Při nákupu koření si čtěte etikety! Některé kořenicí směsi z obchodu mohou vážně ohrozit vaše zdraví

Žena si prohlíží různé druhy koření v supermarketu Dusan Petkovic / Shutterstock.com

Kořenicí směsi nám v kuchyni usnadňují plno práce s dochucováním pokrmů. Málokdo se ale dívá, za co při jejich nákupu vlastně platí. Tušíte správně – u většiny je to z více než poloviny obyčejná jedlá kuchyňská sůl, dále také glutamáty a mnohdy i cukr. Na co si při výběru koření dávat pozor?

Přečtěte si také

Přesolené jídlo ještě můžete zachránit! Ředění si nechte jako poslední možnost a zkuste fígle našich babiček

V hlavní roli sůl, za kterou platíme jako za koření

Samozřejmě kořenicí směs jako taková přináší v kuchyni spoustu výhod. Na trhu najdete opravdu nekonečné množství kombinací i druhů, které snadno a rychle dodají jednotlivým pokrmům jejich požadovanou chuť – od číny, amerických brambor, špaget až po bramboráky nebo pizzu.

Ačkoliv už mnozí výrobci vyřadili ze složení těchto výrobků glutamáty, konzervanty a umělá barviva (to se bohužel stále netýká levnějších značek), obsah soli zůstává i nadále alarmující. U mnohých směsí (například grilovacích nebo na ryby) bývá obsaženo také větší množství cukru. Ten sice může pokrmům dodat lepší chuť, nicméně našemu zdraví neprospívá a pouze dokazuje, že výrobci jej v dnešní době zvládají „propašovat“ opravdu kamkoliv. Hledejte proto ve složení i tuto ingredienci.

Najděte si kořenicí směsi v akci

Nevýhody kupovaných směsí s kořením

Vysoký obsah soli. U některých směsí to může být i 65 % a více – nejčastěji se jedná o nejrůznější druhy grilovacího koření (například značky J. C. Horn, Vitana, Kotányi, Clever a další). Vyšší cena v přepočtu na složení, ve kterém převládá sůl a základní druhy koření, jako jsou mletá paprika, kmín, pepř aj.

Každá značka má jiný obsah soli, kvůli čemuž se může špatně odhadovat dávkování kořenící směsi. Množství, které je od jedné značky akorát, může od jiné jídlo zbytečně přesolit.

Některé směsi stále obsahují glutamáty, barviva a konzervanty. Vždy si proto pečlivě čtěte složení výrobků.

Pytlíky s kořením Curioso.Photography / Shutterstock.com

Jak moc nám může takové množství soli ublížit?

Nadměrná konzumace soli může našemu tělu výrazně uškodit. Má za následek vysoký krevní tlak (ten může vést k mrtvici nebo infarktu), poškození jater a ledvin i zavodňování organismu. Doporučovaný denní příjem soli se u dospělého člověka pohybuje okolo 6 gramů, což odpovídá asi 1 vrchovaté lžičce.

Obsahuje-li kořenící směs až 70 % soli, stačí zhruba 1,5–2 lžičky takového koření ve snědeném pokrmu a váš denní příděl je splněn. Pokud si ale dáte jakoukoliv další potravinu obsahující sůl nebo sodík (i minerálku, pečivo, cereálie, sýry, uzeniny apod.), překračujete denní limit a ohrožujete své zdraví.

  • Tip: Například Vitana prodává „modrou edici“ kořenicích směsí, které neobsahují žádnou sůl. Jejich cena je oproti jiným značkám na trhu o něco vyšší (cca 19,90 Kč za 18 g, tj. okolo 1100 Kč/kg; pro srovnání, cena za kilo kořenících směsí obsahujících sůl se pohybuje běžně mezi 500–700 Kč/kg), na druhou stranu, neplatíte z většiny ceny jen za sůl, ale opravdu za koření a bylinky.

Namíchejte si z běžně dostupných druhů kořenicí směsi sami

Podívali jsme se na nejčastější složení některých oblíbených kořenicích směsí. Jak sami můžete vidět, většinou jsou kromě soli tvořeny základními druhy koření, které se nacházejí obyčejně v každé kuchyni. Nejlepší je proto míchat si z běžně dostupného koření směsi vlastnoručně doma a sůl si dávkovat podle vlastní chuti.

  • Grilovací koření – základ většinou tvoří: jedlá sůl, paprika sladká mletá, černý pepř, sušený česnek, drcený kmín (dále můžou být – šalvěj mletá, majoránka, sušená cibule, mleté chilli, drcené hořčičné semínko).
  • Koření na kuře – základ většinou tvoří: jedlá sůl, paprika sladká mletá, sušená cibule, kari koření, sušený česnek, mletý kmín, směs bylinek.
Kořenicí směs v hrnku a v něm lžička anna.q / Shutterstock.com
  • Gulášové koření – základ většinou tvoří: paprika sladká mletá, sůl, sušený česnek, sušená cibule, pepř, drcený kmín, majoránka, mleté chilli.
  • Koření na ryby – základ většinou tvoří: jedlá sůl, sušený česnek, sušená cibule, cukr, citronová kůra, sušená petrželová či celerová nať, sušený kopr, mleté hořčičné semínko, kurkuma (dále můžou být – pepř, bylinky, chilli a další).

A ještě jedna rada na závěr. Aby vám koření co nejdéle vydrželo plné chuti a vůně, vždy jej uchovávejte v uzavřených nádobách a v suchu. Vyvarujte se také skladování na místech, kde je příliš teplo (například blízko sporáku).