Císařský trhanec měl skončit v koši. Stal se ale božským dezertem, který hravě zvládnete i doma

Trhanec na talíři s brusinkama Wirestock Creators / Shutterstock.com

Císařský trhanec neboli Kaiserschmarrn je typickou vídeňskou specialitou. Tak trochu nepovedený dezert je na první pohled vlastně jednoduchým rozbitým lívancem. Ve skutečnosti v sobě ale ukrývá nejedno lahodné tajemství. Jak se rakouský trhanec připravuje, jaké suroviny v něm nesmí chybět a jak jej připravit na několik dalších způsobů a variací?

Přečtěte si také

Tesco rozšiřuje speciální slevy pro studenty na nákup potravin. Jak ušetřit 10 % při nákupu?

Jak tento sladký omyl vznikl?

Při pohledu na nepořádný talíř plný kousků těsta a ovoce nejednoho strávníka napadne, proč by někdo takto dobrovolně podával moučník. A odpověď je snadná. Nepodával. Trhanec totiž vznikl jako velký nepovedený pokrm. Legend o jeho vzniku je více, všechny mají ale jedno společné. Původně se mělo jednat o úhledný lívanec (nebo velkou palačinku).

Nejznámější příběh vypráví o tom, že jednu takovou palačinku připravoval kuchař pro císaře Františka Josefa I. na jednom z jeho loveckých výletů. Původní dřevorubecký recept se ale vymkl kontrole (někdo tvrdí, že byla palačinka moc tlustá, jiný že se rozpadala kvůli zjemnění mlékem a vejci, nebo že se kuchaři prostě jen nepovedla), a aby se nezdar zamaskoval, překryli v kuchyni potrhané kousky placky ovocem a cukrem. A císaři výsledek natolik zachutnal, že si recept začal poroučet i doma na císařském dvoře.

Muž se ženou v kostýmech sedí u stolu, kde mají trhanec na pánvi Kzenon / Shutterstock.com

Z jakých surovin se trhanec připravuje?

Základ těsta tvoří hladká mouka, vejce (pro nadýchanost je důležitý dobře vyšlehaný tuhý sníh), cukr a mléko. Do těsta neodmyslitelně patří i rozinky máčené v rumu, případně špetka skořice, citronové kůry a vanilky. Na typické chuti se podílí i máslo nebo sádlo, na kterém se velká palačinka smaží a pak samozřejmě obloha a dozdobení.

Tradičně se císařský trhanec podává zasypaný cukrem, s ovocným rozvarem (švestkovým, ale také brusinkovým, ostružinovým, višňovým apod.), případně s jablečným pyré, čerstvým či kompotovaným ovocem, vanilkovým krémem nebo zakysanou smetanou či šlehačkou.

Ve větším množství se trhanec může podávat jako sladký oběd, v menším jako dezertní tečka po jídle nebo jako zákusek ke kávě.

Recept: Císařský trhanec

Na těsto budete potřebovat (na cca 4 menší porce, nebo 2 větší):

  • 400 ml mléka
  • 4 vejce M (oddělit žloutky od bílků)
  • 85 g cukru krystal (část lze nahradit vanilkovým cukrem)
  • 250 g hladké mouky
  • špetku soli
  • cca 50 g rozinek + mističku rumu na naložení
  • 40 g másla
  • moučkový cukr na posypání
  • (podle chuti, nepovinné: lžíci zakysané smetany, kůru z 1/2 citronu)

Postup:

  • Rozinky dejte namáčet do rumu.
  • Mléko, žloutky, cukr, špetku soli, případně lžičku zakysané smetany a citrusovou kůru rozmíchejte v míse do hladké konzistence a přimíchejte prosátou mouku. Nakonec přidejte i rumové rozinky.
  • Z bílků vyšlehejte tuhý sníh a opatrně jej vmíchejte do hotového těsta.
  • V hlubší pánvi rozehřejte máslo a poté nalijte těsto. Opékejte z jedné strany zhruba 5 minut dozlatova, poté obraťte a druhou stranu nechte péct, dokud nebude ve středu hotové (záleží na tloušťce těsta). Případně lze trhanec dopéct v troubě při 180 °C po dobu asi 5 až 10 minut.
  • Hotovou palačinku ještě na pánvi natrhejte pomocí dvou vidliček a dejte na talířek stranou. Na stále rozpálené pánvi nechte zkaramelizovat trochu cukru (můžete přilít i kapku rumu, který vám zbyl po máčení rozinek) a trhanec do něj vmíchejte.
  • Podávejte posypané moučkovým cukrem a přelité rozvarem z libovolného ovoce nebo s jinou oblohou (viz výše).
Rakouská sladká palačinka kaiserschmarrn s jablečnou omáčkou, rozinkami a moučkovým cukrem from my point of view / Shutterstock.com

Recept: Rýžový trhanec

Je zajímavou variantou klasického receptu. Jedná se vlastně o spojení trhaného lívance a rýžového nákypu.

Budete na něho potřebovat: 400 g rýže, 1 l mléka, 140 g cukru krystal, 60 g másla, 4 vejce M, sádlo nebo tuk na pečení, špetku soli, mletou skořici, moučkový cukr a stejně jako v základním receptu rumové rozinky a libovolné čerstvé, rozvařené či kompotované ovoce.

Postup: Rýži uvařte do měkka v mléce se skořicí a špetkou soli. Poté smíchejte s cukrem, změklým máslem a žloutky a rozinkami. Z bílků vyšlehejte tuhý sníh a zamíchejte do rýžového těsta. To vylijte na rozehřátou pánev s máslem či sádlem a opékejte z obou stran dozlatova. Případně pečte v troubě při 180 °C po dobu asi 8 až 10 minut. Opět ještě horké roztrhejte a posypte moučkovým cukrem.

Rýžový trhanec výborně chutná se švestkovou, brusinkovou nebo jablečnou omáčkou i s vanilkovým krémem a lesním ovocem.

Zdroj: kupi.cz, bydlimekvalitne.cz