Kořenicí směsi nám v kuchyni usnadňují plno práce s dochucováním pokrmů. Málokdo se ale dívá, za co při jejich nákupu vlastně platí. Tušíte správně – u většiny je to z více než poloviny obyčejná jedlá kuchyňská sůl, dále také glutamáty a mnohdy i cukr. Na co si při výběru koření dávat pozor?
Samozřejmě kořenicí směs jako taková přináší v kuchyni spoustu výhod. Na trhu najdete opravdu nekonečné množství kombinací i druhů, které snadno a rychle dodají jednotlivým pokrmům jejich požadovanou chuť – od číny, amerických brambor, špaget až po bramboráky nebo pizzu.
Ačkoliv už mnozí výrobci vyřadili ze složení těchto výrobků glutamáty, konzervanty a umělá barviva (to se bohužel stále netýká levnějších značek), obsah soli zůstává i nadále alarmující. U mnohých směsí (například grilovacích nebo na ryby) bývá obsaženo také větší množství cukru. Ten sice může pokrmům dodat lepší chuť, nicméně našemu zdraví neprospívá a pouze dokazuje, že výrobci jej v dnešní době zvládají „propašovat“ opravdu kamkoliv. Hledejte proto ve složení i tuto ingredienci.
Kupte se slevou Přísada do jídla Podravka.
Vysoký obsah soli. U některých směsí to může být i 65 % a více – nejčastěji se jedná o nejrůznější druhy grilovacího koření (například značky J. C. Horn, Vitana, Kotányi, Clever a další). Vyšší cena v přepočtu na složení, ve kterém převládá sůl a základní druhy koření, jako jsou mletá paprika, kmín, pepř aj.
Každá značka má jiný obsah soli, kvůli čemuž se může špatně odhadovat dávkování kořenící směsi. Množství, které je od jedné značky akorát, může od jiné jídlo zbytečně přesolit.
Některé směsi stále obsahují glutamáty, barviva a konzervanty. Vždy si proto pečlivě čtěte složení výrobků.
Nadměrná konzumace soli může našemu tělu výrazně uškodit. Má za následek vysoký krevní tlak (ten může vést k mrtvici nebo infarktu), poškození jater a ledvin i zavodňování organismu. Doporučovaný denní příjem soli se u dospělého člověka pohybuje okolo 6 gramů, což odpovídá asi 1 vrchovaté lžičce.
Obsahuje-li kořenící směs až 70 % soli, stačí zhruba 1,5–2 lžičky takového koření ve snědeném pokrmu a váš denní příděl je splněn. Pokud si ale dáte jakoukoliv další potravinu obsahující sůl nebo sodík (i minerálku, pečivo, cereálie, sýry, uzeniny apod.), překračujete denní limit a ohrožujete své zdraví.
Podívali jsme se na nejčastější složení některých oblíbených kořenicích směsí. Jak sami můžete vidět, většinou jsou kromě soli tvořeny základními druhy koření, které se nacházejí obyčejně v každé kuchyni. Nejlepší je proto míchat si z běžně dostupného koření směsi vlastnoručně doma a sůl si dávkovat podle vlastní chuti.
A ještě jedna rada na závěr. Aby vám koření co nejdéle vydrželo plné chuti a vůně, vždy jej uchovávejte v uzavřených nádobách a v suchu. Vyvarujte se také skladování na místech, kde je příliš teplo (například blízko sporáku).