Hledáte způsob, jak připravit květák netradičně a zároveň luxusně? Tento recept vás naučí, jak udělat z obyčejné zeleniny hvězdu večeře. Celý květák zapečený s kroupami, lesními houbami a sýrem nejen hezky vypadá, ale hlavně báječně chutná. Kombinace křehkého květáku, hutných krup a aromatických hub vytváří dokonalou harmonii, kterou podtrhuje vrstva rozpečeného sýra. Jde o jídlo, které uspokojí i náročné strávníky a může sloužit jako hlavní chod při slavnostní večeři.
Květák patří do rodiny brukvovitých a jeho historie sahá až do starověkého Středomoří. První písemné zmínky o jeho pěstování pocházejí ze 6. století př. n. l. z oblasti dnešní Sýrie a Turecka. Do Evropy se dostal přes Itálii v 15. století a rychle si získal oblibu na šlechtických dvorech. Zajímavostí je, že bílá část květáku, kterou konzumujeme, není ve skutečnosti květenství, ale zdužnatělé květní stonky.
Květák je skutečným nutričním pokladem. Obsahuje vysoké množství vitamínu C, K a B6, je bohatý na vlákninu a antioxidanty. Má nízký obsah kalorií (pouze 25 kcal na 100 g) a je výborným zdrojem bílkovin pro vegetariány. Obsahuje také sulforafan, látku s potenciálními protirakovinovými účinky. Díky vysokému obsahu vlákniny podporuje trávení a pomáhá udržovat zdravou střevní mikroflóru.
Katarzyna Hurova / Shutterstock.com
Hledáte rychlý a chutný recept, který potěší celou rodinu? Připravte si osvědčenou klasiku – květákový mozeček. Kombinace květáku na cibulce s vejci je nejen lahodná, ale také zdravá a zasytí. Pokud zvolíte jako přílohu vařené brambory, plnohodnotné jídlo je na světe. Perfektní volba pro zaneprázdněné dny, kdy potřebujete na stůl něco rychlého a zároveň výživného.
Zdroj: Kupi, National Library of Medicine, Healthline