Džem a marmeláda nejsou to samé. Víte, jaký je mezi nimi rozdíl?

Čerstvé jahody a jahodový džem Kolpakova Svetlana / Shutterstock.com

Ačkoli je mnozí z nás chápou jako synonyma, mezi džemem a marmeládou je rozdíl. Přestože dříve tomu tak nebývalo, vstupem ČR do Evropské unie se vše změnilo. Evropská komise totiž výrobcům ukládá povinnost označovat jako marmeládu pouze ty výrobky, které obsahují alespoň 20 % citrusových plodů. Zbytek je džem nebo ovocná směs. I pro ty však platí určitá pravidla.

Přečtěte si také

Víte, které potraviny byste neměli ohřívat v mikrovlnce? Pozor na vejce i hořlavé chilli

V džemu jsou kousky ovoce

Každá hospodyňka ví, že základem doma připravované zavařeniny je ovoce ze zahrádky, cukr, želírovací přípravek a citronová šťáva nebo kyselina citronová jako konzervant. Protože výrobci na obsahu ovoce moc rádi šetří, rozhodla se Evropská komise stanovit pravidla, která musí při výrobě dodržovat.

Podle speciální směrnice můžeme jako džem označovat pouze výrobek s obsahem ovoce 35 % a vyšším. Džemy s vyšším obsahem ovoce bývají často označovány jako výběrové nebo extra.

Pomerančová marmeláda ewelina thepphaboot / Shutterstock.com

Marmeláda obsahuje citrusy

Název marmeláda pochází z portugalského výrazu marmelo, který znamená kdoule. Původně šlo tedy o kdoulovou zavařeninu, jíž si posléze oblíbili Angličané, kteří do původního receptu začali přidávat citrusy.

Od té doby mohou název marmeláda nosit pouze takové produkty, jejichž obsah je tvořen minimálně pětinou citrusových plodů. Marmeláda je také na rozdíl od džemu hladká a neobsahuje kousky ovoce. Někteří výrobci problém pojmenování výrobku po vstupu do EU vyřešili tak, že jej přejmenovali na „ovocnou směs” či „ovocné želé”.

Některé země mají výjimku

Výše zmíněná směrnice ovšem neplatí ve všech Evropských zemích stejně. Některé státy, mezi nimi například Rakousko, Dánsko či Řecko, se proti tomuto omezujícímu nařízení ohradily a získaly výjimku. Česká republika se bohužel neozvala včas, a tak je těmito pravidly potravinářský průmysl svazován dál.

Vyberte si z džemů v akci

Použití je na vás

Neexistuje žádný univerzální postup, kdy použít marmeládu a kdy džem. Záleží na způsobu použití. Na lepení vánočního cukroví bude nejlepší džem bez kousků ovoce, jako příloha k masu zase lépe sedne pomerančová marmeláda. Pokud si zavařeninu chcete pouze namazat na pečivo při snídani, je volba zcela na vaší chuti.

Žena vaří ovocný džem Microgen / Shutterstock.com

Jaké jsou ceny zavařenin?

Cena džemů a marmelád se odvíjí od podílu ovocné složky. Čím více ovoce, tím bude výrobek dražší, ale také kvalitnější. Kvalitní zavařeniny obsahují alespoň 40 % ovoce a více, ty nejlepší navíc používají výhradně plodiny z ekologického zemědělství v BIO kvalitě.

V džemech i marmeládách najdeme bohužel i mnohá syntetická barviva, která vrací barvu vařením zšedlému ovoci. V lepších výrobcích jsou tato barviva nahrazena přírodními nebo zcela vynechána.