Jedním z nejoblíbenějších druhů rychlého občerstvení je hamburger, zkráceně burger. Oslavte Mezinárodní den hamburgerů, který připadá každoročně na 28. května, návštěvou restaurace nebo fastfoodu a vychutnejte si svůj oblíbený burger, připravený z poctivých surovin a kvalitního hovězího masa.
Myslíte si, že maso na hamburgery je americkou tradicí? Pak jste na omylu. Jak již samotný název napovídá, jméno výtečného pokrmu hamburger pochází z německého města Hamburk. V 19. století z tohoto přístavu emigrovalo mnoho lidí do Ameriky a během plavby lodí jedli pokrm z mletého masa. Ve 20. století byl v Hamburku populární „hamburský steak“, jehož podoba zůstala do dneška.
Postupně se tento hamburský steak dostal do Spojených států amerických, kde se začal šířit. Díky americké síti restaurací McDonald's a jejich vyhlášeného Big Macu se tento masný kulinářský vynález stal populárním po celém světě. Mezinárodní den hamburgerů se koná každoročně 28. května.
VasiliyBudarin / Shutterstock.com
Nejlépe se do burgerů hodí maso z mladých býků plemene Aberdeen Agnus, vysvětluje pro Kupi.cz Martin Búš, majitel restaurace R Burger. „Do burgerů se nejvíce hodí hovězí maso z mladých býků, nejlépe krk, protože obsahuje ideální poměr masa a tuku, zhruba 80 ku 20,“ objasnil Martin Búš.
Kromě krku se může jednat také o plec, hovězí kýtu, vysoký a nízký roštěnec. Před smažením by maso mělo obsahovat 20 až 30 procent tuku, protože ten je hlavním nositelem chuti. Kvalitu masa zvýšíte také tím, že ho koupíte v kusech a poté si ho pomelete sami. Dobře připravené hovězí maso by mělo být šťavnaté a rozplývat se v ústech.
Pojďte si s námi připravit skvělý domácí hamburger, který si jistě zamilujete. Příprava je poměrně jednoduchá, takže to zvládne i úplný začátečník.
Grilovaný lilkový hamburger s avokádem a žampiony je chutná a zdravější alternativa tohoto oblíbeného jídla. K takto připravenému zeleninovému burgeru se hodí servírovat pečené plátky nebo hranolky batátů, pokapané olivovým olejem a posypané mořskou solí.
V R Burgeru se snaží, aby chutnalo hlavně zákazníkům, a proto mají ohledně výběru hovězího masa jasno. Mleté maso z mladých býků plemene Aberdeen Agnus. „Naše maso je od farmáře. Býci se pasou na podkrkonošských loukách a díky tomu je maso chuťově výraznější, do burgerů ideální,“ dodává Martin Búš.
Ve většině podniků si můžete vybrat burger i s jiným masem než hovězím, například můžete zvolit kombinaci hovězího s vepřovým. Další možností jsou burgery z kuřecím nebo krůtím mletým masem. Alternativou mohou být fishburgery, tedy burgery připravované z ryb, jako je treska, losos nebo tuňák.
Tibilletti / Shutterstock.com
Abyste docílili dobrého burgeru, měl by být před podáváním grilovaný. Maso by mělo být lehce zkaramelizované, ale bez připáleného povrchu. Na dochucení vám postačí sůl a čerstvý mletý pepř.
K burgerům se nejlépe hodí pšeničná houska, která se podélně rozpůlí, a obě poloviny se opečou řeznou stranou na grilu. Do klasické verze patří dále nakrájený hlávkový salát, plátek čerstvého rajčete, nakládané kyselé okurky, červená cibule a omáčka, která má za účel zvýraznit chuť přísad.
Fantazii se meze nekladou, a tak si můžete vytvořit různé kombinace omáček, majonézy, kečupu, barbecue a zeleninových přísad, díky kterým objevíte nové chutě. Neodmyslitelnou součástí hamburgeru jsou přílohy, především americké brambory nebo hranolky.
Zdroje: Kupi, Nationaltoday