Jak vybrat výbavu na šnorchlování? Pozor, ať nezvolíte špatný typ masky nebo šnorchlu

Dívka potápějící se se šnorchlem a maskou mezi exotickými, mořskými rybami Denis Moskvinov / Shutterstock.com

Láká vás pozorování fascinujícího podmořského světa? Pak si nezapomeňte na dovolenou k moři zabalit i kompletní šnorchlovací výbavu. Nejprve si ale přečtěte, podle čeho masku a šnorchl vybírat, aby se vám nestalo, že koupíte nevhodný typ. Poradíme vám také, jak vyzrát na zamlžující se skla potápěčských brýlí i jaké další užitečné a ochranné věci se pro plavání v moři vyplatí pořídit. Aby vám zážitky nezkazilo ani slunce, ani kameny nebo mořští živočichové.

Přečtěte si také

Céčka byla radostí dětí z 80. let. K čemu původně sloužila a co odstartovalo jejich popularitu?

Jak vybrat šnorchl?

V obchodech se soustřeďte především na jeho délku a zakončení. Měl by vám samozřejmě dobře sedět i v ústech, to ovšem z hygienických důvodu předem nevyzkoušíte.

Vždy dejte přednost šnorchlům, které mají na konci výrazné barevné provedení, abyste byli při plavání pod vodou vidět.

3 základní typy šnorchlů

  • S vlnolamem: Jedná se o nejběžnější variantu – konec šnorchlu zamezuje, aby se do něj dostala okolní šplouchající voda. Po úplném ponoření ale zateče, takže po vyplavání je nutné ji vyfouknout.
  • Se suchou kapkou (neboli s plovákem či košíčkem): Nejvhodnější typ pro časté ponory pod hladinu. Suchý šnorchl se po potopení automaticky uzavře a dovnitř nepustí žádnou vodu. Po vynoření zase umožní dýchat normálně.
  • Zcela otevřené: Spadají do nejlevnější cenové kategorie šnorchlů a pro začátečníky nemusí být úplně vhodné – před vodou nijak nechrání a často do nich zatýká. Na druhou stranu jsou nezbytným vybavením pro freediving.
Trojice dětí ležících se šnorchly a potápěčskými maskami na pláži Max Topchii / Shutterstock.com

Jak vybrat potápěčské brýle?

Brýle tvoří s klasickým šnorchlem nerozlučnou dvojici, také proto se často prodávají v setech. I šnorchlovací masky ale existují v mnoha provedeních a vždy je lepší vybrat si tu pravou na míru podle individuálních požadavků. Liší se například barvou lícnic: Masky z černého nebo tmavého silikonu zamezují nepříjemnému lomu světla, ty z průhledného mají zase větší zorné pole.

Důležité je také řešení skla. Jednozorníkové masky jej mají v celku – někomu se přes ně může lépe dívat, na druhou stranu se častěji zamlžují. Dvouzorníkové jsou dělené na pravé a levé sklo, díky čemuž je do nich ve sportovních potřebách a optikách možné dokoupit dioptrická korekční skla.

Vyrazte na pláž s plnou výbavou
  • Jak zabránit zamlžování? Dochází k němu zejména kvůli zamaštění, a to vlivem výroby, vody či nanesených opalovacích přípravků. Doma proto masku omyjte jarovou vodou, případně vyleštěte skla pomocí kapky obyčejné zubní pasty. Před ponorem někdo nedá dopustit i na potření vnitřní strany skel vlastními slinami.
  • Sázkou na jistotu jsou protizamlžovací spreje, gely a hadříky z obchodů – prodávají se i speciálně určené na potápěčské masky a brýle. Některé dokonce seženete ve formě tenkého pera, které umožňuje přesnou a pohodlnou aplikaci.

Celoobličejové masky nabízí praktické řešení 2v1

Šnorchlovací masky pokrývající celý obličej se na trhu objevily teprve před pár lety, za tu dobu si nicméně našly řadu příznivců. Nabízí totiž lepší panoramatické vidění, umožňují dýchání nosem i ústy jako na souši, snadněji se nasazují a díky svému řešení zabraňují zamlžování. Pro některé modely lze dokonce dokoupit zajímavé vychytávky, například plastové držáky na outdoorové kamery nebo akustické ventily pro mluvení po vynoření.

Nezapomeňte na ochranu před sluncem

Jejich nevýhodu je, že nejsou vhodné na hlubší ponory (max. do cca jednoho metru), protože pak se maska začne vlivem tlaku nepříjemně tisknout na obličej. Tento problém ale řeší novější modely, které mají část kolem nosu vyrobenou ze silikonu a umožňují tak vyrovnávat tlak v uších. Pokud se s celoobličejovou maskou plánujete potápět pod hladinu, při výběru zkontrolujte, že má šnorchl s vlnolamem se suchou klapkou (tzv. „dry-top release“).

  • Tip: Tyto potápěčské masky nejčastěji pořídíte v cenové hladině 500–1 000 Kč. Jak pro děti, tak pro dospělé. Mrkněte do nabídky Decathlonu nebo Sportissima. Na šnorchlovací vybavení teď v létě často narazíte i v rámci sezónní nabídky větších hypermarketů.
Žena s celoobličejovou šnorchlovací maskou stojící u moře Vova Shevchuk / Shutterstock.com

Přibalte ochranu před sluncem i mořským dnem

Pamatujte, že při šnorchlování těsně pod hladinou vystavujete slunci velkou část svého těla. Při delším pobytu ve vodě nemusí opalovací přípravky stačit, především v období poledne. Spolehlivější jsou funkční lycrová trička speciálně určená na vodní aktivity. Ochrání vaši pokožku před vysokým UV zářením, medúzami i nepříjemnou solí. Prodávají se v obchodech se sportovním a outdoorovým vybavením. Dostupné jsou pro děti i dospělé, s krátkým nebo dlouhým rukávem.

Další nezbytností jsou boty do vody, především v oblastech s ostrými kameny. Oceníte je nejen v případě nežádoucího kontaktu s obyvateli mořského dna, ale také například, pokud si uděláte během šnorchlování pauzu mezi útesy.

A co osvěžení? Nezapomeňte na vychlazený drink

Ploutve

Nejsou nutné, nabízí ovšem mnoho výhod. Při šnorchlování usnadňují pohyb a poplavete s nimi jistěji, protože nohy díky nim neklesají pod hladinu a jsou stabilnější. Při výběru věnujte pozornost především jejich tvrdosti. U dětí zase zvažte pořízení nastavitelných ploutví, které lze prodlužovat podle měnící se velikosti chodidel.