Zázrak jménem arganový olej: Jeho účinky na pleť jsou neskutečné

Žena drží před obličejem lahvičku s olejem puhhha / Shutterstock.com

Marocké tekuté zlato neboli elixír mládí. Tak se přezdívá arganovému oleji. Díky svým protizánětlivým vlastnostem a schopnostem účinně regenerovat buňky je skvělý pro péči o pleť, vlasy i nehty. Muži jej navíc ocení jako zklidňující a hydratující přípravek po holení a v péči o vousy i pokožku pod nimi. Je ovšem důležité umět v obchodech poznat ten kvalitní a neředěný. Co všechno prozradí kvalitu arganového oleje?

Přečtěte si také

Víte, co se stane s pečivem, které nekoupíte? Nevyhazuje se! Víme, jak ho supermarkety využívají

Vitamínová bomba pro pleť

Arganový olej obsahuje velké množství nenasycených i esenciálních mastných kyselin, karotenu, antioxidantů i vitamínů. Například vitamín E, F a tokoferoly, které jsou protizánětlivé, chrání buňky před volnými radikály a zpomalují jejich stárnutí, nebo vitamín A podporující prokrvování a funkčnost cévního systému.

Na co je dobrý arganový olej:

  • Pomáhá léčit kožní onemocnění, ekzémy či akné.
  • Urychluje hojení ran a regeneraci buněk (doporučuje se např. i na popáleniny).
  • Zabraňuje stárnutí pleti, vyhlazuje vrásky a podporuje přirozenou tvorbu kolagenu.
  • Hydratuje, vyživuje a vyhlazuje pleť, snižuje tvorbu kožního mazu.
  • Dodává vlasům lesk, hydrataci a hebkost a posiluje jejich strukturu (od kořínků po konečky).
  • Zmírňuje svědění vlasové pokožky, pomáhá při lupénce či podráždění po holení.
  • Zjemňuje vousy, hydratuje a zklidňuje suchou pokožku pod nimi.
  • Vyživuje a posiluje nehty, regeneruje záděry.
  • Je vhodný také jako sérum na řasy a obočí pro urychlení růstu a zhušťování.

Jak se vyznat ve složení a kolik arganový olej stojí?

Složení

Ve složení musí být uvedena pouze jedna jediná surovina: 100% arganový olej lisovaný za studena (neboli Argania Spinosa Kernel Oil). Mnohé výrobky obsahují příměsi jiných rostlinných olejů, např. slunečnicového, a ve složení chybí informace o tom, v jakém poměru. Výrobci v takových případech na etiketě často slovíčkaří. Například uvádí, že jejich arganový olej obsahuje 100% přírodní pleťové oleje – to znamená, že ve složení může být doslova jakýkoliv rostlinný olej vhodný pro kosmetické použití.

Někdy bývají ve složení uvedeny také přidané vitamíny, např. tocopheryl neboli vitamín E. Kvalitní arganový olej však obsahuje sám o sobě řadu vitamínů ve vysoké dávce. Pokud jsou do něj uměle přidány, jedná se pouze o marketingový tah a značí to chemickou úpravu, která z něj paradoxně jeho přirozené vitamíny a cenné látky vytahuje.

Semena a arganový olej na dřevěném stole Luisa Puccini / Shutterstock.com

Cena

Arganový olej patří na trhu k těm dražším. Cena za 100 ml balení se u levnějších produktů pohybuje kolem 300 Kč, např. u značek Purity Vision nebo Wolfberry, u dražších je to kolem 400 až 500 Kč a více, např. od značek Saloos, Nobilis Tilia. Za menší balení samozřejmě zaplatíte poměrně vždy o něco více, 20ml lahvička arganového oleje od uvedených značek tak stojí v průměru kolem 130–150 Kč.

  • Tip: Arganové oleje prodávají mimo jiné také mnohé lékárny (např. Benu nebo Dr. Max) i drogerie. Díky tomu si můžete na Kupi.cz hlídat u vybraných značek v letácích jejich akční ceny.

Pozor si dávejte na podezřele levné výrobky, pokud se samozřejmě nejedná o zboží ve slevě. Ale ani velmi vysoká cena nemusí znamenat kvalitu. Existují předražené značky, které nabízí arganový olej ředěný sójovým či slunečnicovým. Vždy proto čtěte složení.

Kvalitu arganového oleje prozradí i barva, vůně a konzistence

Vůně

Arganový olej pro kosmetické účely voní lehce oříškově. Existuje totiž ještě ten pro kuchyňské využití, který se zpracovává jinak. Je hutnější, voní intenzivně po ořeších a pro péči o pleť je zcela nevhodný.

Pokud naopak arganový olej nevoní vůbec, může to značit, že byl naředěný nebo chemicky upravený a přišel o řadu cenných látek. Umělá parfemace může zakrývat příměsi nežádoucích látek, nakyslý pach zase indikovat znečištění, nesprávné skladování nebo prošlé datum použitelnosti.

Mladá krásná kudrnatá žena používá žluté sérum na obličej ECOSY / Shutterstock.com

Barva

Barva by měla být světle zlatá. Hodně tmavá je typická pro kuchyňský arganový olej, příliš světlá opět značí ředění.

Konzistence

Konzistence arganového oleje je o něco hustší než u jiných rostlinných olejů, avšak i přesto se krásně vstřebává a nezanechává mastný film. Pokud se tak děje a konzistence je navíc lepkavá a extrémně hutná, jedná se o špatný olej. Neměla by být ale ani moc řídká a vodová.

Zdroj: National Library of Medicine, kniha Multiple Biological Activities of Unconventional Seed Oils