Jaký je rozdíl mezi černým, zeleným, červeným a bílým pepřem? Mnoho lidí správnou odpověď neví

Miska s barevným pepřem nblx / Shutterstock.com

Pepř je jedním z nejpoužívanějších koření na celém světě a již v dávných dobách byl velice cennou komoditou – nejen pro dochucování jídel, ale také díky svým léčivým účinkům. Pravý pepř existuje ve čtyřech barvách, které mají každá trochu jinou chuť i pálivost. Jaký je mezi nimi rozdíl? A jak poznat skutečně kvalitní plody?

Přečtěte si také

Na benzinku jako do supermarketu: BILLA otevírá další obchody VIVA

Pepř podpoří imunitu a pomůže s nachlazením

Pepř všeobecně vyniká vysokým obsahem vitamínu A, C, E a K, dále vápníku, vlákniny, železa a manganu i antioxidantů a protizánětlivých složek.

Podporuje trávení, činnosti jater i hubnutí, přirozeně posiluje imunitu a pomáhá při nachlazení, rýmě i kašli. Má dezinfekční a antibakteriální účinky a byl také od pradávna považován za afrodisiakum.

Jedna rostlina, čtyři barvy a čtyři chutě

Bobulky pepře rostou na popínavé rostlině pepřovníku, který vypadá jako chmel nebo břečťan. Co ovšem stále mnoho lidí netuší, je fakt, že všechny druhy barevného pepře pochází z jedné rostliny. Rozdíl je pouze v tom, kdy se plody sklidí a jak se zpracují.

U pepře platí, že čím jsou kuličky zralejší, tím více obsahují piperinu, což je látka způsobující jejich pálení. Méně zralé plody jsou zase ovocnější a voňavější, protože obsahují více aromatických silic. A jak je to s jednotlivými barvami?

Mlýnek s barevnými kuličkami pepře Natakorn Ruangrit / Shutterstock.com

Zelený pepř

Zelený pepř jsou nedozrálé bobule pepřovníku, které se sklízí ještě předtím, než začnou červenat. Jsou chuťově nejjemnější a nejvíce aromatické. Po otrhání se suší horkým vzduchem, nebo se nakládají do různých nálevů. Nejrychleji se také kazí a ztrácí své cenné látky, proto s jejich spotřebou neotálejte.

Máte doma dostatek koření?

Černý pepř

Černou barvu na rostlině pepřovníku neuvidíte nikdy. Tento nejběžnější druh se totiž vyrábí ze zelených plodů, které teprve začínají červenat. Po sklizení se bobule nechávají zoxidovat na vzduchu. Prochází procesem fermentace a sušení, které má za následek právě zčernání povrchu pepře.

Červený a bílý pepř

Plně dozrálé kuličky mají červenou barvu. Buďto se mohou pouze usušit, čímž si plody zachovají svou červenou, křehkou slupku, která ve své chuti nese náznaky ovocitosti a sladkosti, nebo se mohou namáčet do vody. Po odmočení se slupka snadno oloupe a výsledkem je pepř bílý, který se následně suší a je přirozeně nejpálivější ze všech.

Dodejte svým pokrmům chuť

Jak je to s růžovým pepřem?

Ve směsích barevného pepře často narazíte ještě na pepř růžový neboli brazilský či peruánský – ten je ovšem falešný. Jedná se o bobule jihoamerického stromu s názvem pepřovec brazilský. Do kořenících směsí se přidává zejména proto, že je levnější a často se jím nahrazují červené kuličky pravého pepře. Má nasládlejší chuť a kořenitou vůni.

Miska a vařečka s celým a mletým pepřem Krasula / Shutterstock.com

Jak nakoupit kvalitní pepř?

Nejlepší je vždy nakupovat celé kuličky pepře a mlít je až těsně před přípravou jídla. Mletý pepř vám navíc vydrží čerstvý jen pár měsíců, celé bobule i několik let. Pokud chcete pokrmům (omáčkám, polévkám) dodat intenzivní chuť, přidávejte celé kuličky. Mletý je spíše vhodný na steaky, minutky, saláty, vejce či sladké dezerty. A obecně také platí, že černý pepř se hodí spíše na tmavá masa a tmavá jídla, zatímco bílý na světlá.

Pepř vybírejte pečlivě. O jeho kvalitě napoví test s vodou

V obchodech lze zakoupit již hotové směsi barevného pepře. Pokud si ale chcete ohlídat složení nebo navolit poměr jednotlivých barev, doporučujeme nakupovat pepř v prodejnách s kořením (internetových i kamenných), kde seženete celý jednodruhový pepř ve všech jeho barvách.

  • K ověření kvality poslouží jednoduchý domácí test – vhoďte pár kuliček do sklenice s vodou.
  • Pokud klesnou na dno, znamená to, že jsou těžké a plné, tedy kvalitní. Pokud zůstanou plavat na povrchu, značí to jejich dutost a přesušenost.