Gothaj: Jak se z kdysi německé lahůdky stal levný a nekvalitní salám chudých?

Nakrájený salám gothaj s červenou cibulkou a klíčky UrbanRadim / Shutterstock.com

Co se vám vybaví, když se řekne gothajský salám? Většině pravděpodobně levné recepty, nejnižší kvalita nebo náhražka masa a uzenin studentů či chudých. A nebudou daleko od pravdy. Z původní německé lahůdky plné masa se v dnešní době stala potravina nevalné pověsti. I přesto existují způsoby, jak si gothaj vychutnat. Přečtěte si, jak moc se tyto salámy v čase proměnily, kde sehnat kvalitní kousky i jak je připravit.

Přečtěte si také

Pět nejčastějších chyb, které děláme, když se snažíme zhubnout. Vysadit pečivo a jíst light potraviny vám váhu nesníží

Německá libová kvalita

Ačkoliv řada lidí považuje gothaj za český výmysl, původem je z Německa, konkrétně z města Gotha. Zde ho začal vyrábět řezník jménem Johann Daniel Kestner jako vyhlášený měkký salám plný chuti. Původní normy totiž udávaly, že gothaj musí obsahovat alespoň 65 % masa.

Konkrétně tehdejší receptura čítala až do počátku 90. let 20. století následující ingredience a jejich poměr (na 100 kg hotového salámu): 29 kg hovězího zadního masa, 29 kg libového vepřového masa, 5,5 kg tučného vepřového masa bez kůže, 35 kg sádla, 6 l pitné vody, koření a sůl.

Díky této normě chutnal salám mnohem lépe než dnes, navíc vždy se zárukou stejné kvality. Není proto divu, že dříve i u nás gothaj patřil k nejprodávanějším uzeninám vůbec.

Muž plní salám gothaj Farhad Ibrahimzade / Shutterstock.com

Když se ze složení vytratí maso

V průběhu 90. let 20. století se nicméně situace razantně změnila. Normy vztahující se na uzeniny byly plošně zrušeny, čehož většina výrobců samozřejmě ihned využila. A tak se začala kvalita a pověst gothaje zhoršovat, až si vysloužil nálepku podřadného salámu.

A není se čemu divit, což za poslední roky dokázala i řada spotřebitelských testů, ve kterých gothaje většinově zcela propadaly. Dnes by měly podle vyhlášky obsahovat nejvýše 40 % tuku a alespoň 40 % masa (hovězího či vepřového), jeho požadovaná kvalita ovšem není blíže specifikována.

Proto jsou dnešní gothajské salámy složené hlavně z náhražek a v obsahu se hojně objevují ingredience jako kůže, sádlo, voda, škrob a jiná plnidla, ochucovadla a zahušťovadla, někdy dokonce i drůbeží separát, ačkoliv je pro výrobu tohoto salámu v České republice zakázaný.

Kde výhodně pořídit gothaj?

Kvalita se dnes ukrývá v malých řeznictvích

Pokud byste si tedy chtěli pochutnat na autentické chuti gothajského měkkého salámu, museli byste se patrně vydat do menších řemeslných řeznictví s malouzenářskou výrobou. V supermarketech a běžných obchodech doporučujeme číst složení výrobků a zaměřit se hlavně na podíl čistého masa a jeho druh.

Kvalitní gothaj se mimo jiné pozná také podle charakteristické výrazné mozaiky a viditelných tukových zrn kontrastujících se světlejší růžovou masovou hmotou.

Nakrájený gothaj s proužky sýra a okurkou, podávaný s rustikálním selským chlebem Karl Allgaeuer / Shutterstock.com

Jak si na gothaji pochutnat?

Chutí i svým vzhledem na řezu má velmi blízko ke špekáčkům. Také proto se s oblibou peče spolu s paprikou a jinou zeleninou v pivu, případně nakládá podobně jako utopenci, tedy s cibulí do kyselého octového nálevu. V takové podobě může být skutečnou lahůdkou, zejména doplníte-li ho čerstvým chlebem a vychlazeným pivem. Třeba světlý ležák 11° Svijanský Máz nyní seženete v akci!

Studentský řízek, bramborový salát i zapečené těstoviny

Velmi často se gothaj krájený na silnější kolečka v naší kuchyni také obaluje v trojobalu a smaží (někdy pod názvem “studentský řízek”). Nebo jako levnější alternativa mnohých uzenin přidává do slaných zapečených závinů, bramborových gulášů i do bramborových salátů, šunkofleků, vajíčkových či majonézových pomazánek a směsí na topinky nebo tousty.

Dá se jíst ale i samotný, osmažený na pánvi a podávaný s chlebem nebo bramborami.