Domácí repelenty proti komárům, které skutečně fungují: Tyhle 3 recepty jsme vyzkoušeli za vás

Žena se stříká repelentem Albina Gavrilovic / Shutterstock.com

Už vás unavuje nekonečný boj s komáry? Máme pro vás řešení – hned tři neškodné přírodní repelenty, které vám pomohou v boji proti obtěžujícímu hmyzu. Nejenže si je snadno připravíte doma, ale navíc opravdu fungují. Které z nich se nám osvědčily? Inspirujte se, máme řešení i pro domácí mazlíčky.

Co v článku najdete

Přečtěte si také

Už žádné rostlinné steaky nebo karbanátky. Francie zakázala „masné“ označování bezmasých výrobků

Jak vyrobit domácí repelent?

Chcete se vyhnout chemickým repelentům, za které pravidelně utratíte nemalé částky? Vyzkoušejte ty domácí, které znaly už naše babičky. Přinášíme 3 jednoduché recepty, díky kterým už nebude mít savý hmyz nejmenší šanci. Co použít, aby se vám komáři vyhýbali velkým obloukem?

Ořechové mazání

Vlašské ořechy dokážou zázraky – v tomto případě především jejich slupky. Stačí pokrájet zelené obaly od vlašských ořechů a svařit je v litru vody. Jakmile odvar vychladne, nařeďte jej s obyčejnou Alpou v poměru 3 díly výluhu na 1 díl lihu.

Takto připravený repelent je vysoce účinný, ochrání vás i u vody. A chladivé mazání dokáže pokožku nejen chránit, ale dokonce ji i zklidnit při svědění z předchozích štípanců.

Člověk aplikuje domácí repelent FotoHelin / Shutterstock.com

Bylinkový repelent

Existuje mnoho bylinek, které odpuzují hmyz. Pomáhá levandule, rozmarýn, hřebíček, oregano i šalvěj. Jak připravit takový bylinný přípravek, který můžete používat i na srst domácích mazlíčků?

Hrst bylin, ideálně rozmarýnu, levandule a oregana, zalijte horkou vodou a nechte je takto louhovat až do vychladnutí. Poté tekutinu sceďte. Přidejte dvě lžíce jablečného octa a připravený repelent už jen přelijte do lavičky s rozprašovačem. Aplikujte na srst svých čtyřnohých kamarádů či na svou kůži, ideálně co hodinu až dvě. Výhody? Jednoduchá a rychlá příprava a vysoká (byť dočasná) účinnost.

Tip: Rozprašovače, estetické lahvičky a sklenice nejen na repelenty či domácí olejíčky pravidelně najdete v nabídce obchodů Tescoma, Kitos či Orion.

Když příroda selže

Repelentní oleje

Pelyněk, třezalka nebo třeba heřmánek mohou být dalšími účinnými zbraněmi proti komárům. Máte dvě možnosti – oleje můžete buď koupit hotové, nebo si je připravte podle našeho návodu. Jak na to?

Do sklenice nasypejte zhruba ze čtyř pětin zvolenou bylinku a její květy a následně zalijte kvalitním olejem. Lahvičky či sklenice uzavřete a na slunném místě nechte macerovat – nálev by měl pracovat minimálně dva až tři týdny. Olej by se měl jemně zbarvit, například třezalkový je známý svými červenými tóny.

Nakonec jej opět přeceďte a přelijte do připravených lahviček, které budete mít vždy při ruce. Repelent můžete aplikovat na vlhkou pokožku třeba po sprše – nebudete mít pocit mastnoty. V případě potřeby opakujte.

Tip: Třezalkový olej je skvělý také jako poopalovací péče, protože kůži regeneruje a hydratuje. Po sprše či koupeli jej nanášejte na vlhkou pokožku celého těla.