Dominance Škody Auto na českém trhu pokračovala i v roce 2023. Převálcovala všechny ostatní automobilky

Řada vozů Škoda Auto Prokop Harazim / Shutterstock.com

Prodeje nových osobních automobilů na území České republiky se loni poprvé od roku 2019 dostaly přes hranici 220 000. Meziročně se mírně zvýšil také zájem o elektromobily, které však za konkurenčními „spalováky“ stále citelně zaostávají. Největší zájem byl loni o vozy automobilek Škoda, Hyundai a Volkswagen.

Přečtěte si také

Levnější než kupované, netoxické a opravdu účinné: Návod, jak snadno vyrobit domácí čisticí prostředky

Automobilka Škoda Auto se v České republice dlouhodobě těší obrovské oblibě. Punc české značky z ní několik let v řadě dělá z hlediska počtu nových prodaných vozů nejvíce oblíbenou tuzemskou automobilku. Loni se Škodovce povedlo v Česku prodat celkem 77 490 nových vozů. Tím si Škoda Auto zajistila tržní podíl ve výši 35 %. Žádný jiný podnik tak Škodovce nedokáže konkurovat.

Nejoblíbenějším modelem automobilky Škoda se loni už tradičně stala Octavia, za kterou se umístila Fabia a nově také Scala.

Oblíbené jsou také automobilky Hyundai a Volkswagen

Za Škodou Auto se v pomyslném žebříčku nachází poměrně hluboká propast. Druhé místo totiž obsadila společnost Hyundai, která v České republice dlouhodobě vyrábí některé své modely na Ostravsku, což mohlo k získání druhé příčky pomoci. Celkem se této firmě povedlo v Česku prodat necelých 20 000 nových vozů, tržní podíl se dostal na úroveň 9 %. Nejvíce prodávaným modelem automobilky Hyundai se loni stal i30.

Na pomyslném třetím místě se umístila německá automobilka Volkswagen, které se povedlo v Česku prodat 19 000 nových vozů a tržní podíl se tím dostal na 8,55 %.

Světle modré auto Hyundai i30 Santi Rodriguez / Shutterstock.com

Automobilky Dacia, Peugeot nebo Ford loni strádaly

Do první desítky se však dostaly také Toyota, Kia, Mercedes-Benz, Dacia, BMW, Ford a Peugeot. Naprostá většina automobilek loni těžila z oživeného trhu a meziročně prodala více nových aut. Byly tam však i některé výjimky. Největší propad v počtu prodávaných nových vozů zaznamenala automobilka Ford (-23,57 %), Dacia (-14,92 %) a Peugeot (-10,86 %).

Kromě osobních vozů ale Češi loni zvýšili svůj zájem také o nová, lehká užitková vozidla. Na tomto trhu v roce 2023 dominovala automobilka Renault, a to zejména její model Master. Zvýšily se také prodeje nákladních vozů, těch bylo registrováno celkem 10 414. Nejvíce šlo o vozy společnosti Mercedes-Benz.

Bílá Tesla Y na parkovišti Viktor Prymachenko / Shutterstock.com

Mezi elektromobily slavila úspěch Tesla

Mezi elektromobily pak dominovala americká Tesla, které se povedlo v Česku prodat celkem 1 618 nových aut. Šlo zejména o model Y. Za Teslou se mezi elektrickými modely umístil Enyaq od Škodovky (1 442 prodaných vozů) a stupně vítězů uzavřel model Kona Electric od společnosti Hyundai (331 prodaných aut).

Nová auta v České republice loni nakupovali hlavně firemní zákazníci, a to z více než tří čtvrtin. Počet dovezených ojetin loni klesl na 153 913 kusů, více než polovina z nich byla starší deseti let. Průměrný věk ojetých vozů se dostal na 10,6 roku. I mezi ojetinami dominovala společnost Škoda, za kterou následovala automobilka Volkswagen a Ford.

Zdroj: Svaz dovozců automobilů