Co je to skinimalismus? Nejnovější pečující trend potěší vaši peněženku, pleť i planetu

Žena si drží bradu Prostock-studio / Shutterstock.com

Nebaví vás trávit pečující rutinou každé ráno a večer dlouhé minuty, nemáte na to čas nebo energii? Zároveň se ale chcete starat o svou pleť a dopřávat jí potřebnou péči? Pak je skinimalismus přesně pro vás. Přečtěte si, proč je tento trend v poslední době tak populární, jaké produkty zahrnuje a jak (i proč) se vyplatí takový pleťový minimalismus dodržovat.

Přečtěte si také

Patří podle vás zvířecí miláčci do obchodů? Někde mají přísný zákaz, jinde je vítají s otevřenou náručí

Méně je více

Termín vychází z anglického výrazu skinimalism a volně jej lze přeložit jako minimalismus v péči o pleť. Je přesným opakem dřívějších složitých a překombinovaných beauty rutin, které zahrnovaly množství produktů a v podstatě platilo, že čím více toho své pleti dopřejete, tím lépe: dvoufázové čištění, peeling, maska, tonikum, sérum, esence, oční sérum, krém, ochranný faktor a navečer zase noční krém… Tomu všemu je u skinimalismu konec.

Hlavní zásadou je naopak používat produktů co nejméně, zato s nabitým složením a maximálním efektem. V rámci ranní i večerní péče je cílem minimalistického přístupu sloučit všechny žádoucí účinky pouze do dvou až tří fází: čištění, nanášení krému, případně také séra. To nejdůležitější je potom složení. Základem je výběr multifunkčních kosmetických výrobků, které poskytují co nejvíce benefitů a aktivních látek v jedné aplikaci.

Koncept zeleně a lahviček s kosmetikou Oksana Mizina / Shutterstock.com

Jak vybírat skinimalistické produkty?

Nezbytností je vždy čistění pleti a její dostatečná hydratace, během dne také ochranný faktor SPF. Poté stačí na trhu vybírat takové produkty, které ve svém složení kombinují všechny potřebné aktivní látky, které jste do nynějška používali zvlášť, a které jsou vhodné a potřebné pro váš typ pleti (tedy např. retinol, kyselina hyaluronová, kyselina salicylová, koenzym Q10, kolagen, kofein nebo vitamín C, dále také účinné bylinné a rostlinné složky).

  • Příklad: Podle filozofie skinimalismu je zbytečné používat samostatně oční sérum s retinolem proti vráskám, sérum na pleť s kolagenem pro mladistvý vzhled a krém s kyselinou hyaluronovou pro hydrataci, když stačí jeden lehký gelový krém, který obsahuje všechny tyto tři složky a zároveň ho můžete používat na pleť i oční okolí. Obdobně existuje celá řada čistících přípravků obohacených například o aloe vera, růžovou vodu nebo zinek, díky kterým nemusíte používat zvlášť tonika a pleťové vody s těmito složkami.

Ať už pečující kosmetiku nakupujete v drogerii, v lékárně, v parfumeriích nebo přímo u svých ověřených značek, na trhu se objevuje čím dál více skinimalistických produktů. Aktivní látky se v poslední době také velmi často přidávají do dekorativní kosmetiky, make-upů nebo tónovacích sér, díky kterým můžete ze své kosmetické taštičky vyřadit například podkladové báze nebo balzámy na rty.

Pro koho je tento trend vhodný?

Jednoduše řečeno úplně pro každého. Je ideální pro ty, kteří nechtějí svou pleť zatěžovat množstvím přípravků, ale zároveň chtějí z kosmetických produktů vytěžit maximum. Pro ty, kteří často cestují nebo mají vytížený aktivní život a v kosmetické taštičce ocení jen pár základních nezbytností, se kterými lze zvládnout celou rutinu kdekoliv. A samozřejmě i pro ty, kteří nechtějí trávit dlouhé hodiny u zrcadla a vše potřebují „sfouknout“ během pár chvilek. V neposlední řadě bude vyhovovat jedincům, kteří minimalismus vyznávají i v rámci svého životního stylu a zaměřují se na udržitelnost a smysluplnost.

Žena si prohlíží krabičky v obchodě BearFotos / Shutterstock.com

Minimalismus v balení, složení i v životě

Trend skinimalismu se začal prostřednictvím sociálním sítím rozmáhat zejména od roku 2021. Odkazuje totiž nejen na zjednodušenou péči o pleť, ale také na úsporu času, peněz i přírody. Tedy na dlouhodobou udržitelnost. Minimální množství kvalitních produktů s bohatým složením znamená méně plastového odpadu, tedy menší zátěž pro planetu.

A protože na trhu rychle vzrostla poptávka po multifunkčních a zároveň udržitelných produktech, začaly i samotné značky klást důraz na používání přírodních ingrediencí a využívání minimalistických balení z recyklovaných a recyklovatelných materiálů.

Zdroje: edition.cnn.com, health.com