Videorecept na domácí husí paštiku se sušenými švestkami

Domácí paštiky jsou velmi oblíbené nejen proto, že víme, jaké ingredience obsahují, ale také při jejich přípravě využijeme zbylé maso a vypečené husí sádlo z pečínky. Vyzkoušejte si připravit husí paštiku se sušenými švestkami podle našeho videoreceptu, který vás překvapí svou jednoduchostí. Krémová paštika bude nejlépe chutnat na křupavé bagetce.

Přečtěte si také

Jsou budoucností supermarketů tzv. grocerants? V Česku jich několik máme

Ingredience:

  • 1 husí játra
  • 2 polévkové lžíce (husího) sádla
  • 1/2 cibule
  • pár snítek čerstvého tymiánu nebo rozmarýnu
  • 1 větší stroužek česneku
  • sušené švestky podle chuti
  • čerstvě mletý pepř a sůl
  • 2 polévkové lžíce smetany

Tip: Pokud vám zbylo maso z husí pečínky, které je vám líto vyhodit, můžete přidat zbytky masa do paštiky k játrům. Na chuti to jen přidá!

Talíř s nakrájenou bagetkou s paštikou a cibulkou Kupi.cz

Návod na přípravu:

  1. Pokud vám zbylo maso z husí pečínky, pak ho oberte z kostí a nakrájejte na kousky.
  2. Játra si omyjte a očistěte a poté je nakrájejte na menší části. Následně nakrájejte na malé kousky i cibuli.
  3. Na pánvičce nechte rozpustit sádlo a přidejte cibuli, kterou na něm orestujte dosklovata.
  4. Poté přihoďte játra, zasypte bylinkami dle chuti (ideální je tymián a rozmarýn) a zhruba 3 minuty opékejte.
  5. Pokud vám zbylo husí maso, pak je teď ta správná doba jej přidat na pánev.
  6. Přidejte prolisovaný česnek (kdo má rád, může dát i o jeden nebo dva stroužky více), osolte a opepřete.
  7. Vše restujte zhruba 3 minuty (můžete trošku podlít výpekem). Poté nechte směs krátce vychladnout a přelijte ji do mixéru.
  8. Během mixování můžete pro zjemnění konzistence přidat smetanu. Vše vymixujte do hladka.
  9. Rozmixovanou směs dochuťte (solí, pepřem). Paštiku dejte do mističek nebo skleniček a zalijte slabou vrstvou sádla, do kterého zapíchnete švestku. Před podáváním nechte uležet v lednici.
Pečené husí stehno s cibulovým zelím
Čas přípravy: 2 hod Obtížnost: Střední

Pečené husí stehno s cibulovým zelím

Svatomartinská husa ke svátku svatého Martina prostě patří. Vychutnejte si ji třeba ve formě konfitovaného stehna s cibulovým zelím a knedlíkem podle našeho videoreceptu. Této výtečné specialitě zaručeně neodoláte.

Pečené husí stehno s cibulovým zelím

Jak servírovat husí paštiku?

Vychladlou paštiku můžete nechat jen tak v miskách na stole, založit k ní na slavnostní tabuli roztírací nůž a do košíku vložit čerstvě rozpečené bagetky, chléb nebo jiné pečivo podle chuti. Zapíjet ji můžete červeným vínem a skvěle bude chutnat i s kuličkami hroznů.

Zdroj: autorský recept Kupi.cz