Recept na vláčný mazanec a výborného velikonočního beránka

Co by to bylo za velikonoční snídani bez nadýchaného mazance rapier / Canva.com

Kromě barevné a veselé výzdoby patří na velikonoční slavnostní stůl i sladké dobroty. Mezi ně neodmyslitelně patří voňavý mazanec a beránek. Určitě je najdete i hotové v obchodech, těm domácím, s láskou pečeným se však nic nevyrovná, že? Vyzkoušejte naše osvědčené recepty, se kterými se vám pečení zaručeně vydaří.

Přečtěte si také

Ne vždy je celozrnné pečivo zdravější než bílé. Jak se v nich vyznat?
Ne vždy je celozrnné pečivo zdravější než bílé. Jak se v nich vyznat?

Velikonoce jsou nejdůležitějším křesťanským svátkem v roce, protože připomínají samu podstatu křesťanství – Zmrtvýchvstání Krista. Trochu upravené po svém je často slaví i nevěřící rodiny. K velikonočním svátkům také patří různé speciální pokrmy a mezi těmi sladkými by mazanec ani beránek neměly chybět.

Velikonoční beránek

Receptů na beránka existuje opravdu spousta. Postup bývá u každého skoro stejný, liší je jen použitými ingrediencemi. Může se péct z piškotového, třeného, mramorovaného, tvarohového i šlehačkového těsta. Vybrali jsme pro vás recept na beránka z piškotového těsta, se kterým u rodinných příslušníků určitě zabodujete. Na jeho přípravu budete potřebovat:

  • 350 g mouky
  • 7 vajec (nejlépe domácích)
  • 250 g krupicového cukru
  • 1 sáček vanilkového cukru
  • šťávu a nastrouhanou kůru z půlky většího citronu
  • máslo na vymazání formy
Receptů na velikonočního beránka je spousta, vyzkoušejte třeba ten z piškotového těsta egal / Canva.com

Tip: Pokud chcete beránka více nadýchaného, použijte hladkou mouku. Pokud ho chcete pevnějšího, bude lepší mouka polohrubá.

Důležité je také myslet na to, jak velkou formu použijete a případně si upravit množství surovin. Ať už bude objem nádoby jakýkoliv, vždy ji naplňte cca 5 až 10 mm pod okraj, protože pečením těsto vyběhne.

Postup:

  1. Nejprve dejte předehřát troubu na 180 stupňů. Formu na beránka vymažte máslem a vysypte trochou mouky. Ze dvou vajec a obou druhů cukru ušlehejte v míse pěnu a přidejte k ní šťávu a kůru z citronu.
  2. V jiné nádobě ušlehejte z bílků ze zbylých vajec sníh a lehce ho vmíchejte do těsta.
  3. Těsto vylijte do formy na beránka a pečte zhruba čtyřicet minut v troubě, dokud nemá zlatavou barvu.
  4. Hotového beránka poznáte, když do něj zapíchnete špejli a na ní nebudou přilepené žádné vlhké drobečky.
  5. Poté formu vyndejte z trouby a nechte beránka vychladnout. Teprve potom ho z formy opatrně vyklopte a posaďte ho na servírovací stůl. Můžete jej posypat moučkovým cukrem, případně přelít čokoládovou polevou.

Tradiční mazanec

Mazanec je kynutý bochánek ze sladkého těžšího těsta s rozinkami a mandlemi. Na jeho přípravu budete potřebovat:

  • 900 g polohrubé mouky
  • 375 ml vlažného mléka
  • 1 kostku droždí
  • 150 g rozpuštěného másla
  • 150 g moučkového cukru + jednu lžičku do kvásku
  • 3 vejce
  • 1–2 lžíce rumu
  • vanilkový cukr
  • špetku soli
  • špetku muškátového oříšku
  • nastrouhanou kůru z jednoho citronu
  • 70 g pokrájených oloupaných mandlí
  • 70 g spařených a opláchnutých rozinek
Mazanec by neměl o Velikonocích chybět na žádném prostřeném stole Madeleine Steinbach / Canva.com

Postup:

  1. Polovinu potřebného mléka nalijte do sklenice, přidejte lžičku cukru, rozdrobte droždí a nechte vzejít kvásek. V teple bude kvásek připraven k použití zhruba za 10 minut. Rozinky dejte do misky a zalijte rumem.
  2. Ve větší míse smíchejte mouku, moučkový cukr, špetku soli, muškátový oříšek a citronovou kůru.
  3. Do mísy k mouce a ostatním surovinám vlijte vzešlý kvásek, zbylé mléko, 2 rozšlehaná vejce, rozinky máčené v rumu, dvě třetiny sekaných mandlí a nakonec i rozpuštěné máslo. Těsto důkladně zpracujte – nejdříve vařečkou v míse a potom ještě rukama.
  4. Moukou poprášené těsto dejte do čisté mísy, přikryjte utěrkou a nechce na teplém místě vykynout zhruba 2 hodiny.
  5. Během doby kynutí je dobré těsto dvakrát nebo třikrát krátce promíchat vařečkou, aby se do něj dostal další vzduch.
  6. Vykynuté těsto ještě jednou zpracujte a utvořte z něj buď jeden větší, nebo dva menší bochánky. Mazanec pomažte rozšlehaným vejcem a posypte zbylými mandlemi. Než jej dáte do trouby, nechte ho na plechu ještě 20 minut odpočívat.
  7. Pečte 7 minut v předehřáté troubě na 200 stupňů, aby se uzavřely póry na povrchu. Poté zmírněte teplotu na 150–160 stupňů a pozvolna dopékejte cca 40 minut, aby se bochánek pořádně propekl. Když je mazanec krásně zlatavý, píchněte do jeho středu špejli, a pokud se na ni těsto nelepí, můžete své dílo vyndat z trouby.
  8. Mazanec ihned potřete máslem a nechte vychladnout na drátěné podložce. Po vychladnutí ho pocukrujte moučkovým cukrem a můžete krájet.