Milujete třešně? Pak si je vychutnejte ve třech vynikajících receptech

Využijte zdraví prospěšné třešně v kuchyni. Canva

Stromy třešní už začínají být obsypané červenými plody a my se tak můžeme pustit do sladkého vaření. Jak jinak třešně v kuchyni využít než v klasické bublanině? Připravili jsme si pro vás tři recepty, se kterými nešlápnete vedle.

Přečtěte si také

Chytré brýle 2021: Vyrábí je stále více značek. Co tato nová technologie, která možná nahradí smartphony, umí?
Chytré brýle 2021: Vyrábí je stále více značek. Co tato nová technologie, která možná nahradí smartphony, umí?

Zdravé a dobré

Třešně mají nejen skvělou chuť, jsou také bohaté na vitamín C, E, B a obsahují vysoké množství draslíku. Jsou účinné proti stárnutí, pomáhají při úlevě od kloubních a revmatických bolestí a zklidňují podrážděnou kůži.

Co si z nich tedy připravit a využít tak jejich blahodárné účinky?

Zdravý třešňový koláč s čokoládou

Připravte pro svou rodinu nebo návštěvu zdravý třešňový koláč zcela bez cukru a mouky. Díky tvarohové vrstvě je příjemně vláčný a ideální pro parné letní dny.

Budete potřebovat:

Na těsto:

  • 150 g loupaných mandlí (nebo mandlové mouky)
  • 80 g strouhaného kokosu
  • ½ hrnku mléka (ideálně mandlového)
  • 3 lžíce kakaa
  • 1 lžičku prášku do pečiva
  • 75 g vysokoprocentní čokolády
  • 2 vejce
  • cca 300 g třešní
  • kokosový olej na vymazání formy

Na krém:

  • 250 g polotučného tvarohu ve vaničce
  • 250 g mascarpone
  • 1 vejce
  • vanilkový extrakt

Kam pro mascarpone?

Postup:

  1. Nejprve si mandle a kokos rozmixujte do hladka. Ke směsi přidejte kakao a prášek do pečiva, a ještě společně chvilku promixujte, aby se všechny ingredience hezky spojily.
  2. Poté do těsta vmíchejte mléko a vejce. Mezitím si rozehřejte čokoládu ve vodní lázni a poté ji do těsta důkladně vmíchejte.
  3. Nyní si v jiné míse smíchejte ingredience na tvarohovou vrstvu.
  4. Hotové čokoládové těsto vlijte do vymazané formy (kulatá o průměru cca 25 cm). Na ni pak rozprostřete krém. Nakonec přijdou omyté a rozpůlené třešně, které na krém rovnoměrně vyskládejte. Třešně můžete ještě posypat nasekanou hořkou čokoládou.
  5. Dezert pečte 30 až 35 minut v předehřáté troubě na 175 °C. Vychladnutý ho dejte na chvilku odpočinout do lednice a můžete podávat.
Připravte si odlehčený třešňový koláč bez cukru. Canva

Třešňové knedlíčky z tvarohového těsta

Rádi si dopřejete jednou za čas ovocné knedlíky s tvarohem a rozpuštěným máslem? Vyzkoušejte místo klasických jahodových menší třešňové. S tvarohovým těstem není moc práce, takže skvělý oběd budete mít hotový raz dva.

Budete potřebovat:

  • 250 g měkkého tvarohu
  • 4 lžíce dětská krupice
  • 4 lžíce strouhanky
  • 1 vejce
  • 300 g třešní
  • 50 g másla
  • tvaroh na posypání
  • špetku soli

Postup:

  1. V misce smíchejte tvaroh, krupici, strouhanku, vejce, máslo a špetku soli do hladkého těsta.
  2. Vypeckované a omyté třešně obalte v těstě, uválejte kuličky a vyskládejte na podložku.
  3. Jakmile máte všechny knedlíčky připravené, vhoďte je do vroucí vody a vařte cca 5 minut, dokud nevyplavou. Použijte proto dostatečně velký hrnec, abyste snadno poznali, kdy je knedlíček uvařený.
  4. Hotové knedlíčky podávejte posypané tvarohem a přelité máslem.

Třešňová marmeláda

Pokud máte doma spoustu třešní, že už nevíte, co s nimi, můžete se pustit do marmelády. Ta vám vydrží opravdu dlouho, takže si sladké potěšení můžete užít i v zimě.

Budete potřebovat:

  • 1 kg vypeckovaných třešní
  • 300 g želírovacího cukru
  • šťávu z ½ citronu
  • 4 lžíce brandy (nemusí být)

Postup:

  1. Umyté a vypeckované třešně dejte do většího hrnce, přilijte 150 ml vody a přiveďte k varu.
  2. Při občasném míchání vařte zhruba 20 minut, dokud úplně nezměknou. Poté přisypte cukr, přidejte citronovou šťávu, brandy a přiveďte k varu.
  3. Povařte ještě čtvrt hodiny, až šťáva začne houstnout a třešně už jsou zcela rozpadlé. Marmeládu ochutnejte a v případě potřeby doslaďte cukrem nebo medem.
  4. Ještě horkou marmeládu přelijte do čistých sklenic a zavařte.
Třešňová marmeláda je skvělá na palačinky. Canva

Usnadněte si práci s odpeckovačem třešní

Samotná příprava pokrmů s třešněmi sice zabere jen pár minut, zato odpeckovat je dá opravdu zabrat. Čas i práci vám usnadní šikovné odpeckovače.

  • Odpeckovač třešní HANDY –⁠ kvalitní odpeckovač značky Tescoma stojí 419 Kč a koupíte ho jak v jejich prodejnách, tak na eshopu.
  • Odpeckovač třešní Orion –⁠ v prodejnách Orion pořídíte za 269 Kč.
  • Odpeckovač třešní Florina UH –⁠ na eshopu eva.cz koupíte již za 99 Kč.

Pokud třešně nebudete připravovat pouze jednou, určitě tohoto pomocníka oceníte.

Kupi Magazín na homepage Seznamu?Přidat boxík na Seznam.cz