Rozmarýnový olej ovládl beauty scénu TikToku. Opravdu ale zajistí krásné vlasy?

Žena, držící v ruce rozmarýnový olej Parilov / Shutterstock.com

Také na vás v poslední době všude vyskakují videa, která oslavují rozmarýnový olej jako zázrak, slibující husté, silné a lesklé vlasy? Jak je to ve skutečnosti? Má rozmarýn opravdu tak dobré účinky, nebo se jedná o klam? Podívali jsme se na to, zda (a jakým způsobem) je dobré rozmarýn na vlasy používat, jak vybírat mezi produkty na trhu i jak si doma levně vyrobit rozmarýnový olej nebo vodu.

Přečtěte si také

Jak se doopravdy Češi stravují? Ke snídani si dá každý stý Čech pivo!

Jaké účinky má rozmarýnový olej na vlasy?

Rozmarýnový olej je poměrně známý jako účinný prostředek proti vypadávání vlasů u mužů i žen. Stimuluje prý průtok krve do vlasových folikul a tím podporuje jejich zásobování živinami a kyslíkem. Vlasy rovněž vyhlazuje, zvyšuje jejich pružnost a lesk. Kromě lidí, které trápí řídnutí a vypadávání vlasů, suché nebo roztřepené konečky a celkově oslabené vlasy, je vhodný také pro každého, kdo chce zlepšit vzhled i zdraví své hřívy.

Žena, která si nanáší rozmarýnový olej na vlasy New Africa / Shutterstock.com

Jak se rozmarýnový olej používá?

Někdo ho doporučuje vmasírovat do pokožky hlavy a nanést na celou délku vlasů několik hodin před mytím hlavy. Jiní ho doporučují nanést až do umytých vlhkých vlasů. Čistý rozmarýnový olej se musí v pár kapkách přimíchat do jiného oleje na vlasy, případně do šamponu nebo masky.

Skutečně rozmarýn na vlasy funguje?

Na jeho účinnosti se shodují nejen zástupy tiktokerů, youtuberů a jejich fanoušků, ale i odborníci a vědci. Během několika posledních let vyšla řada studií, které zkoumaly účinky rozmarýnového oleje.

Například studie, publikovaná v časopise Experimental Biology and Medicine v roce 2017, ověřila, že rozmarýnový olej může pomáhat s léčbou bakteriální infekce, která na pokožce hlavy zapříčiňuje vypadávání vlasů. Studie z roku 2022 zase ověřila pozitivní účinky rozmarýnu na dorůstání nových vlasů při alopecii nebo dočasném vypadávání.

Vždy ovšem mějte na paměti, že účinky mohou být individuální. Někomu rozmarýnový olej pomůže ke krásným a lesklým vlasům, jinému zase pomůže jiný přípravek.

Žena s kartáčem na vlasy, zděšená z vypadávání vlasů Hazal Ak / Shutterstock.com

Jaký je rozdíl mezi rozmarýnovým olejem a extraktem z listů?

Na trhu existuje hned několik druhů rozmarýnových olejů a výrobků. Řada lidí mezi nimi neumí rozlišovat a mohou si tím naopak uškodit, případně se ochudit o silné účinky.

V první řadě je dostupný 100% esenciální rozmarýnový olej. Je velmi koncentrovaný a k aplikaci ho stačí jen pár kapek. Samotný by ovšem mohl pokožku hlavy podráždit, proto je nutné ho před nanesením rozmíchat v jiném nosném oleji (např. mandlovém, kokosovém, jojobovém nebo arganovém), šamponu nebo vlasové masce. Případně je možné koupit již namíchané směsi olejů.

V kupovaných rozmarýnových přípravcích na vlasy se častěji používá extrakt z listů rozmarýnu. Oproti 100% oleji se liší v tom, že je méně koncentrovaný a účinný. Proto si u takových výrobků ověřte, kolik ho ve složení je (na jakém místě se mezi ostatními ingrediencemi nachází), abyste nekoupili „rozmarýnový“ zázrak s jeho minimálním obsahem, který moc zázračných účinků nepřinese.

Recept na rozmarýnový olej

Rozmarýnový olej si můžete vyrobit i doma. Ideálně tak zužitkujete například přebytky rozmarýnu, který jste koupili na vaření nebo vám bují v květináči. Jak na to?

  1. Naplňte lahvičku (ideálně z tmavého skla nebo plastu) větvičkami a zalijte kvalitním olejem, například mandlovým, kokosovým, jojobovým nebo arganovým. Dobře uzavřete.
  2. Nechte zhruba 14 dní na tmavším místě louhovat. Občas protřepejte.
  3. Hotový olej přeceďte a vraťte do lahvičky. Skladujte na suchém a temném místě.

Tip: Pro aplikaci jsou nejlepší lahvičky s kapátkem. Můžete je koupit v některých lékárnách, kreativních a výtvarných potřebách nebo prodejnách s elektronickými cigaretami (používají se pro míchání e-liquidů).

Lahvička rozmarýnového oleje, vedle je ní je položená snítka rozmarýnu Pixel-Shot / Shutterstock.com

Recept na rozmarýnovou vodu / vlasové tonikum

  1. Snítky rozmarýnu povařte v rendlíku ve vodě (cca 4 větvičky na 250 ml vody).
  2. Nechte krátce probublat, poté vypněte a počkejte, až nálev vystydne.
  3. Do studeného roztoku můžete ještě přidat pár kapek vitamínu E, naředit ho 100% přírodní květinovou vodou nebo přidat trochu éterického oleje pro lepší vůni.
  4. Rozmarýnovou vodu přelijte do lahvičky s rozprašovačem a používejte na suché i mokré vlasy.

Zdroje: Medical News Today, Nation Library od Medicine