Milujete třešně? Pak si je vychutnejte ve třech vynikajících receptech

Člověk drží v dlaních hrst třešní Andrii Yalanskyi / Shutterstock.com

Stromy třešní už začínají být obsypané červenými plody a my se tak můžeme pustit do sladkého vaření. Jak jinak třešně v kuchyni využít než v klasické bublanině? Připravili jsme si pro vás tři recepty, se kterými nešlápnete vedle.

Přečtěte si také

Komu se nelení, tomu se zelení. Starejte se o svůj trávník a bude dokonalý

Co obsahují třešně a jaké mají účinky?

Třešně mají nejen skvělou chuť, jsou také bohaté na vitamín C, E, B a obsahují vysoké množství draslíku. Jsou účinné proti stárnutí, pomáhají při úlevě od kloubních a revmatických bolestí a zklidňují podrážděnou kůži.

Co si z nich tedy připravit a využít tak jejich blahodárné účinky?

Recept: Zdravý třešňový koláč s čokoládou

Připravte pro svou rodinu nebo návštěvu zdravý třešňový koláč zcela bez cukru a mouky. Díky tvarohové vrstvě je příjemně vláčný a ideální pro parné letní dny.

Kupte si v akci pomocníka

Budete potřebovat:

Na těsto:

Na krém:

Kousek třešňového koláče zefirchik06 / Shutterstock.com

Postup:

  1. Nejprve si mandle a kokos rozmixujte do hladka. Ke směsi přidejte kakao a prášek do pečiva a ještě společně chvilku promixujte, aby se všechny ingredience hezky spojily.
  2. Poté do těsta vmíchejte mléko a vejce. Mezitím si rozehřejte čokoládu ve vodní lázni a poté ji do těsta důkladně vmíchejte.
  3. Nyní si v jiné míse smíchejte ingredience na tvarohovou vrstvu.
  4. Hotové čokoládové těsto vlijte do vymazané formy (kulatá o průměru cca 25 cm). Na ni pak rozprostřete krém. Nakonec přijdou omyté a rozpůlené třešně, které na krém rovnoměrně vyskládejte. Třešně můžete ještě posypat nasekanou hořkou čokoládou.
  5. Dezert pečte 30 až 35 minut v předehřáté troubě na 175 °C. Vychladnutý ho dejte na chvilku odpočinout do lednice a můžete podávat.

Recept: Třešňové knedlíčky z tvarohového těsta

Rádi si dopřejete jednou za čas ovocné knedlíky s tvarohem a rozpuštěným máslem? Vyzkoušejte místo klasických jahodových menší třešňové. S tvarohovým těstem není moc práce, takže skvělý oběd budete mít hotový raz dva.

Budete potřebovat:

Postup:

  1. V misce smíchejte tvaroh, krupici, strouhanku, vejce, máslo a špetku soli do hladkého těsta.
  2. Vypeckované a omyté třešně obalte v těstě, uválejte kuličky a vyskládejte na podložku.
  3. Jakmile máte všechny knedlíčky připravené, vhoďte je do vroucí vody a vařte cca 5 minut, dokud nevyplavou. Použijte proto dostatečně velký hrnec, abyste snadno poznali, kdy je knedlíček uvařený.
  4. Hotové knedlíčky podávejte posypané tvarohem a přelité máslem.
Třešňová marmeláda s třešněmi Sokor Space / Shutterstock.com

Recept: Třešňová marmeláda

Pokud máte doma spoustu třešní, že už nevíte, co s nimi, můžete se pustit do marmelády. Ta vám vydrží opravdu dlouho, takže si sladké potěšení můžete užít i v zimě.

Budete potřebovat:

Postup:

  1. Umyté a vypeckované třešně dejte do většího hrnce, přilijte 150 ml vody a přiveďte k varu.
  2. Při občasném míchání vařte zhruba 20 minut, dokud úplně nezměknou. Poté přisypte cukr, přidejte citronovou šťávu, brandy a přiveďte k varu.
  3. Povařte ještě čtvrt hodiny, až šťáva začne houstnout a třešně už jsou zcela rozpadlé. Marmeládu ochutnejte a v případě potřeby doslaďte cukrem nebo medem.
  4. Ještě horkou marmeládu přelijte do čistých sklenic a zavařte.
Třešňový likér
Čas přípravy: 30 min Obtížnost: Střední

Třešňový likér

Recept na třešňový likér je rychlý a skládá se pouze ze tří ingrediencí. Likér báječně chutná třeba k třešňovému koláči jako aperitiv. Láhev třešňového likéru můžete také použít jako dárek.

Třešňový likér

Jak vypeckovat třešně?

Samotná příprava pokrmů s třešněmi sice zabere jen pár minut, zato odpeckovat je dá opravdu zabrat. Čas i práci vám usnadní šikovné odpeckovače.

  • Odpeckovač třešní HANDY –⁠ kvalitní odpeckovač značky Tescoma stojí 549 Kč a koupíte ho jak v jejich prodejnách, tak na eshopu.
  • Odpeckovač třešní Orion –⁠ v prodejnách Orion pořídíte za 299 Kč.
  • Odpeckovač třešní Florina UH –⁠ na eshopu eva.cz koupíte již za 139 Kč.

Pokud třešně nebudete připravovat pouze jednou, určitě tohoto pomocníka oceníte.

Zdroj: Recepty.cz, iprima.cz, bylinkyprovsechny.cz