Vyplatí se hubnout s krabičkovými dietami? A pro koho jsou (ne)vhodné?

Dva lidé v práci jedí jídlo z krabiček Prostock-studio / Shutterstock.com

Plánujete se od nového roku dostat do formy, nemáte ale kvůli vytíženému životnímu stylu čas počítat kalorie, vařit zdravá jídla a vymýšlet vyvážený jídelníček? Oblíbenou záchranou bývají různé krabičkové diety a stravy. Kvůli jejich vyšším cenám se ovšem nabízí otázka, zda se vůbec vyplatí a komu. Jaké jsou největší (ne)výhody krabičkové stravy, podle čeho ji vybírat a na co si dávat pozor, abyste jen zbytečně nevyhodili hromadu peněz?

Přečtěte si také

Vynikají oběd do hodiny: Domácí špecle se slaninou a žampiony si zamilujete

Pro koho jsou krabičky vhodné?

Jednoduše řečeno pro všechny, kteří chtějí zhubnout, zlepšit své stravovací návyky nebo nemají čas si každý den připravovat zdravá a vyvážená jídla. Při objednávání krabiček máte většinou možnost si vybrat přesnou kalorickou hodnotu, druh jídel, výživový směr, případně skladbu makroživin. A firma vše připraví a naservíruje za vás.

  • Krabičková dieta tak může být ideálním řešením pro vytížené osoby s aktivním pracovním i osobním životem, pro maminky na mateřské, pro seniory, studenty nebo věčné dietáře, kteří se chtějí jednou provždy naučit správně a pravidelně jíst.

Na druhou stranu je takový styl stravování vhodný pouze pro ty, kteří jsou ochotni si za každodenní kompletní jídelníčky připlatit.

Otevřené plastové krabičky plné jídla FOTOFILIA Maciej Pazera / Shutterstock.com

Na kolik krabičky vyjdou? A vyplatí se to?

Na trhu existuje celá řada firem s nejrůznější nabídkou, všeobecně se však připravte, že ceny začínají kolem 400 až 500 Kč za den (za kompletní jídelníček zahrnující obvykle snídani, oběd, večeři a dvě svačiny). Při celoměsíčním stravování se proto můžete dostat za jednu osobu na poměrně vysokou částku.

V první řadě je proto důležité si spočítat, kolik za potraviny utrácíte běžně (zvažte ovšem čerstvé, kvalitní a zdravé suroviny) a jak moc by se vám krabičky prodražily. Nezapomeňte na druhou stranu kalkulovat s případnou úsporou času, energií a dalších nákladů (benzínu vydaného na nákupy, občasných návštěv restaurací a rychlých občerstvení apod.), jež ušetříte díky tomu, že někdo bude veškerá jídla vymýšlet, nakupovat a připravovat za vás.

Dále rovněž zvažte, jak dlouho budete krabičky odebírat. Pokud se na ně chcete spolehnout při svém hubnutí, pak počítejte minimálně se třemi až čtyřmi měsíci. Jestli si chcete pouze vytvořit návyk zdravého přístupu k jídlu nebo dočasně vyřešit stravování během vytíženého období, pak můžete volit i kratší programy.

Člověk si prohlíží grafiku na mobilu, na stole leží otevřené krabičky se zdravými pokrmy Okrasiuk / Shutterstock.com

Na co se při výběru krabičkové diety zaměřit?

Spočítali jste si, že vám krabičky za ten ušetřený čas a vysněnou postavu opravdu stojí? Pak už stačí jen dobře vybrat. Aby pro vás měla taková investice opravdu smysl a přinesla žádoucí výsledky (a ušetřila starosti), je dobré si dát při výběru krabičkové diety pozor na několik věcí:

  • Kolik jídel daný program obsahuje, co je zahrnuto v ceně, jaké kalorické varianty jsou na výběr.
  • Z jakých surovin firma vaří, jaká je skladba jídelníčku (některé firmy mají uvedeno týdenní menu na svých stránkách, můžete se tak mrknout, zda se vám jídla budou trefovat do chuti).
  • V případě intolerancí ověřte, zda je možné objednat jídla bez vybraných alergenů, případně zda firma nabízí např. bezlaktózové/bezlepkové/nízkosacharidové apod. varianty jídelníčku.
  • Jaké jsou podmínky a termíny rozvozu krabiček (tedy zda firma vozí na každý den čerstvé, nebo více jídel na několik dní dopředu), jaká je možnost domluvy doručení na vybranou adresu nebo v konkrétní čas, aby vám rozvoz vyhovoval s ohledem na práci, studium či osobní a rodinný rozvrh.
  • Jaké jsou další poplatky (např. za dopravu či storno objednávky, kdyby vám jídla nesedla), dále například zda firma bere stravenky, nabízí různé bonusové programy či slevy pro věrné zákazníky apod.
Uvařte si zdravě a levně

Kupte se slevou Losos filety.

Porovnat slevy

Tip: Zkuste domácí krabičkovou stravu

Vyžaduje sice mnohem více úsilí a času, ve výsledku vás ale může vyjít levněji a účinek bude podobný. Krabičky a mističky si můžete do ledničky připravovat vždy na několik dní dopředu a postupně odebírat.

Tuňákový salát s vejcem
Čas přípravy: 35 min Obtížnost: Snadný

Tuňákový salát s vejcem

Čerstvý tuňákový salát s vejcem a olivami vás dokonale zasytí a dodá potřebné živiny. Připravený jej budete mít během chvilky a poslouží tak jako rychlý oběd nebo večeře.

Tuňákový salát s vejcem

Dají se takto přichystat snídaně, svačiny, obědy i večeře –⁠ na internetu i v knihkupectvích dnes najdete spoustu inspirativních zdrojů, které se domácí přípravě krabičkové stravy věnují. Včetně těch, které radí, jak jídla správně nakombinovat z hlediska kalorií a makroživin. Nebo těch, které vás naučí si pokrmy na každý den prakticky balit a skládat.