Jak zpracovat přezrálé avokádo?

Stádia zrání avokáda Lubo Ivanko / Shutterstock.com

Máte rádi avokádo a o jeho využití toho víte dost, nebo se s ním teprve učíte pracovat? Ať tak či onak, avokádo je úžasným zdrojem různých živin, jako jsou například vitamín K, draslík, vitamíny B a C či kyselina listová, kterou ocení nejedna nastávající maminka. Pokud ho ovšem příliš neznáte, máte ho v kuchyni poprvé a je již viditelně přezrálé, nemusí ani přesto skončit v popelnici. Ba naopak, lze ho velmi kvalitně zužitkovat. Poradíme vám, co z něj připravit.

Přečtěte si také

Podvodníci cílí na zákazníky obchodů i pošty. Nyní se k tomu přidaly i falešné SMS z úřadů

Nedocenitelný zdroj živin, který chutná i přezrálý

Avokádo je, jak již bylo řečeno, neuvěřitelným zdrojem mnoha různých živin. Tuk, který je v něm obsažen, je považován za zdraví prospěšný, jelikož se jedná o mononenasycený typ, který má pozitivní dopad na náš cholesterol.

Jak urychlit zrání avokáda?

Avokádo je dokonalým pomocníkem při přípravě různých druhů salátů, sendvičů či guacamole. Jeho problémem je ale fakt, že ho v obchodě ve většině případů seženete ve velmi tvrdém stavu. Většina zákazníků jej tedy ihned po příchodu domů umístí za okenní parapet na slunce a poté jen vyhlíží, kdy bude tak akorát. Tento okamžik je ovšem skutečně velmi krátký, tudíž je velmi náročné ho vychytat.

Dozrávání avokáda však lze uspíšit za pomoci několika různých triků. Avokádo můžete například vložit do papírového pytlíku, do kterého dáte také jablko či banán. Ani v tomto případě není nicméně zaručené, že vystihnete ten správný moment, kdy bude zralé tak akorát.

Rozpůlená avokáda na dřevěném prkénku Krasula / Shutterstock.com

Přezrálé avokádo nevyhazujte – zužitkujte ho

Pokud vám i přes všechnu snahu avokádo přece jen přezraje, rozhodně ho nemusíte vyhazovat. V plýtvání potravinami jsme přeborníci – a s tím je načase skoncovat. V případě avokáda není vždy nutné, aby bylo přesně zralé. Dokonce je mnohem lepší, když je přezrálé. Stačí, když z něj vyříznete hnědou dužinu a zbytek použijete do svého receptu. Vyzkoušejte si z něj připravit třeba polévku nebo sladký pudink.

Vyzkoušejte toto moderní a svěží ovoce

Kupte se slevou Avokádo.

Porovnat slevy

Recept na okurkovo-avokádovou polévku

Z přezrálého avokáda lze během krátké chvíle vytvořit úžasnou studenou okurkovo-avokádovou polévku, ze které se nají až čtyři osoby.

Budete potřebovat:

  • 4 lžíce limetkové šťávy
  • 2 zralá avokáda (bez pecek, oloupaná a také rozpůlená)
  • 1 papričku jalapeňo (zbavenou semínek a nasekanou na malé kousky)
  • 1⁄2 lžíce chilli koření
  • 1⁄2 šálku zakysané smetany
  • 1⁄2 lžíce soli
  • 2 lžíce červené cibule, kterou nasekáte nadrobno
  • 1 lžíci koriandru, který nasekáte najemno
  • 450 gramů okurky, kterou oloupete a nakrájíte na malé kostičky
Vsaďte na osvěžující chuť citrusů

Kupte se slevou Limety.

Porovnat slevy

Postup:

  1. Ze všech surovin si dáme stranou tři lžíce koriandru a také okurky nakrájené na malé kousky.
  2. Veškeré další ingredience rozmixujeme, a to zcela do hladka.
  3. Dále ochutíme kořením a posypeme právě okurkou a koriandrem.
  4. Polévku podáváme za studena.
Polévka z okurky, avokáda a koriandru Dyanne Kruger / Shutterstock.com

Recept na čokoládový pudink s avokádem

Pokud milujete sladké, rozhodně vám zachutná lahodný čokoládový pudink s přezrálým avokádem, na jehož čtyři porce budete potřebovat tyto suroviny:

  • 1⁄2 šálku kakaového prášku
  • 1⁄2 šálku třtinového cukru
  • 1–3 šálky kokosového mléka
  • 2 velká avokáda, která nakrájíte na kostky a zbavíte pecek
  • 1 špetku skořice
  • 2 lžičky vanilkového extraktu

Postup:

  1. Všechny zmíněné ingredience rozmixujeme zcela dohladka.
  2. V lednici necháme pudink odležet minimálně 30 minut, a poté ho můžeme podávat hostům.
Doplňte si jídelníček o chutě exotiky

Kupte se slevou Ananas.

Porovnat slevy

Zralé či přezrálé? Vždy si na něm lze pochutnat!

Samozřejmě existuje ještě celá řada receptů, na kterých si můžete pochutnat. V každém případě je více než jasné, že se pro avokádo najde ve vaší domácnosti využití – jen se nesmíte obávat experimentování. Pokud si najdete recepty z přezrálého avokáda, téměř ve všech případech se bude mixovat, tudíž jeho přezrálost v žádném případě nepoznáte.