Recept na domácí koktejlové třešně: Připravte si sladkou tečku na dezerty i nápoje

Koktejlové třešně v misce a vedle ní Brent Hofacker / Shutterstock.com

Koktejlové třešničky nesmí k přípravě autentických letních alko i nealko drinků chybět. V obchodech vás nicméně může jedna taková malá sklenička přijít pěkně draho, pokud se vám vůbec podaří na ni narazit. Na zahradách a v sadech ale naštěstí začíná třešňová sezóna, a tak si můžete poměrně snadno „třešničky na konec“ vyrobit i z vlastních přebytků domácí úrody, sklizně ze samosběrů nebo nákupu na trzích. Vyzkoušejte je podle našeho receptu a inspirujte se tipy k jejich přípravě i podávání.

Přečtěte si také

Věděli jste, že teplá voda z kohoutku není pitná?

Nejlepší postup pro přípravu koktejlových třešní

Červené, krásně sladké a šťavnaté třešně se neztratí v žádném baru milovníka koktejlů nebo kuchyni nadšeného cukráře.

K jejich přípravě stačí pouze dostatek zralých a krásně pevných plodů a výrazně aromatický sladký sirup, jehož výrobu zvládnou i úplní začátečníci. Aby vám i přesto šla příprava jako po másle, máme pro vás na začátek pár užitečných tipů pro ještě snazší postup.

  • Tradičně se do sirupu pro intenzivnější chuť přidává likér Maraschino, brandy či bourbon (na úkor množství vody v receptu). Někdo také dává trochu vodky či jiné pálenky, aby se naloženým třešním prodloužila trvanlivost.
  • Práci s odstraňováním pecek si usnadníte díky odpeckovačům třešní. Za pár korun pořídíte jednoduché ruční „kleště“, případně potom za cenu cca 250–500 Kč mechanický s dávkovačem a sběrnou nádobkou, který rychleji zvládne vypeckovat větší množství třešní. Mrkněte do nabídky Tescomy, Orionu, e-shopů Eva, Kitos či Alza.
  • Třešně v sirupu zavařujte do většího počtu malých sklenic. Nebudete tak riskovat, že se vám po otevření (a skončení párty) bude v lednici kazit velké množství zbytků.
  • Domácí koktejlové třešně sice nikdy nebudou tak krásně červené a lesklé jako ty kupované, obsahující umělá barviva, aromata, různé sirupy a konzervanty. Budou ale mnohem chutnější.
Dva koktejly Old Fashioned s ledem, pomerančem a třešněmi, v pozadí miska s koktejlovými třešněmi a lžička Brent Hofacker / Shutterstock.com

Recept: Koktejlové třešně

Na 500 g vypeckovaných třešní budete potřebovat:

  • cca 200 g cukru krystal (doporučuje se používat bílý namísto třtinového – ten by mohl až moc přebít chuť ovoce)
  • 300 ml vody (případně např. 60 ml vody, 120 ml likéru Maraschino a 120 ml brandy / nebo poměr dle vlastních preferencí)
  • šťávu z 1/2 citronu
  • 1 celou skořici
  • 1 vanilkový lusk (vydlabaná semínka z podélně rozkrojeného)
  • 1 ks anýzu
  • 2 ks hřebíčku

Postup:

  1. Omyjte a vypeckujte třešně (ideálně s ponechanou stopkou) a naplňte jimi sterilované sklenice.
  2. V hrnci smíchejte vodu s cukrem a citronovou šťávou, přidejte všechno koření a společně přiveďte k varu. Míchejte, dokud se cukr nerozpustí, a poté nechte na mírnějším plamenu probublávat.
  3. Po cca 15–20 minutách by měla tekutina zhoustnout. Přeceďte z ní koření a hotovým horkým sirupem zalijte třešně ve sklenicích tak, aby byla hladina cca 1 cm nad plody.
  4. Pevně uzavřete, dejte na 10–15 minut zavařit, poté nechte víčkem dolů vychladnout a uchovávejte v chladu, suchu a temnu.
  5. Třešničky budou nejlepší asi po jednom měsíci uležení. Po otevření je skladujte v ledničce.
Člověk dává koktejlovou třešeň na dezert Bocharnikova Ianina / Shutterstock.com

Jak koktejlové třešně využít?

Nejčastěji se používají jako ozdoba k domácím limonádám a koktejlům (Piña Colada, Whiskey Sour, Old Fashioned, Manhattan, Daiquiri apod.), na zmrzlinové poháry nebo dezerty (cupcaky a muffiny, tartaletky, dorty, cheesecake, čokoládové pěny), dále na tousty na havajský způsob (zapečené se šunkou, taveným sýrem a kolečkem ananasu) nebo jako příloha k plísňovým a vyzrálým sýrům typu camembert, brie, gorgonzola nebo niva.

Zdroj: Dishnthekitchen.com, Fresh.iprima.cz