Vyrobte si suchý šampon jen ze 2 až 3 složek. Máme návod pro brunety, blondýny i rusovlásky

Žena, která drží v ruce suchý šampon Mila Supinskaya Glashchenko / Shutterstock.com

Ať máte vlasy se sklony k maštění, ráno zaspíte, preferujete méně časté umývání vlasů nebo během dne potřebujete osvěžit svůj účes, zachránit vás většinou dokáže suchý šampon. Zázrak v lahvičce nebo ve spreji je pohotovou první pomocí, dá se dokonce vyrobit doma. Klidně jen ze dvou přírodních surovin. Zkuste to podle našich jednoduchých návodů na suché šampony pro všechny barvy vlasů a inspirujte se užitečnými tipy k jejich používání.

Přečtěte si také

Syrové mléko: Zázrak nebo risk? Pravda, kterou musíte znát a líbit se vám nebude

Jak funguje suchý šampon a co obsahuje?

Díky svému složení má schopnost pohlcovat přebytečný maz z vlasů a pokožky hlavy a tím nahrazovat jejich mytí. Hlavní odmašťující složkou prodávaných přípravků bývá rýžový škrob, případně škrob kukuřičný nebo bramborový. Někdy se využívá oxid křemičitý (namletý křemen) nebo jemně mletý jíl. Dále pak záleží na typu a značce, ve složení některých ale najdete i chemické parfemované a konzervační látky, například Benzyl Benzoate nebo Distearyldimonium Chloride, které se spojují s možným výskytem alergické reakce.

Škodí suché šampony vlasům?

Záleží na četnosti používání. Na jednu stranu mohou být pro vlasy velmi přínosné, protože umožní snížit frekvenci mokrého umývaní, které na každodenní bázi není rovněž ideální a může vlasy zbytečně oslabovat. Na stranu druhou mnohé šampony (nejen) s chemickým složením mohou vlasy vysušovat, stejně jako pokožku hlavy, a ani s nimi se to nedoporučuje přehánět. Vhodnější jsou samozřejmě suché šampony s přírodním a co nejjednodušším složením. Třeba ty, které si můžete vyrobit i doma.

6 misek s barevnými prášky Iryna Kaliukina / Shutterstock.com

Jaký základ použít pro přírodní suchý šampon?

Ať už budete doma míchat sypký šampon pro světlé, tmavé nebo barvené vlasy, vždy budete potřebovat základní prášek, který má skvělé absorpční schopnosti, je vhodný pro použití na pokožku hlavy a vytvoří ideální bázi. Nejčastěji se pro tento účel používá kukuřičný škrob, který je díky absenci vůně univerzálním základem a je také poměrně dostupný a levný.

Skvělý je v tomto ohledu i betonit neboli aztécká hlína (pozor, nesmí přijít do styku s kovovými předměty), nebo ovesný koloidní prášek, který se v kosmetice využívá pro svou schopnost ulevovat svědící a suché pokožce, zklidňovat podráždění a posilovat vlasy. Sáhnout rovněž můžete po dětském pudru, ten ovšem nemusí vyhovovat všem kvůli intenzivní vůni. Případně po jedlé sodě, jejíž časté používání se zase nedoporučuje jedincům s citlivou pokožkou hlavy.

O kouzlo se postará kosmetický (marocký) jíl

K základu se následně míchá některý z kosmetických jílů, kterých existuje celá řada. V tomto případě je vhodné vybírat podle barvy. Stejně jako základ přidá domácímu suchému šamponu schopnost pohlcovat mastnotu, ale také čistit a pečovat. Jaký typ jílu vybrat pro které vlasy se dozvíte v našich třech návodech níže.

1. Návod na domácí suchý šampon pro tmavé vlasy

V dřevěné, keramické nebo plastové misce smíchejte pomocí špachtle:

  • 2 díly základu (kukuřičného škrobu, betonitu, ovesného prášku, pudru apod.),
  • 1 díl marockého jílu,
  • 1 až 2 díly barvicí složky (lze kombinovat podle preferovaného odstínu) – holandské kakao, skořice nebo aktivní uhlí pro velmi tmavé a černé vlasy.
Žena, která si nanáší na vlasy suchý šampon triocean / Shutterstock.com

2. Návod na domácí suchý šampon pro světlé vlasy

V dřevěné, keramické nebo plastové misce smíchejte pomocí špachtle:

  • 2 díly základu (kukuřičného škrobu, betonitu, ovesného prášku, pudru apod.),
  • 1 díl bílého jílu (kaolinu) nebo žlutého jílu.

3. Návod na domácí suchý šampon pro zrzavé a červené vlasy

V dřevěné, keramické nebo plastové misce smíchejte pomocí špachtle:

  • 2 díly základu (kukuřičného škrobu, betonitu, ovesného prášku, pudru apod.),
  • 2 díly červeného jílu,
  • pro zrzavé vlasy nebo světlejší hnědé může být také 1 díl barvicí složky – skořice.

Jak používat domácí suchý šampon?

Pro voňavější i více pečující výsledek přidejte pár kapek esenciálního oleje, například levandulového pro zklidnění, tea tree pro dezinfekci pokožky hlavy, rozmarýnového pro zdravou hřívu nebo mátového pro povzbuzení. Vyhýbejte se pouze citrusovým, které by mohly kůži na hlavě podráždit.

Vyrobený suchý šampon skladujte v uzavíratelné dóze, ideálně v nějaké se sypátkem. Poslouží vám prázdná lahvička od pudru nebo jiné kosmetiky, ale i cukřenka nebo slánka.

Prášek pak můžete ke kořínkům nanášet pomocí prstů, čistého zubního kartáčku nebo kosmetického štětečku. Po aplikaci vmasírujte, nechte chvíli působit a poté vyčesejte do délek.

Zdroj: teta drogerie, Proženy.cz