Netradiční marmeláda 3x jinak: Vyzkoušíte okurkovou nebo tu z okvětních plátků růží?

Sklenička s marmeládou, malinami a lístky máty Canva

Poctivé domácí marmeládě se nic nevyrovná. Pokud už také nějakou dobu frčíte v tomto fenoménu, jistě už máte v nepřeberném množství receptů své favority. Co ale osvěžit svou zavařovací rutinu a vyzkoušet nějaké nové a netradiční kombinace plodů a chutí? Nabízíme hned 3 takové recepty!

Přečtěte si také

Přesolené jídlo ještě můžete zachránit! Ředění si nechte jako poslední možnost a zkuste fígle našich babiček

1. Okurková marmeláda s vanilkou

Velmi lehká, svěží, voňavá a tak akorát sladká kombinace se skvěle hodí zejména na bílé pečivo – rohlíky, bagetky či croissanty. Mile vás ale překvapí také namazaná na plátku vánočky.

Budete potřebovat:

  • 3 salátové okurky
  • vanilkový lusk
  • 200 g želírovacího cukru
  • šťávu z poloviny citronu nebo 1,5 lžičky kyseliny citronové

Postup:

  1. Okurky oloupejte, nastrouhejte a vložte do hrnce.
  2. Přidejte želírovací cukr a z vanilkového lusku vyloupaná vanilková semínka.
  3. Zatím nevařte, jen celou směs důkladně promíchejte a nechte zhruba 2–3 hodiny odstát.
  4. Po odležení přiveďte obsah hrnce pozvolna k varu a míchejte, dokud se neodpaří přebytečná voda.
  5. Ještě horkou směs rozmixujte, naplňte jí sterilované sklenice, uzavřete, otočte dnem vzhůru a nechte zchladnout. Uložte do lednice nebo do špajzu.
Miska s ostružinami a ostružinová marmeláda namazaná na lívance Canva

2. Ostružinová marmeláda s hruškami

Hutná, mírně nakyslá chuť ostružin pomáhá zvýraznit jemnou chuť hrušek, přimíchané koření pak vytáhne to pravé aroma a polechtá i na jazyku. Geniální gastro zážitek například s domácí granolou na lívancích nebo palačinkách!

Budete potřebovat:

  • 400 g očištěných a odpeckovaných hrušek
  • 400 g ostružin
  • 200 g (třtinového) cukru
  • šťávu z jednoho citronu nebo 2 lžičky kyseliny citronové
  • badyán
  • kardamom
  • 1 lžičku pektinu

Postup:

  1. Očištěné hrušky nastrouhejte nahrubo, přidejte k nim zhruba třetinu cukru a špetku od každého koření, podlijte vodou a na mírném ohni nechte podusit.
  2. Mezitím propasírujte umyté ostružiny přes síto, abyste se zbavili tuhých středů, které se nerozvaří.
  3. Ostružiny přidejte k hruškám, vmíchejte zbytek cukru a citronovou šťávu. Vařte celé přibližně 10–15 minut.
  4. Když nezačne vznikající marmeláda želírovat, pojistěte to lžičkou pektinu.
  5. Z povrchu marmelády jemně sesbírejte pěnu, vylovte koření, lehce rozmixujte a ještě teplé plňte do sterilovaných sklenic.
  6. Uzavřete a nezapomeňte obrátit dnem vzhůru. V této pozici nechte marmeládu úplně vychladnout.
Marmeláda ve sklenicích na stole posypaném květy růží Canva

3. Marmeláda z růžových květů

Skvěle chutná, ale ta vůně! Snad neexistuje na talíři větší a sladší romantika.

Budete potřebovat:

  • 1–1,5 litru okvětních plátků růží (bez středu, jen ty plátky)
  • 1 kg (třtinového) cukru
  • 1 litr vody
  • 1,5–2 citrony

Postup:

  1. Okvětní lístky zlehka opláchněte, zalijte vodou a přiveďte k varu.
  2. Na mírném ohni vařte zhruba 15–20 minut.
  3. Poté nechte zchladnout, přidejte citronovou šťávu s cukrem a znovu začněte vařit. Tentokrát to potrvá zhruba půl hodiny.
  4. Sterilovanou lžičkou naberte trochu marmelády a dejte na talířek, ať vidíte, jakou hustotu bude výsledek mít.
  5. Pokud se vám zdá řídká, vařte ještě chvíli, případně přidejte lžičku pektinu.
  6. Poté naplňte marmeládou sterilované sklenice, uzavřete a otočte dnem vzhůru. Nechte zchladnout a máte hotovo.