Amarant v Česku není moc známý, přestože se u nás normálně prodává. Podle vědců má prý obrovský potenciál. Obsahuje víc bílkovin než pšenice i rýže, je přirozeně bezlepkový a prospívá srdci, trávení i imunitě. Ne nadarmo ho jedli už Aztékové!
Amarant (někdy také amaranth) je jednoletá rostlina z čeledi laskavcovitých, jejíž semínka patří mezi tzv. pseudocereálie čili „nepravé“ obiloviny. Vypadají podobně jako například zrnka prosa (která dáváme andulkám a papouškům), ale mají odlišné složení i vlastnosti.
Do Evropy se amarant dostal nejspíš v 16. století z Jižní Ameriky, odkud si ho přivezli Španělé. Zatímco Aztékové, Mayové i Inkové považovali amarant za zdroj síly a používali ho jako obětní plodinu, v Evropě se na něj postupně zapomnělo.
Dnes se pěstuje hlavně v Indii, Mexiku a Africe, ale díky zájmu o zdravou výživu se pomalu vrací i do Evropy. Amarant se prodává buď jako celá zrnka, která se vaří podobně jako rýže, nebo jako pufovaný. Prodávají se balení po 200, 300, 500 i 1000 gramech (viz galerie) a 1 kg vyjde asi na 100 Kč.
Angelika Heine / Shutterstock.com
Archeologické nálezy potvrzují, že amarant tvořil základ jídelníčku starověkých civilizací. Aztékové a Inkové z něj údajně vyráběli každodenní kaše i rituální koláče.
Moderní věda jim dává za pravdu. Jak potvrzují studie, amarant patří k nejvýživnějším rostlinám na světě. Jeho bílkoviny mají kompletní spektrum esenciálních aminokyselin (zejména lysin a methionin), které v jiných obilovinách chybí. Podle nové studie z roku 2023 pomáhá snižovat cholesterol, krevní tlak, zlepšuje vstřebávání minerálů a díky antioxidantům působí i proti zánětům a stárnutí buněk.
Ve 100 gramech amarantu najdete zhruba 370 kcal, 14 g bílkovin, 65 g sacharidů, 7 g tuků a 7–13 g vlákniny. Bohatě zásobí tělo vápníkem, železem, hořčíkem, fosforem, manganem a vitaminy skupiny B. Tuková složka obsahuje cenný squalen, který podporuje regeneraci pokožky a působí jako antioxidant.
Kabar / Shutterstock.com
Amarant je považován za bezpečnou potravinu, ale obsahuje i malé množství takzvaných antinutričních látek, například fytátů, které mohou snižovat vstřebávání minerálů. Nicméně kvalitní tepelná úprava tyto látky spolehlivě odbourá.
Ale pozor si dejte na jinou věc. Nejen lidé s citlivým trávením by měli začít s menším množstvím, protože vysoký obsah vlákniny může zpočátku způsobit nadýmání nebo i průjmy. U většiny lidí ale tyto potíže brzy vymizí. Zkrátka pozor na vlákninu.
Museli jsme trochu zapátrat, ale ze zahraničních i českých diskuzí, kterých není mnoho, jsme vybrali dva jednoduché recepty s amarantem.
Začneme se sladkou snídaňovou kaší. Do kastrolu nalijte asi půl hrnku mléka nebo rostlinného nápoje, přidejte amarant a vařte asi 20 minut. Přidejte lžičku medu, skořici a čerstvé ovoce. Výsledná kaše má jemně oříškovou chuť a podle množství vás zasytí klidně až do oběda.
Nebo raději vyzkoušíte lehký salát s amarantem? Pokud ano, tak smíchejte vychlazený vařený amarant a quinou s cherry rajčaty, olivovým olejem, citronovou šťávou a trochou soli. K tomu si můžete dodělat grilovanou zeleninu nebo sýr a máte lehký oběd plný vlákniny, bílkovin a minerálů.
Napište nám do diskuze, jestli amarant znáte a používáte, nebo jestli vás první ochutnávka teprve čeká.
Zdroje: Kupi.cz, NCBI, Science Direct, Bezpecnostpotravin.cz, Healthline.com