Slzovka k pláči není! Chutné a zdraví prospěšné bezlepkové "kroupy" prospějí pleti i trávení

Slzovka v misce a na lžíci Fecundap stock / Shutterstock.com

Jedna z nejstarších bezlepkových plodin, která je nedílnou součástí tradiční čínské medicíny a nabízí spoustu benefitů i v rámci běžné konzumace. Přečtěte si, proč se vyplatí ji čas od času zařadit do jídelníčku i přes její poměrně vysokou cenu. I proč je ideální pro ty, kteří se snaží zhubnout, nemohou lepek, mají problémy se zažíváním či vysokým cholesterolem.

Přečtěte si také

Připravte dětem zmrzlinové sendviče, za které vás budou uctívat. Nebojte se, jde to i úplně snadno

Nahradí rýži, jíšku, kroupy i sladké ořechy

Jobovy slzy či bílá perla východu. Slzovka má ve světě mnoho přezdívek. Pochází z Číny, Malajsie a dalších tropických oblastí Asie.

V orientálních kuchyních se tradičně používá jako příloha i jako zavářka do polévek. Postupně si však díky svému nutričnímu složení a benefitům pro zdraví našla cestu i do našich jídelníčků.

Superpotravina, která by neměla chybět v žádné kuchyni

Jak slzovku používat?

  • Je výborná jako alternativa krup do vývarů i zapečených pokrmů.
  • Mouka ze slzovky slouží k bezlepkovému zahušťování polévek, omáček i různých slaných a sladkých těst.
  • Povařená a rozmixovaná se zase hodí do pomazánek, nákypů, placiček a karbanátků.
  • Stejně tak je v hlavních jídlech i salátech skvělá namísto rýže, bulguru, prosa apod.
  • Pražená a smíchaná s cukrem či medem je zajímavou sladkou lahůdkou (chuťově je podobná ořechům).
  • Z pražených loupaných semen se také vyrábí bezkofeinové náhražky kávy.
Polévka ze slzovky KUNG MIN JU / Shutterstock.com

Jak Jobovy slzy základně připravit?

Před vařením je nejlepší slzovku namočit do studené vody –⁠ ideálně přes noc, nejméně alespoň na hodinu. Při tepelné úpravě si chuťově velmi dobře rozumí s kořenovou zeleninou, houbami, masem, cibulí a indickým či asijským kořením. Lepší chuť jí dodáte také tím, že ji budete vařit ve vývaru (hovězím, kuřecím, z mořských řas kombu či wakame apod.).

Zázrak při nachlazení i zažívacích problémech

Co se zdraví prospěšných účinků týče, slzovka překypuje antioxidanty, cennými aminokyselinami, vitamíny skupiny B a minerály (draslík, hořčík, vápník, měď, fosfor, železo a další). Zvláště významné jsou její detoxikační i protizánětlivé účinky. Doporučuje se při nachlazení a zahlenění, průjmech, střevních a žaludečních potížích, zánětech močového ústrojí a ledvin, i pro snížení cholesterolu a podporu vylučování toxinů. Celkově zlepšuje imunitu i stav pleti a vlasů.

  • Tip: ze slzovky se připravuje tzv. šlemovitá polévka. Jedná se o odvar, který se pije při zažívacích potížích. Dokáže na sebe navázat nejrůznější škodliviny, zároveň ale nezatěžuje trávicí procesy.

Ve 100 g Jobových slz najdete asi 14 g bílkovin, 68 g sacharidů a 6 g tuků.

Slzovka v misce a ve sklenici Photoongraphy / Shutterstock.com

Potravina, za kterou si připlatíte

Jedinou nevýhodou slzovky je její cena. Za půlkilové balení dáte ve zdravých výživách i na internetu obvykle kolem 150–⁠250 Kč, což se může za přílohu k jídlu nebo polévce zdát poměrně dost. Vyšší gramáž samozřejmě vždy vychází o něco výhodněji.

Pokud se vám tak i přes své nutriční složení zdá tato plodina moc drahá, zdravou a mnohem levnější bezlepkovou alternativou jsou například jáhly, pohanka či quinoa, které se rovněž dají zpracovávat a v jídlech používat na mnoho sladkých i slaných způsobů.