Napadlo vás někdy, proč komáří kousnutí svědí? Můžeme si za to sami

Žena si škrábe štípance od komárů New Africa / Shutterstock.com

Léto právě začalo a s ním přichází i občasné nálety komárů. Nepříjemné bzučení a štípance mohou zkazit pobyt venku, ale i narušit příjemný spánek. Víte, proč komáří kousnutí tak bolí? A co všechno o těchto malých predátorech vlastně víme?

Přečtěte si také

BILLA zavádí ve svých prodejnách novinku: Tříkilové tašky plné ovoce a zeleniny za 49 korun

Proč na někoho komáři nejdou?

Některé z nás by komáři nejraději sežrali zaživa, na jiné ale zkrátka nejdou. Čím je to způsobené? Vliv mají jednak rozdílné krevní skupiny, ale také složení naší stravy.

Ve větším klidu mohou být především lidé s krevní skupinou A. Jejich krev totiž v porovnání s ostatními neobsahuje takové množství živočišných bílkovin, a pro dotěrný hmyz tudíž není tak lákavá. Ze stejných důvodů jsou ve výhodě i vegetariáni a vegani.

Nouzi o pořádné štípance naopak nemá krevní skupina 0 či právě lidé, kteří konzumaci masa až nezdravě propadli.

Kdo vlastně pije krev?

Všeobecně se vždy bavíme o komárech – ti jsou ovšem ve skutečnosti nevinní, jelikož před lidským utrpením upřednostňují sladký nektar z květů rostlin. Krev nám pijí pouze komáří samičky.

Komáři létající okolo načervenalé ruky malé holčičky Kwangmoozaa / Shutterstock.com

Proč vás štípou komáři?

Pokud máte pod kůží pár deci alkoholu, nedivte se, že se na vás komáři doslova lepí. Pro tento hmyz je totiž někdy paradoxně problémem najít to správné místo s dobrou krví. Pitím alkoholu se ale krev ředí, což komárům hledání nejlepšího bodu k její konzumaci značně usnadňuje.

Kde je nejvíc komárů?

Pokud si vyrazíme na výlet do přírody, pravděpodobnost střetu s tímto krvesajem značně zvyšujeme. Pole, louky a lesy mohou komáry lákat, jejich největší koncentraci však najdeme u vodních ploch a bažin. Tam se jim zkrátka nevyhneme – jedná se o komáří teritorium. A i proto nebudou mít s narušiteli žádné slitování.

Tip: Zaručenou prevencí nejen do terénu jsou repelenty, které mohou kromě komárů chránit i proti klíšťatům či dalšímu hmyzu. Jejich široký výběr naleznete v drogeriích a obchodech, vyrobit si je ale můžete také doma.

Užijte si ničím nerušený spánek

Jak nás komáři štípou?

Komáři jsou vychytralá zvířátka. Pro své přežití jsou dokonale vybaveni sosákem a látkami ve svém těle – kdyby byli o něco větší, jsme proti nim zcela bezmocní. Pojďme se podívat na to, jak vypadá jejich krmení.

Hlasitý přílet

Komára vždy odhalí jeho hlučné bzučení, které vydává při letu. V ten okamžik máme šanci zasáhnout dřív, než se nás pokusí vysát. Dvousečnou zbraní se ale jeho bzukot stává v noci – komáří přítomnost sice účinně odhalí, nám ovšem nedá spát.

Sosák, co dokáže divy

Také jste si mysleli, že komáří sosák je jen ostrá, tenká jehlička, která nám propíchne kůži a vysaje krev? Omyl – komáří sosák je ohebný a komár s ním navíc hýbe i přímo pod naší kůží, a to až dokud nenajde cévku, ze které by se napil.

Jak probíhá komáří lov a hostina?

Přiletí, ideálně neslyšen a neviděn, sedne si na svou oběť a zabodne do ní svůj sosák. Tento scénář zná nejspíše každý – ve chvíli vpichu je už pro nás ale pozdě!

V okamžiku zabodnutí vypustí komár do těla oběti své sliny, které zajišťují umrtvení dané oblasti a sníženou srážlivost krve. Se sosákem poté začne rejdit pod naší pokožkou, ve snaze najít co nejlepší krevní zdroj. Jeho sosák se ve spodní části ohýbá i do pravého úhlu. A čím více námahy si s hledáním dá, tím větší bude následný štípanec.

Záběr na muže, který se stříká repelentem Jaromir Chalabala / Shutterstock.com

Proč komáří štípance svědí?

Za všechno ostatní může komár, za bolest ale ne – za tu si můžeme sami! Svědění, otok a bolest jsou totiž obranným mechanismem našeho organismu. Jakmile nás komár opustí, z těla se vyplaví histamin, který zajišťuje, aby se škodliviny z komára nedostávaly dále do těla.

Tip: Otok ani svědění nezmizí, dokud se tak tělo nerozhodne – a nepomůže tomu ani rozškrabání dotěrného místa. Ulevit nám nicméně mohou některé přípravky z obchodů a lékáren, typicky třeba ty značky Alpa či Fenistil.