

V obchodech na ni nejčastěji narazíte v sušené formě, která připomíná rozinky, ale v červené barvě. Pokud máte čerstvé plody, můžete je konzumovat i syrové. Vyrobit si z nich můžete vynikající marmeládu, můžete je kandovat, sušit, a pokud jich budete mít větší množství, tak třeba i zamrazit. Podobně jako brusinky, tak i klikva se skvěle páruje s masem a hodí se prakticky do všech dezertů. Využijete je i v nápojích, zejména ve smoothie. Sušené plody můžete přidat do svých snídaňových cereálií, přihodit je do jogurtu nebo do různých receptů.