Domácí paštiky jsou velmi oblíbené nejen proto, že víme, jaké ingredience obsahují, ale také při jejich přípravě využijeme zbylé maso a vypečené husí sádlo z pečínky. Vyzkoušejte si připravit husí paštiku se sušenými švestkami podle našeho videoreceptu, který vás překvapí svou jednoduchostí. Krémová paštika bude nejlépe chutnat na křupavé bagetce.
Ingredience:
- 1 husí játra
- 2 polévkové lžíce (husího) sádla
- 1/2 cibule
- pár snítek čerstvého tymiánu nebo rozmarýnu
- 1 větší stroužek česneku
- sušené švestky podle chuti
- čerstvě mletý pepř a sůl
- 2 polévkové lžíce smetany
Tip: Pokud vám zbylo maso z husí pečínky, které je vám líto vyhodit, můžete přidat zbytky masa do paštiky k játrům. Na chuti to jen přidá!
Kupi.cz
Návod na přípravu:
- Pokud vám zbylo maso z husí pečínky, pak ho oberte z kostí a nakrájejte na kousky.
- Játra si omyjte a očistěte a poté je nakrájejte na menší části. Následně nakrájejte na malé kousky i cibuli.
- Na pánvičce nechte rozpustit sádlo a přidejte cibuli, kterou na něm orestujte dosklovata.
- Poté přihoďte játra, zasypte bylinkami dle chuti (ideální je tymián a rozmarýn) a zhruba 3 minuty opékejte.
- Pokud vám zbylo husí maso, pak je teď ta správná doba jej přidat na pánev.
- Přidejte prolisovaný česnek (kdo má rád, může dát i o jeden nebo dva stroužky více), osolte a opepřete.
- Vše restujte zhruba 3 minuty (můžete trošku podlít výpekem). Poté nechte směs krátce vychladnout a přelijte ji do mixéru.
- Během mixování můžete pro zjemnění konzistence přidat smetanu. Vše vymixujte do hladka.
- Rozmixovanou směs dochuťte (solí, pepřem). Paštiku dejte do mističek nebo skleniček a zalijte slabou vrstvou sádla, do kterého zapíchnete švestku. Před podáváním nechte uležet v lednici.
Pečené husí stehno s cibulovým zelím
Svatomartinská husa ke svátku svatého Martina prostě patří. Vychutnejte si ji třeba ve formě konfitovaného stehna s cibulovým zelím a knedlíkem podle našeho videoreceptu. Této výtečné specialitě zaručeně neodoláte.
Pečené husí stehno s cibulovým zelím
Jak servírovat husí paštiku?
Vychladlou paštiku můžete nechat jen tak v miskách na stole, založit k ní na slavnostní tabuli roztírací nůž a do košíku vložit čerstvě rozpečené bagetky, chléb nebo jiné pečivo podle chuti. Zapíjet ji můžete červeným vínem a skvěle bude chutnat i s kuličkami hroznů.
Zdroj: autorský recept Kupi.cz