Reflexní prvky zvyšují bezpečnost chodců: Vybírejte z pásků, náramků i čelenek

Matka dává synovi na bundu reflexní pásku Yevhen Prozhyrko / Shutterstock.com

Podle statistik přijde o život každý rok více než 100 chodců kvůli nedostatečné viditelnosti. Jednou z možností, jak tomu zabránit, je nosit reflexní prvky. V některých případech jsou navíc povinné a největší význam mají v podzimních a zimních měsících, kdy se brzy stmívá. Kromě reflexních vest jsou k dostání i doplňky, které pro bezpečnost na silnici většinou stačí. Jsou to různé přívěsky, pásky nebo náramky.

Přečtěte si také

Tip na rychlé pohoštění: Tortilla rolády s pomazánkou a zeleninou připravíte lusknutím prstu

Zákonná povinnost nosit reflexní prvky

Pohyb chodců po krajnici nebo na okraji vozovky mimo obec (na místech bez veřejného osvětlení) upravuje novela zákona č. 361/2000 Sb., která platí od roku 2016. Chodcům ukládá povinnost mít na sobě retroreflexivní prvky, které budou viditelné pro ostatní účastníci silničního provozu. Za nedodržení hrozí pokuta až 2000 korun, ve správní řízení i 2500 korun.

Školkové děti v reflexních vestách na procházce ako photography / Shutterstock.com

V zájmu vlastní bezpečnosti

Jde ale především o vaši vlastní bezpečnost, během dlouhých zimních večerů tedy není žádnou ostudou, nosit reflexní prvky i ve městě. A to nejen při chůzi, ale také při běhu nebo na procházkách s dětmi. Pokud je máte na sobě, cyklisté i řidiči automobilů vás uvidí až na vzdálenost 200 metrů. Zatímco v tmavém nebo černém oblečení jste téměř neviditelní až do poslední chvíle.

Zatímco v autě je reflexní vesta povinnou výbavou, chodcům mnohdy stačí jen samolepicí reflexní pásky, které se dají připevnit na různé části oděvu, nejlépe na nohavice a případně i na kočárek nebo dětskou tříkolku. Především za deště a mlhy je totiž nutné, aby byly co nejníže u země. K dostání jsou jak ve žluté, tak v zelené nebo bílé barvě. Tmavší odstíny raději nekupujte, nemusely by mít dostatečný efekt. Navíc je snadno dáte do batohu nebo jiného zavazadla. Pak jednoduše nastříháte takové množství, jaké potřebujete, nalepíte a můžete vyrazit.

Reflexní doplňky pro dospělé a vesty pro děti

Na výběr máte také z celé řady reflexních doplňků a oblečení. Na zip u bundy nebo u batohu například snadno připnete reflexní přívěsek. Při běhání nebo rychlém pohybu by vám ale mohl vadit. Sportovci tedy využijí spíš náramky nebo čelenky, případně i jejich kombinaci. Zajímavou vychytávkou jsou pak i reflexní obaly na batohy a krosny, které ocení zejména turisté a milovníci outdoorových aktivit.

Při pořizování výbavy pro děti ale určitě na reflexní vestu myslete. Přece jen je nejbezpečnější ze všech dostupných možností a zajistí, že vaši ratolest nikdo nepřehlédne. V mateřských školách bez ní tedy děti nemohou na žádnou vycházku. A jak zajistit, aby se líbila i samotným dětem? Doporučujeme vybrat speciální model s vtipnými obrázky, který cenově vychází velmi podobně jako klasické varianty.

Reflexní prvek na zipu R_M_N / Shutterstock.com

Kde nakupovat a kolik vás to bude stát?

Reflexní vesty pro dospělé seženete na většině čerpacích stanic. Verze pro děti a další reflexní prvky byste pak měli pořídit v supermarketech, prodejnách se sportovními potřebami nebo na nejrůznějších e-shopech. Cena se aktuálně pohybuje zhruba od 50 do 100 korun a občas je možné je sehnat i zdarma v rámci různých akcí.

Zdroj: abreflex.cz, alza.cz, altima.cz