Jak poznat padělek parfému? Napoví samotný flakon i trubička rozprašovače

Flakon voňavky v ruce Eleni Rofcsasz / Shutterstock.com

Padělků se každoročně prodají miliardy kusů. A zdaleka nejde jen o kabelky nebo jiné módní doplňky. Velmi časté jsou i v kosmetice, zejména v oblasti parfémů. Z ulic a tržnic se jejich prodejci v posledních letech přesunuli na internet, ale taktiku víceméně nezměnili. Dokážou vytvořit čím dál věrnější kopie a schovávají se za seriózně působící e-shopy. Přesto i dnes existují poměrně spolehlivé způsoby, jak poznat padělek parfému od originálu.

Přečtěte si také

Vynikají oběd do hodiny: Domácí špecle se slaninou a žampiony si zamilujete

Design krabičky a flakonu

Některé fake parfémy by vás měly odradit už na první pohled, a to pomačkaným celofánem nebo nekvalitní papírovou krabičkou. Podezřelé jsou i lehce odlišné barvy či zkomolený název značky, díky kterému se navíc obchodníci vyhnou problémům s autorskými právy a Zákonem č. 258/2000 Sb., o ochraně veřejného zdraví, kterému parfémy podléhají.

Pokud ale všechno sedí a vám se přece jen podezřele nízká cena nezdá, bude potřeba pátrat dál. U luxusních značek typu Chanel nebo Dior pomůže k ověření pravosti parfému batch kód, tedy výrobní označení s místem a datem, které najdete vyryté přímo na flakonu.

Jak poznat padělaný parfém Chanel, se dočtete v tomto článku.

Žena si aplikuje parfém na krk MS_studio / Shutterstock.com

Zaměřte se na detaily

Vašemu kritickému oku by ale neměly uniknout ani zdánlivé drobnosti, jako je hadička, rozprašovač nebo uzávěr. Neoriginální parfémy mají často hadičku neúměrně dlouhou a zatočenou, nebo naopak krátkou, přestože má být rovná a vést na dno flakonu. Rozprašovač padělků se zase často zasekává a mnohdy je vidět, že byl vyrobený z levnějšího materiálu stejně jako uzávěr nebo celý flakon.

Kde nakupujete?

Po kontrole produktu si raději prověřte i samotného prodejce. Na internetu jsou velmi užitečné zákaznické recenze, ale i takové informace jako sídlo firmy nebo obchodní podmínky, které české internetové obchody musí povinně uvádět. U zahraničních e-shopů je to různé. Opatrnosti tedy není nikdy dost, obzvlášť v případě, že vás zaujaly zdánlivě výhodné nabídky prodejců mimo Evropskou unii.

Výrazná, ale prchavá vůně

Pokud parfém kupujete osobně, hodně poznáte i ze samotné vůně. Padělky jsou většinou v první chvíli výraznější, ale jejich vůně mnohem rychleji mizí, protože není založená na kvalitních přírodních složkách, ale na syntetických směsích, které je pouze zdánlivě připomínají. Hodnoty vonných látek zároveň mnohdy nesplňují nařízení EU.

Naproti tomu originály mají vyvážený poměr vonných esencí, které zaručují nejen příjemnou intenzitu a dlouhou výdrž, ale také zdravotní nezávadnost. To ale neznamená, že nemůžete mít na některou ze složek alergii. V daném množství by vám sice neměla nijak ublížit, přesto je potřeba si snášenlivost ohlídat už při zkoušení v obchodě.

Žena čichá k parfému Nata Bene / Shutterstock.com

Napodobenina versus imitace

Samostatnou kategorií jsou parfémy, které pouze napodobují oblíbené produkty od známých značek. Jejich výrobci se k tomu otevřeně přiznávají a autorská práva tedy neporušují. Nízká cena je ale vykoupená méně kvalitní vůní, která už po pár hodinách zcela vyprchá. A typické jsou i designové nezajímavé flakony, které mají do požadovaného luxusu hodně daleko.

Zdroj: kupi.cz