Obchodní řetězce v Česku zvyšují mzdy. Na více peněz si přijdou zaměstnanci Albertu i Penny

Zaměstnankyně obchodu doplňuje zboží Dusan Petkovic / Shutterstock.com

Inflace v České republice se po několika měsících konečně začíná postupně snižovat. Řadu spotřebitelů může ale také těšit, že na konec extrémního zdražování reagují v tuzemsku i některé podniky. Patří k nim i obchodní řetězce. Velká část z nich totiž v letošním roce už zvýšila, případně v horizontu pár týdnů navýší mzdy svým zaměstnancům.

Přečtěte si také

Asijská specialita, která dobyla svět: Jak si jarní závitky připravíte doma, už pro ně nepůjdete do bistra

Albert přidá svým zaměstnancům

Data ukazují, že v loňském třetím čtvrtletí se průměrná mzda v nominálním vyjádření na území České republiky dostala na 42 658 korun, což je v meziročním srovnání asi o 7,1 procent více. V dalších měsících by tento růst mohl pokračovat. Řada podniků totiž avizovala, že svým pracovníkům bude mzdy zvyšovat.

K 1. dubnu se na vyšší mzdové odměny mohou těšit zaměstnanci obchodního řetězce Albert. Tento růst bude činit minimálně 8,5 procent, v průměru se však dostane dokonce na 10 procent. Přidáno mají dostat pracovníci na pokladnách, zelináři, pekaři, skladníci i vedoucí týmů. Celkem se má zvýšení mezd v Albertu dotknout 20 tisíc zaměstnanců a podnikové náklady kvůli tomu stoupnou o přibližně 700 milionů korun za rok.

Zelinářka doplňuje zboží v obchodě BearFotos / Shutterstock.com

Polepší si i zaměstnanci Lidlu

Albert ale není jediným obchodním řetězcem v České republice, který podobný krok pro rok 2024 oznámil. Jde také o Lidl. Na zvýšení mezd plánuje diskont ze sítě Schwarz letos vynaložit dodatečných 600 milionů korun. V průměru mají zaměstnanci na prodejnách i ve skladech dostat o 2 tisíce korun za měsíc více.

K navýšení mzdové složky se letos plánuje odhodlat i Tesco nebo Penny. Přesný termín nebo nárůst samotný ještě není jasný. Obě firmy ale informovaly o tom, že k nárůstu mezd svých pracovníků přistupují v podstatě každým rokem, a proto ani letos tomu nebude jinak.

Tesco rozšiřuje okruh benefitů

Tesco zároveň od ledna letošního roku zavedlo další den placeného volna pro věrné zaměstnance. Změny se mají týkat i benefitů, a to třeba využívání permanentních slev na každý nákup ve všech obchodech Tesco. V Penny se mzdy naposledy zvyšovaly v březnu loňského roku, a to v průměru o 7,5 procenta. Zvýšení se týkalo více než 7 tisíc pracovníků. Na jaře by se odměny mohly zvýšit znovu.

Český trh práce je dlouhodobě velmi napjatý. Firmy na některé pozice nemohou dlouhodobě najít pracovní sílu. I proto podniky nabízené mzdy opakovaně zvyšují a příkladem jsou i obchodní řetězce. Míra nezaměstnanosti v České republice se již několik měsíců pohybuje kolem hranice 3 procent.

Průměrná mzda pokladní v České republice se momentálně pohybuje okolo 28 tisíc korun hrubého. Mezi jednotlivými obchody jsou však v praxi velké rozdíly, což platí i v případě porovnání podniku ve městě a třeba na venkově. Ve srovnání s rokem 2020 měli pokladní na svých výplatních páskách koncem roku 2023 v průměru o 3 490 korun za měsíc víc.

Zdroje: tiskové zprávy jednotlivých řetězců