Uvařte si vývar na vídeňský způsob! Milovala ho i císařovna Sisi

Tafelspitz s hovězím masem a zeleninou, servírovaný v bílém talíři Olga Larionova / Shutterstock.com

Pro rakouskou kuchyni je jednou z nejtypičtějších ingrediencí hovězí maso. Připravuje se na různé způsoby. Velmi oblíbené je vařené hovězí, které bylo v minulosti vůbec nejrozšířenější. A svou popularitu si zachovalo dodnes. Budeme se toho držet i my a připravíme si klasiku z vařeného hovězího masa – tafelspitz, hustý vývar z masa a zeleniny. Tak pojďme na to! Měl ho rád i císař František Josef I.

Přečtěte si také

Domácí langoše ze zakysané smetany: Křupavá a nadýchaná dobrota, které neodoláte

Oblíbené jídlo rakouské kuchyně

Vařené hovězí maso patří mezi oblíbené ingredience vídeňské kuchyně. Již od středověku mělo hovězí maso velký význam v jídelníčku všech společenských vrstev rakouského obyvatelstva. V 18. století, za vlády Marie Terezie, zažilo vařené hovězí maso velký boom. Nechybělo na žádné slavnosti ani rautu. V 19. století bylo také pravidelnou součástí jídelníčku císařské rodiny.

V průběhu 19. století vznikl také tafelspitz. Poprvé ho připravili v hotelu Sacher, kde ho ochutnal i císař František Josef I. Vývar s hovězím masem a sezónní zeleninou se stal záhy oblíbeným jídlem císařského páru, které jim pravidelně připravovali i v císařské kuchyni.

Obložený vývar
Čas přípravy: 30 min Obtížnost: Střední

Obložený vývar

Hovězí, slepičí nebo kuřecí? Ať už si vyberete jakýkoli poctivý vývar, máme pro vás nápad, jak jej podávat. Váš oblíbený vývar můžete jednoduše obložit – obložený vývar totiž není nic jiného, než lahodná tekutina se vším, co máte rádi. Jak na něj?

Obložený vývar
Vývar z morkových kostí
Čas přípravy: 3 hod Obtížnost: Střední

Vývar z morkových kostí

Hovězí vývar z morkových kostí vám skvěle poslouží nejen jako výživná polévka, ale perfektně se hodí i jako základ pro výrobu omáček. Poctivý vývar, který necháte táhnout několik hodin, vás kromě výborné chuti odmění také množstvím minerálů a dalších tělu prospěšných látek.

Vývar z morkových kostí
Hovězí vývar s morkovými knedlíčky
Čas přípravy: 4 hod 30 min Obtížnost: Střední

Hovězí vývar s morkovými knedlíčky

Hovězí vývar s morkovými knedlíčky a kořenovou zeleninou je výtečná polévka, která rozhodně stojí za vyzkoušení. Knedlíčky připravené z morkových kostí jsou naprostou delikatesou, která zaujme.

Hovězí vývar s morkovými knedlíčky

První zmínka o tafelspitzu je z roku 1893. Jako příloha se k němu dříve podávala bramborová kaše, makarony nebo jablečný křen. Oblíbenou přílohou je k němu i pečivo. Tafelspitz je dodnes základem rakouské kuchyně a můžete ho připravit z nejrůznějších ingrediencí. Záleží vždy jen na vašich chuťových preferencích.

Klasický tafelspitz na talíři s modrým cibulovým vzorem Magnago / Shutterstock.com

Recept na tafelspitz

Recept na 4 porce:

  • 1 kg hovězího masa (špička, květová špička)
  • 2 bobkové listy
  • 1 cibule
  • 1 lžička sádla
  • 2 mrkve
  • 1/4 bulvy celeru
  • 1 menší petržel
  • 2 snítky hladkolisté petžele
  • 5 snítek pažitky
  • 6 kuliček celého pepře
  • 2 lžičky soli

Houskový křen

  • 1 den stará houska
  • 150 ml hovězího vývaru
  • špetka muškátového květu
  • nastrouhaný křen
  • špetka soli

Postup:

  1. Hovězí maso vložte do velkého hrnce. Zalijte ho vodou tak, aby bylo maso ponořené, a maso vyjměte. Vodu osolte lžičkou soli a přiveďte k varu. Maso vložte do vroucí vody a nechte 2 hodiny zvolna vařit na mírném plamenu. Prvních 30 minut sbírejte pěnu na hladině. Když se pěna přestane objevovat, přidejte bobkový list a pepř.
  2. Připravte si houskový křen. Housku ostrouhejte na struhadle tak, abyste ji zbavili kůrky. Střídku housky nakrájejte na plátky, dejte ji do rendlíku, zalijte vývarem, osolte a za stálého míchání vařte, dokud nevznikne jemná a hustá kaše. Dochuťte strouhaným křenem a muškátovým květem.
  3. Oloupejte cibuli, rozkrojte ji napůl a zprudka ji opečte na pánvi s tukem, dokud cibule nebude mít hnědou barvu. Poté očistěte zbylou zeleninu, nakrájejte ji na větší kousky a dohromady s opečenou cibulí a petrželkou ji přidejte do hrnce k masu. Vařte cca další hodinu. Vyvařenou vodu dolévejte studenou vodou.
  4. Jakmile je maso měkké, vyjměte ho z hrnce a vývar sceďte. Polévku osolte, maso nakrájejte přes svalová vlákna na plátky a dejte do talíře společně se zeleninou z vývaru. Zalijte vývarem. Nasekanou pažitkou posypte maso.

Zdroj: Kupi