Obchody se smíšeným zbožím ENAPO končí

Prodejna s potravinami Enapo Nezamyslice Mapy.cz

Obchodní síť Enapo a Pramen v Čechách končí. Firma Rosa Market, která obchody provozuje, nemá na zaplacení dluhů svým věřitelům. Zástupci firmy věří, že ke krachu vedly ekonomické dopady covidové pandemie, zdražení energií i mzdových nákladů. Téměř 430 milionů korun dluží firma i takovým hráčům na trhu, jako jsou Kofola nebo ČEZ. Úpadek bude pravděpodobně řešit reorganizací své infrastruktury.

Přečtěte si také

Patří podle vás zvířecí miláčci do obchodů? Někde mají přísný zákaz, jinde je vítají s otevřenou náručí

Konec prodejen Enapo

Firma Rosa market podala sama na sebe insolvenční návrh a oznámila konec prodejen se smíšeným zbožím Enapo, kterých v ČR provozuje 129, další pak formou franšíz. „Dlužník se postupně dostal do stavu platební neschopnosti, neboť přestal být schopen hradit své peněžité závazky a ke dni podání insolvenčního návrhu se nachází v úpadku,“ stojí v podaném návrhu.

Ke krachu podle zástupců firmy vedly dopady covidové pandemie, růst ceny energií či mzdových nákladů. Firma zaměstnává na 844 lidí, přičemž náklady na mzdy jsou okolo 20 milionů korun ročně. „Současná situace dlužníka je způsobena okolnostmi mimo sféru dlužníka, kterou ani v rámci péče řádného hospodáře nemohl předvídat a nemohl na ni být ani objektivně připraven,“ uvádí Rosa market v insolvenčním návrhu.

Firma dlouhodobě řešila problémy

Firma se pod finanční tlak dostala už v minulých letech. Podle poslední zveřejněné účetní závěrky za předloňský rok prodělala tehdy 275 milionů korun. Za rok 2022 pak vyčíslila ztrátu 120 milionů. Problémy se snažila řešit uzavřením některých prodejen a snížením počtu zaměstnanců. Ani to však její ztrátovost dorovnat nedokázalo.

V této chvíli navíc na scénu vstoupil nový majitel, byznysmen Miloň Miller, který ve funkci nahradil bývalého ředitele Radka Horáka. I tuto skutečnost popisuje firma v insolvenčním návrhu. „Do transakce vstoupil jako osoba, jejímž úkolem bylo odvrátit úpadek jednotlivých společností skupiny Rosa market a připravit skupinu na budoucí úplné převzetí ze strany investičního fondu Oriens.“ Její tuzemskou část Miller do roku 2019 vedl.

Prodejna Pramen v Třeboni Mapy.cz

Končí také prodejny Pramen

Oriens měl kromě velkoskladu firmy převzít také všechny prodejny Enapo a část prodejen Pramen CZ, které Rosa market rovněž provozuje. „Zástupci investičního fondu Oriens se návrhem vážně zabývali, v červnu 2023 však oznámili, že vyhodnotili svá rizika spojená s navrhovanou transakcí jako příliš vysoká,“ stojí však v návrhu. K domluvené transakci tak nedošlo a firma byla ponechána svému osudu.

V současné chvíli dosahuje dluh společnosti Rosa market téměř 430 milionů korun, a to až několika stovkám věřitelů. Mezi věřiteli jsou přitom nejen velcí hráči na poli potravinářského průmyslu Kofola a Orkla, ale také ČEZ Esco z energetické skupiny ČEZ.

Pomoci by mohla reorganizace struktury

Úpadek firma navrhuje řešit reorganizací struktury, která by mohla zajistit výplatu až 50 % pohledávek. Získání peněz si firma částečně slibuje také z prodeje nepotřebného majetku, například Měšťanského pivovaru v Kutné Hoře či Zámecký pivovar v Břeclavi.

Pokud by se však firma dostala do konkursního řízení, věřitelé by z dlužné částky viděli jen velmi malou část. V konkursu by totiž firma pravděpodobně zcela skončila a její majetek by se rozprodal.

Zdroje: Seznamzpravy.cz, Denik.cz, Deník N