Nový valentýnský hit: Darujte květinu v květináči jako symbol stálé lásky

Žluté a žíhané tulipány Skyliz / Shutterstock.com

Lidé, kteří kupují dárky u příležitosti svatého Valentýna, chtějí stále častěji květiny v květináči. Podle hypermarketů Globus jde o jeden z projevů hlubšího ekologického smýšlení lidí. Proto tyto obchody objednaly na svátek zamilovaných mimořádnou zásilku nových druhů rostlých pokojových květin. Letos se také rozšiřuje nabídka tematického dárkového zboží k tomuto svátku.

Přečtěte si také

Tip na rychlé pohoštění: Tortilla rolády s pomazánkou a zeleninou připravíte lusknutím prstu

Řezané květiny, především růže, jsou tradičním symbolem Valentýna. Podle dat nákupního rádce Kupi.cz v únoru prodejci zvyšují počet akcí na řezané kytice, růže a tulipány. Například v Albertu se cena za řezané růže oproti minulému roku nezměnila a v akci je i letos můžete pořídit za 50 Kč. To znamená, že i klasický dar ve formě květin může být cenově dostupný i přesto, že roste trend květin v květináčích.

Výhodnější je nákup květin v květináčích

Tento způsob obdarování může symbolizovat stálou lásku nebo přátelství a přispívá také k ochraně životního prostředí. Květiny v květináčích, schopné čistit vzduch a zlepšovat náladu, se mohou stát dlouhodobou součástí domácnosti. V reakci na tento trend hypermarkety rozšiřují nabídku pokojových květin a nabízejí speciální sortiment na svátek zamilovaných.

Čtyři květináče na poličce tete_escape / Shutterstock.com

Rok od roku roste v hypermarketech Globus v období svatého Valentýna poptávka po kvetoucích rostlinách v květináčích.

„Pozorujeme u zákazníků, že vyhledávají rostlé květiny. Jde jednak o dárky s trvalejší hodnotou oproti řezaným květinám, ale také to lze vnímat jako projev prohlubujícího se ekologického smýšlení. Rozšířili jsme proto tento sortiment a nabídneme orchideje, lilie, bromélie, gerbery a kalanchoe v květináčích. Na Valentýna bývá také často hlavním dárkem šperk, nejběžněji jde o klenoty z chirurgické oceli a stříbra. Zájem je též o originální dárkové předměty a přáníčka, ale úplně nejvíc si zákazníci odnášejí sladkosti. Jsou jimi pralinky a bonboniéry, nebo zde vyrobené dorty a zákusky. Na téma svatého Valentýna jsme také připravili tematickou akční nabídku, podle které část zákazníků dárky každoročně nakupuje,“ řekla Aneta Turnovská, tisková mluvčí Globusu. Podle ní je očekávána stejná míra poptávky jako loni či předloni.

Valentýnské cukroví ve tvaru srdce Globus

Sladký Valentýn s bonboniérou nebo zákuskem

Pokud vaše polovička miluje sladkosti, máte vyhráno. Letos se totiž na Valentýna vyplatí obdarovat ji právě bonboniérou nebo zmrzlinou. Některé bonboniéry, jako jsou ty od značek Lindt a Merci, zaznamenaly pokles cen až o 9 %, respektive o 2 %.

Zmrzlina a mascarpone, které můžete použít k přípravě domácích dezertů a cheesecaků, jsou o 5 % levnější než loni, zjistil analýzou letáků nákupní rádce Kupi.cz. To znamená, že za sladké potěšení letos utratíte méně. Hypermarkety a specializované obchody reagují na tuto neustálou poptávku rozšiřováním své nabídky o nové a originální druhy sladkostí, čímž vyhovují různorodým chutím zákazníků.

Tradičně je před svatým Valentýnem větší ruch v i cukrářstvích Globus. „Hned sedm zákusků a sladkostí je letos z těchto výrob svázáno s tématem lásky. Hlavní roli hrají šlehačka, maliny a jahody, které budou v nabídce v podobě dortů, řezů i ovocných pohárů. Již léta jsou pak oblíbená linecká a medová srdce. Od pátku 9. února až do svatého Valentýna 14. února budou také všechny šlehačkové řezy v Café Globus zdobené vykrojenými srdíčky,“ řekl Pavel Meduna, vedoucí výroby a prodeje pekáren, cukrářství a Café Globus. Zákazníky jistě potěší, že ceny zamilovaných zákusků a dortů se oproti loňsku nezvýšily.

Sklenka sektu s jahodou IgorPloskin / Shutterstock.com

Jahody a sekt – luxus, který stojí za to

Ačkoliv cena jahod výrazně vzrostla (o 32 %), stále existují možnosti, jak na nich ušetřit. Většina velkých prodejců je má před Valentýnem v akci za cenu okolo 30 Kč za 250 g. To je sice více než loni, ale stále výhodnější než jejich běžná cena, pohybující se v zimním období klidně i okolo 70 Kč.

Sekt, neodmyslitelný prvek romantických večerů, je oproti loňsku dražší pouze o 3 %, což znamená, že přípitek lásky nemusí vyjít na majlant.

Zdroj: Kupi.cz, Globus