Čarujeme v kuchyni: Dezerty z pudinkového prášku, které se rozpouštějí na jazyku

Tvarohovo-pudinkový koláč v pekáčku a jeden kousek na talířku Pixel-Shot / Shutterstock.com

Objevte kouzlo pudinkového prášku v kuchyni a inspirujte se na přípravu moučníků, které se doslova rozplývají na jazyku. Pudink nemusí být jen klasickým dezertem v misce, ale může být skvělou součástí různých lahodných receptů. Od vanilkových pudinkovníků až po jogurtové bábovky s pudinkovou náplní – možností je spousta. Vyberte si kvalitní pudinkový prášek a vyzkoušejte naše osvědčené recepty, které určitě překvapí vaše hosty a potěší každého.

Přečtěte si také

Je možné zastavit „na chvíli“ na invalidech? Kdy pomůžou blikačky? Policie a instruktor autoškoly mají jasno

Jak vybrat kvalitní pudink?

Kvalitní pudinkový prášek poznáte podle toho, že obsahuje kukuřičný, případně bramborový škrobpřírodní složky. V případě vanilkového pudinku je to například mletý vanilkový lusk nebo vanilkový extrakt.

Pokud už sáhnete po pudinku s obsahem aromat, volte ty označené jako přírodní a taktéž i s přírodními barvivy (typicky se jedná o beta-karoten či riboflavin).

Buchtičky s krémem
Čas přípravy: 3 hod Obtížnost: Střední

Buchtičky s krémem

Dezert jako hlavní chod? V české kuchyni úplně s klidem, protože buchtičky s krémem miluje každý! Mrkněte se, jak si upéct ukázkové dukátové buchtičky a ještě si připravit vanilkový krém se žloutky.

Buchtičky s krémem

Obezřetnost se vyplatí u jahodovémalinové příchutě pudinku. Někteří výrobci totiž růžové barvy dosahují díky barvivu košenila alias karmínu, označovaného též coby „éčko“ E120. Ten je sice přírodního původu, nicméně se získává ze sušených těl samiček hmyzu Dactylopius coccus Costa – což už samo o sobě může být leckomu nepříjemné. Podle odborníků ale může navíc u některých jedinců vyvolat alergické reakce a také je označováno i za příčinu dětské hyperaktivity.

U pudinků těchto příchutí se tudíž vyplatí ještě bedlivěji studovat jejich složení a vyhledávat takové, u nichž hmyzí stopu nenajdete. Jde například o pudinky, které najdete ve zdravých výživách s označením bio.

Jak už bylo řečeno, pudinkový prášek má v pečení široké využití. Může být přímo součástí těsta, ale nejvíce se užívá jako náplň do moučníků. Následující recepty jsme sami úspěšně otestovali.

Buchta na talírku Alžběta Šírková

Vanilkový pudinkovník – recept

Těsto

  • 5 vajec
  • 150 g moučkového cukru
  • 200 g hladké mouky
  • 100 ml teplé vody
  • 100 g másla

Pudink

  • 600 ml mléka
  • 6 lžic krupicového cukru
  • 2 pudinkové sáčky
  • 1 vanilkový cukr
  • máslo na vymazání formy
  • hrubá mouka na vysypání formy

Postup

  1. Nejdříve z bílků a špetky soli vyšleháme tuhý sníh. Dále vyšleháme žloutky s oběma cukry do husté pěny a za stálého šlehání přidáváme postupně mouku, přiléváme vodu a rozpuštěné máslo. Do směsi opatrně vmícháme sníh.
  2. Poté v mléku smícháme oba cukry a pudinkové sáčky a rozmícháme metličkou, dokud se nepřestanou tvořit hrudky. Za stálého míchání zahříváme, dokud nezhoustne, a ještě minutu vaříme.
  3. Do vymazané a vysypané formy dáme nejdříve část těsta, poté teplý pudink, a takto vrstvíme, dokud nám nedojdou obě složky. Pečeme v předehřáté troubě, dokud těsto nechytí růžovou barvu.
Buchta na talířku Alžběta Šírková

Pudinkový tvarožník – recept

Ingredience

  • ½ l mléka
  • 500 g jemného tvarohu
  • 1 karamelový pudink (nebo dle chuti)
  • 4 vejce
  • 5 lžic třtinového cukru nebo javorového sirupu
  • 4 lžíce dětské krupičky
  • 1 lžička jedlé sody
  • máslo na vymazání formy

Postup

  1. Nejdříve si v míse ušleháme vejce s tvarohem, krupicí, cukrem a jedlou sodou.
  2. Dále si připravíme pudink dle návodu a ještě teplý ho vmícháme do připraveného těsta. Důkladně promícháme a v případě potřeby dosladíme.
  3. Do formy vymazané máslem a vysypané dětskou krupičkou nalijeme hotovou směs.
  4. Pečeme v předehřáté troubě na 180 °C zhruba 35 až 40 minut, dokud povrch tvarožníku nechytí zlatavou barvu. Test pomocí špejle v tomto případě není směrodatný, protože moučník bude vždy mokřejší.
  5. Po vypnutí trouby necháme buchtu ještě 10 minut dojít.

Jogurtová bábovka s pudinkovou náplní – recept

Těsto

  • 2 hrnky polohrubé mouky
  • 1 hrnek krystalového cukru
  • 1 prášek do pečiva
  • 2 vejce
  • 150 ml bílého jogurtu
  • 100 ml mléka
  • 100 ml oleje

Náplň

  • 1 sáček vanilkového pudinkového prášku
  • 300 ml mléka
  • 3 lžíce cukru
  • 1 lžička rumu na dochucení (připravujeme-li pro dospělé)
Hrušková bábovka ze špaldové mouky
Čas přípravy: 1 hod 30 min Obtížnost: Snadný

Hrušková bábovka ze špaldové mouky

Objevte rychlý recept na hruškovou bábovku ze špaldové mouky! Během hodinky vykouzlíte voňavou dobrotu, na které si pochutná celá rodina. Na tuto bábovku využijete hrušky a špaldovou mouku, takže je trošku zdravější než jiné dezerty.

Hrušková bábovka ze špaldové mouky

Postup

  1. V míse smícháme mouku s cukrem a práškem do pečiva. Poté přidáme jogurt, olej, vejce a mléko a vyšleháme za pomoci šlehače.
  2. Poté si připravíme pudink dle klasického návodu – tedy z mléka, cukru a pudinkového prášku.
  3. Do vymazané a vysypané bábovkové formy nalijeme menší polovinu těsta a opatrně pomocí lžíce přidáme horký pudink tak, aby se nedotýkal stěn formy. Poté zalijeme zbytkem těsta.
  4. Pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C zhruba 45–50 minut.

Zdroje: Kupi, FÉR potravina, NCBI