Státní svátky v červenci 2023: Jak budou otevřené obchody?

Žena s nákupním vozíkem v supermarketu Stokkete/ Shutterstock.com

Otevírací doba obchodů během státních svátků je stále plná otazníků. A to i sedm let potom, co vešel v platnost zákon, který provoz maloobchodu ve vybrané dny upravuje. Vztahuje se i na červencové svátky? Nebo bude možné 5. a 6. července nakupovat bez omezení?

Přečtěte si také

Tradiční jídlo slovenské kuchyně: Luxusní brynzové halušky připravíte za půl hodiny

Bude 5. a 6. července otevřeno?

V prvním červencovém týdnu si připomínáme hned dvě významné události – nejprve Den Slovanských věrozvěstů Cyrila a Metoděje (5. 7.) a potom Den upálení Mistra Jana Husa (6. 7.). Ani pro jeden z těchto svátků ale neplatí omezení, která se vztahují na maloobchodní prodejny a další provozovny (zastavárny, bazary, výkupny odpadu apod.) s plochou nad 200 metrů čtverečních. Pravděpodobně tedy bez problému nakoupíte vše, co potřebujete.

„Pro zákazníky, kteří rádi využívají státních svátků k nakupování, máme dobré zprávy. 5. i 6. července totiž zůstanou všechny naše prodejny otevřené,“ uvedla Dana Bratánková, manažerka korporátní komunikace BILLA ČR. Zákazníci si podle ní nakoupí ve všech prodejnách BILLA podle standardní otevírací doby. Některé řetězce jako Lidl nebo Penny Market dokonce přes prázdniny prodlužují svou otevírací dobu, více se dočtete v našem článku.

Pozor na okolní země

Situaci v okolních zemích si ale raději zjistěte na internetu. Cyrila a Metoděje totiž slaví třeba i na Slovensku, kde jsou v tento den prodejny zavřené. Výjimku mají pouze benzinové pumpy, lékárny či obchody se suvenýry.

A u menších prodejců se vám i v tuzemsku může stát, že bude zavřeno. Spousta Čechů si totiž právě během prvního červencového týdne bere volno, aby ušetřila maximum dovolené a co nejdříve vyrazila s dětmi na prázdniny.

Fronta u pokladny Nejron Photo / Shutterstock.com

Další svátky až na podzim

Na další státní svátek si počkáme až do podzimu, konkrétně do 28. září, kdy slavíme Den české státnosti. V tomto termínu naopak zůstanou provozovny nad 200 metrů čtverečních zavřené. Zákon se nevztahuje pouze na prodejny na letištích a některých nádražích nebo čerpací stanice. Jinak by jim hrozila pokuta od České obchodní inspekce ve výši až do jednoho milionu korun. A pozor na to, že mnoha nákupním centrům se nevyplatí otevírat jen kvůli několika málo obchodům. Snadno se vám tedy může stát, že nenakoupíte ani v menších prodejnách.

Jak potvrzuje Svaz obchodníků České republiky (SOČR) situace bohužel stále není přehledná, proto doporučujeme sledovat webové stránky daných prodejců nebo nákupních center, kde byste se měli dozvědět o případném uzavření nebo změně otevírací doby.

Zdroj: Kupi.cz, Svaz obchodníků České republiky, Billa