3 tradiční polévky našich babiček, na které zapomínáme: Jsou rychlé a stačí vám na ně pár ingrediencí

Podmáslová polévka se ztraceným vejcem, servírovaná v misce Kupi.cz / vygenerováno s pomocí AI

Nedokážete si představit oběd bez polévky? My taky ne. Pokud vám pomalu dochází nápady, jakou polévku uvařit, vyzkoušejte 3 oblíbené polévky našich babiček, na které jsme už skoro zapomněli. Stačí vám na ně skutečně jen pár surovin, jsou rychlé na přípravu a uvaříte je do 30 minut. Tak pojďme na to!

Přečtěte si také

„Potraviny by neměly být jen prázdnými plnidly, které zasytí žaludek,“ říká novinář Jan Tuna

Polévka je grunt!

Kdo by neznal tuto oblíbenou větu našich babiček? Co je na tom pravdy, to se můžeme jen dohadovat. Naše babičky patřily a patří mezi pomyslné královny polévek. Dokázaly je uvařit prakticky ze všeho, co měly doma po ruce. Někdy byly polévky prostší, jindy slavnostnější. My si dnes uvaříme 3 polévky, na které jsme už skoro zapomněli.

Švestkovou polévku dělávaly naše babičky na svátek sv. Matěje, patrona ovocných sadů a stromů. Ovocné polévky nebyly v minulosti ničím výjimečným. Připravovaly se z různých druhů ovoce a obecně se jim říkalo varmuže nebo odvárky.

Netradiční je dnes už i podmáslová polévka. Přitom mléčné polévky nebo mléčné omáčky tvořily základ kuchyně našich babiček. Nesmíme zapomenout ani na milionovou polévku, do níž se dává strouhaná kořenová zelenina. Proč takový zvláštní název? Babičky ji vařívaly ve velkém, aby polévkou dostatečně nasytily všechny hladové strávníky. S kvasnicovými knedlíčky chutná naprosto luxusně.

Zelňačka
Čas přípravy: 50 min Obtížnost: Snadný

Zelňačka

Zelňačka je tradiční česká zelná polévka, která obsahuje plno vitamínů a skvěle se tak hodí především pro zimní období. Základem je vždy zelí, zpravidla kysané, brambory a cibule. Koření se nejčastěji solí, pepřem, paprikou a kmínem. Může se přidat uzené maso, slanina nebo klobása, sušené houby, a na konci lze polévku doplnit zakysanou nebo sladkou smetanou.

Zelňačka
Kmínová polévka
Čas přípravy: 35 min Obtížnost: Snadný

Kmínová polévka

Kmínová polévka patří mezi tradiční recepty, které připravovaly naše babičky. Typická vůně a chuť této polévky utkví v paměti každému, kdo ji ochutná. Její základ je tvořen cibulovou jíškou s kmínem a vývarem.

Kmínová polévka

Recept na švestkovou polévku

Ingredience:

  • 1 l vody
  • hrst krupice
  • hrst rozkrájených sušených švestek
  • 1 žloutek
  • 250 ml červeného vína
  • citronová kůra
  • kostičky osmažené housky

Postup:

  1. Do hrnce nalijte litr vody a přiveďte k varu. Do vroucí vody nasypejte hrst krupice a promíchejte. Přidejte nakrájené švestky a vše spolu chvíli povařte. Přilejte 250 ml červeného vína a na závěr do polévky vmíchejte jeden žloutek. Promíchejte a chvíli povařte.
  2. Pokud se vám bude zdát polévka kyselá, dochuťte cukrem. Polévku podávejte s kostičkami osmažené housky.
Švestková polévka s kousky švestek, servírovaná v misce Kupi.cz / vygenerováno s pomocí AI

Recept na polévku z podmáslí se ztraceným vejcem

Ingredience:

  • 1 l podmáslí
  • 2 kelímky sladké smetany
  • 3 lžíce hladké mouky
  • 3 lžíce předvařených ječných krupek
  • kmín
  • sůl
  • 4 vejce
  • ocet a citronová šťáva

Postup:

  1. Nejdřív si připravte jíšku. V hrníčku rozkvedlejte smetanu s trochou hladké mouky.
  2. Do hrnce vlijte trochu vody, přilejte všechno podmáslí, přidejte kmín, osolte a opepřete. Přiveďte k varu. Poté přidejte předvařené krupky a přilejte hotovou jíšku. Promíchejte a nechte 5 minut povařit. Polévku dochuťte nasekanými čerstvými bylinkami.

Recept na milionovou polévku

Ingredience:

  • 1,5 litru vývaru (zeleninový nebo masový)
  • 2 lžíce dětské krupičky
  • 100 g mrkve
  • 100 g celeru
  • kousek libečku (není nutné)
  • sůl a pepř
  • bylinky na posypání – petrželka, pažitka

Drožďové knedlíčky

  • 100 g droždí
  • 1 vejce
  • česnek
  • malá cibulka
  • strouhanka
  • sůl a pepř
  • sádlo
  • petrželka nebo majoránka
Vývarová polévka s 5 kvasnicovými knedlíčky, servírovaná v hnědé misce Kupi.cz / vygenerováno s pomocí AI

Postup:

  1. Připravte si základ na knedlíčky. Na pánvi rozpusťte kousek sádla. Cibuli nakrájejte na kostičky a nechte ji na másle zesklovatět. Rozdrobte droždí a přidejte ho do pánve. Počkejte, až se rozpustí, a vymíchejte dohladka. Takto připravenou směs nalijte do misky a nechte vychladnout.
  2. Do vychladlé směsi přidejte utřený česnek, celé vejce a zahustěte strouhankou tak, aby se hmota nelepila. Poté přidejte nasekané bylinky, opepřete a osolte. Směs promíchejte a vytvarujte knedlíčky.
  3. Do hrnce nalijte vývar a přidejte do něj kousek libečku. Mrkev a celer nastrouhejte nahrubo. Jakmile začne vývar vřít, přidejte do něj nastrouhanou zeleninu, zahustěte krupičkou a chvíli povařte. Poté přidejte do polévky připravené drožďové knedlíčky a vařte je asi 5 minut.
  4. Polévku dochuťte nasekanou pažitkou nebo petrželkou.

Zdroj: pořad ČT Co naše babičky uměly a na co my jsme zapomněli, Kupi