Koprová omáčka

Čas přípravy: 1 hod
Obtížnost: Snadný
Redakce Kupi.cz
20. června
Koprová omáčka s knedlíky, masem na bílém talíři s příborem. Ilustrační foto: Richard Semik / Shutterstock.com

Koprová omáčka je jeden z těch pokrmů, který buď zbožňujete, nebo se mu snažíte vyhnout. Pokud patříte mezi ty, kteří si na této tradiční české omáčce pochutnávají, přinášíme vám jednoduchý recept na její přípravu. K přípravě potřebujete pouze tři hlavní ingredience – čerstvý kopr, smetanu a hovězí vývar. Můžete také použít nakládaný kopr, pokud není čerstvý dostupný. Rozhodněte se, zda ji podávat s vejcem, nebo s kouskem hovězího masa.

Recept

  • 1

    Ve velkém hrnci rozpusťte máslo. Na nižším plameni přidejte mouku, promíchejte a připravte světlou jíšku. Míchejte asi dvě minuty.

  • 2

    Přilijte do jíšky po částech vývar, vždy rychle promíchejte metlou, aby se nevytvořily hrudky. Opakujte, dokud nezpracujete veškerý vývar. Dochutnejte solí a pepřem a přiveďte k varu.

  • 3

    Omáčku vařte 30 minut. Poté přilijte smetanu, přiveďte ji krátce k varu a vařte ještě 2 minuty.

  • 4

    Odstavte z plotny, přidejte nasekaný kopr a omáčku už nevařte. Dochutnejte octem a cukrem podle potřeby. Nakonec vmíchejte plátek másla k zjemnění.

Zajímavé tipy
  • Pokud nechcete kopr sekat nožem, můžete ho lehce nalámat a rozmixovat s decilitrem omáčky, pak zamíchat zpět do hrnce.
  • Omáčku podávejte s bramborem a natvrdo vařeným vajíčkem nebo se ztraceným vejcem, alternativně s houskovým knedlíkem a plátkem vařeného hovězího masa.

Líbil se vám recept Koprová omáčka? Sdílejte jej a podělte se o něj se svými přáteli.