Proč se vyplatí dát bankovku do lednice? Můžete tím ušetřit i tisíce korun

Žena sedí u lednice plné bankovek Roman Samborskyi / Shutterstock.com

Lednice je jedním z mála spotřebičů, který nám v domácnosti běží doslova nepřetržitě. Určitě se proto nevyplatí podceňovat faktory, které její výkon ztěžují, a tím zvyšují i váš účet za elektřinu. Pomoci přitom může i jedna obyčejná bankovka. Naučte se poznat, zda vaše lednice funguje správně, a odhalte nejčastější chyby, kterými lidé zbytečně zvyšují svou spotřebu energie. Zejména nyní v létě.

Přečtěte si také

Recept na jarní pomazánku, ve kterém zužitkujete všechny druhy bylinek ze zahrádky

Jak zvýšit životnost lednice?

Na to, kolik vám lednice “prožere” na energiích, má v první řadě vliv její třída. Ty nejúspornější (energetická třída A, B) bývají samozřejmě také nejdražší. I tak vás ale mohou stát nemalé peníze navíc, pokud je v kuchyni umístíte na nevhodné místo.

V malých kuchyních, kde se bojuje o každý centimetr, často na výběr není. Pokud ovšem tu možnost máte, vyvarujte se následujícímu umístění. Lednice by se neměla nikdy stavět hned vedle sporáku a trouby, stejně tak topení nebo okna, ze kterého by na ni po většinu dne pražilo přímé sluneční světlo. Což může být problémem zejména nyní během největší vlny veder.

Čím více tepla kolem lednice, tím více riskujete její přehřívání, kratší životnost a samozřejmě také vyšší spotřebu. A to se může den po dni pěkně prodražit.

Lednice stojící u okna Pixel-Shot / Shutterstock.com

Kam umístit lednici?

Používat lednici není žádná věda. Nebo je? Kromě správného postavení ovlivňuje její výkon a spotřebu i řada dalších věcí. Například kapacita. Bude-li spotřebič naplněn málo, bude zbytečně spotřebovávat více energie. Bude-li naopak až moc přeplněný a přetížený, může dojít ke zhoršené cirkulaci vzduchu, a s tím k souvisejícímu snížení chladicího efektu (a potenciálnímu šíření plísní či bakterií).

Pamatujte také na dostatečnou vzdálenost lednice od stěny. Když je na ní moc nalepená, nemá prostor, kam odvětrávat teplo z kompresorů a horký vzduch se začne v zadní části spotřebiče kumulovat. Následkem toho pak opět výrazně roste její spotřeba. Mezi zdí a zády lednice by mělo být volné místo alespoň 5–10 cm.

Znáte trik s bankovkou?

A zatímco špatné umístění lednice rozpoznáte na první pohled, některé problémy mohou být našim očím více skryté. Například povolené těsnění. Jak ho snadno odhalit?

  1. Vezměte si libovolnou bankovku. Použít můžete i jakýkoliv jiný tenčí kus papíru.
  2. Vložte ji mezi těsnění dveří lednice a ty zavřete (nechte trčet dostatečně velký kus bankovky, za který ji chytíte).
  3. Pokuste se bankovku mezi zavřenými dvířky vysunout ven.
  4. Pokud to nejde, pak vám dveře dobře těsní a nemusíte se úniku tepla obávat. Pokud vám kousek papíru hladce vyklouzne, bude potřeba těsnění vyměnit, dveře seřídit nebo v nejhorším případě pořídit spotřebič nový.

Jsou-li dveře povolené, přichází do chladničky teplý vzduch, který se pak musí (za drahé peníze) ochlazovat. To vás může ročně přijít i na tisíce korun, zvláště u spotřebičů s nižší energetickou třídou.

Zdroje: iReceptar.cz, Chytre-bydleni.cz