1/0
Šumajstr neboli šumajzl je specialitou slovácké kuchyně, která se připravuje z krup, luštěnin a škvarků. Jedná se o syté a velmi vydatné jídlo, které se na Slovácku vaří po dlouhé generace. Příprava je vcelku rychlá a jednoduchá, vhodná i pro naprosté začátečníky.
Fazole namočte přes noc. Poté k nim přidejte bobkový list, nové koření, celý pepř a uvařte. Fazole osolte, až budou měkké.
V osolené vodě uvařte kroupy.
Cibuli nakrájejte najemno a orestujte ji na sádle. Přidejte slaninu a prohřejte.
Ve větším hrnci smíchejte fazole s kroupami a přidejte slaninu s cibulí. Osolte, opepřete, přidejte utřený česnek a promíchejte.
Líbil se vám recept Slovácký šumajstr? Sdílejte jej a podělte se o něj se svými přáteli.