Stromy třešní už začínají být obsypané červenými plody a my se tak můžeme pustit do sladkého vaření. Jak jinak třešně v kuchyni využít než v klasické bublanině? Připravili jsme si pro vás tři recepty, se kterými nešlápnete vedle.
Zdravé a dobré
Třešně mají nejen skvělou chuť, jsou také bohaté na vitamín C, E, B a obsahují vysoké množství draslíku. Jsou účinné proti stárnutí, pomáhají při úlevě od kloubních a revmatických bolestí a zklidňují podrážděnou kůži.
Co si z nich tedy připravit a využít tak jejich blahodárné účinky?
Zdravý třešňový koláč s čokoládou
Připravte pro svou rodinu nebo návštěvu zdravý třešňový koláč zcela bez cukru a mouky. Díky tvarohové vrstvě je příjemně vláčný a ideální pro parné letní dny.
Budete potřebovat:
Na těsto:
- 150 g loupaných mandlí (nebo mandlové mouky)
- 80 g strouhaného kokosu
- ½ hrnku mléka (ideálně mandlového)
- 3 lžíce kakaa
- 1 lžičku prášku do pečiva
- 75 g vysokoprocentní čokolády
- 2 vejce
- cca 300 g třešní
- kokosový olej na vymazání formy
Na krém:
- 250 g polotučného tvarohu ve vaničce
- 250 g mascarpone
- 1 vejce
- vanilkový extrakt
Postup:
- Nejprve si mandle a kokos rozmixujte do hladka. Ke směsi přidejte kakao a prášek do pečiva, a ještě společně chvilku promixujte, aby se všechny ingredience hezky spojily.
- Poté do těsta vmíchejte mléko a vejce. Mezitím si rozehřejte čokoládu ve vodní lázni a poté ji do těsta důkladně vmíchejte.
- Nyní si v jiné míse smíchejte ingredience na tvarohovou vrstvu.
- Hotové čokoládové těsto vlijte do vymazané formy (kulatá o průměru cca 25 cm). Na ni pak rozprostřete krém. Nakonec přijdou omyté a rozpůlené třešně, které na krém rovnoměrně vyskládejte. Třešně můžete ještě posypat nasekanou hořkou čokoládou.
- Dezert pečte 30 až 35 minut v předehřáté troubě na 175 °C. Vychladnutý ho dejte na chvilku odpočinout do lednice a můžete podávat.
Canva
Třešňové knedlíčky z tvarohového těsta
Rádi si dopřejete jednou za čas ovocné knedlíky s tvarohem a rozpuštěným máslem? Vyzkoušejte místo klasických jahodových menší třešňové. S tvarohovým těstem není moc práce, takže skvělý oběd budete mít hotový raz dva.
Budete potřebovat:
- 250 g měkkého tvarohu
- 4 lžíce dětská krupice
- 4 lžíce strouhanky
- 1 vejce
- 300 g třešní
- 50 g másla
- tvaroh na posypání
- špetku soli
Postup:
- V misce smíchejte tvaroh, krupici, strouhanku, vejce, máslo a špetku soli do hladkého těsta.
- Vypeckované a omyté třešně obalte v těstě, uválejte kuličky a vyskládejte na podložku.
- Jakmile máte všechny knedlíčky připravené, vhoďte je do vroucí vody a vařte cca 5 minut, dokud nevyplavou. Použijte proto dostatečně velký hrnec, abyste snadno poznali, kdy je knedlíček uvařený.
- Hotové knedlíčky podávejte posypané tvarohem a přelité máslem.
Třešňová marmeláda
Pokud máte doma spoustu třešní, že už nevíte, co s nimi, můžete se pustit do marmelády. Ta vám vydrží opravdu dlouho, takže si sladké potěšení můžete užít i v zimě.
Budete potřebovat:
- 1 kg vypeckovaných třešní
- 300 g želírovacího cukru
- šťávu z ½ citronu
- 4 lžíce brandy (nemusí být)
Postup:
- Umyté a vypeckované třešně dejte do většího hrnce, přilijte 150 ml vody a přiveďte k varu.
- Při občasném míchání vařte zhruba 20 minut, dokud úplně nezměknou. Poté přisypte cukr, přidejte citronovou šťávu, brandy a přiveďte k varu.
- Povařte ještě čtvrt hodiny, až šťáva začne houstnout a třešně už jsou zcela rozpadlé. Marmeládu ochutnejte a v případě potřeby doslaďte cukrem nebo medem.
- Ještě horkou marmeládu přelijte do čistých sklenic a zavařte.
Canva
Usnadněte si práci s odpeckovačem třešní
Samotná příprava pokrmů s třešněmi sice zabere jen pár minut, zato odpeckovat je dá opravdu zabrat. Čas i práci vám usnadní šikovné odpeckovače.
- Odpeckovač třešní HANDY – kvalitní odpeckovač značky Tescoma stojí 419 Kč a koupíte ho jak v jejich prodejnách, tak na eshopu.
- Odpeckovač třešní Orion – v prodejnách Orion pořídíte za 269 Kč.
- Odpeckovač třešní Florina UH – na eshopu eva.cz koupíte již za 99 Kč.
Pokud třešně nebudete připravovat pouze jednou, určitě tohoto pomocníka oceníte.