Falafel

Čas přípravy: 1 hod
Obtížnost: Střední
Cena: 40 Kč
Redakce Kupi.cz
30. října 2023
Falafel servírovaný na prkénku Ilustrační foto: Chzu / Shutterstock.com

Falafel jsou malé smažené kuličky nebo placičky z cizrny původem z Egypta. Uvnitř měkký a krémový a na povrchu křupavý, hotový falafel je výborný v pita chlebu doplněný zeleninou nebo s dipem a pečivem. Zkuste si připravit toto arabské pouliční jídlo, které si oblíbil celý svět, podle našeho receptu.

Recept falafel vás vyjde na 2 Kč za 1 porci. 20 porcí připravíte za 40 Kč.

Ingredience

Ingredience na recept koupíte výhodně v obchodě BILLA za 40 Kč*
*Cenu odhaduje Kupi na základě akčních a běžných cen a je orientační. Našli jste chybu? Dejte nám vědět na e-mail [email protected].

Postup přípravy

  • 1

    Jako první si den předem namočte cizrnu. Tu nasypte do misky, propláchněte a zalijte vodou tak, aby nad ní bylo ještě 5 cm vody, takto ji nechte 12 hodin stát.

  • 2

    Druhý den cizrnu sceďte a znovu propláchněte. Poté ji rozprostřete na utěrku a nechejte trochu odkapat. Než se cizrna zbaví přebytečné vody, připravte si ostatní suroviny.

  • 3

    Šalotku očistěte a pokrájejte. Očistěte i stroužky česneku a prolisujte je. Petržel a koriandr zbavte stonků, omyjte a lehce pokrájejte.

  • 4

    Poté šalotku, česnek, petržel a koriandr vložte do sekáčku. Přidejte sůl, římský kmín, kajenský pepř (malá lžička), sušený koriandr, kardamom, citrónovou šťávu a jemně nastrouhanou kůru z jednoho citronu. Vše dobře nasekejte najemno. Takto připravenou směs přendejte do větší misky.

  • 5

    Nyní si pečlivě nasekejte cizrnu. Tu umixujte ve stejném sekáčku jako předchozí suroviny, a to v několika dávkách. Díky tomu ji totiž dokážete umixovat rovnoměrně. Cizrna by totiž neměla být umixována na kaši, ale současně by v ní také neměly být příliš velké hrudky.

  • 6

    Umixovanou cizrnu vložte do misky k ostatním připraveným surovinám. Přidejte mouku a jedlou sodu, vše dobře promíchejte. Přikryté nechte 1 hodinu v lednici dobře uležet.

  • 7

    Z uleželé směsi vypracujte v rukou 20 stejně velkých kuliček. Do menšího hrnce nalijte dostatek oleje (slunečnicový nebo řepkový) a dobře jej rozpalte.

  • 8

    Poté do něj vložte kuličky a smažte je pozvolna 3–4 minuty, dokud nejsou hezky zlatavé. Následně je přemístěte na papírovou utěrku, která odsaje přebytečný tuk, a ještě horké podávejte.

Zajímavé tipy
  • Pokud cizrnu umixujete úplně na kaši, bude se vám s ní špatně pracovat. Pokud budete mít příliš velké kousky cizrny, nebude falafel měkoučký, ale tvrdý.
  • Falafel servírujte se zeleninou, zeleninovým salátem, jako je tabbouleh nebo hummusem.
  • Nezapomeňte ani na dipy. Skvěle se hodí dipy ze zakysané smetany nebo jogurtu.

Líbil se vám recept Falafel? Sdílejte jej a podělte se o něj se svými přáteli.