Funkční vs. energetické nápoje. Rozdíly jsou veliké. Víte, po kterém kdy sáhnout?

Žena ve sportovním oblečení pije funkční nápoj Sergey Zaykov / Shutterstock.com

Funkční nápoje se stávají trendem, a ačkoliv bývají často užívány jako synonymum pro energetické, ve skutečnosti jsou mezi oběma typy tohoto nealka obrovské rozdíly. Také proto dává funkčním vodám přednost čím dál více sportovců, studentů, řidičů i lidí s aktivním či vytíženým životním stylem a volí si je jako prospěšnější a méně škodlivou alternativu k energy drinkům. V čem se od nich liší, jaké varianty na trhu existují a pro koho jsou vhodné?

Přečtěte si také

Je tuhé mýdlo nehygienické? Podle odborníků je především šetrné k životnímu prostředí

Jaký je rozdíl mezi energetickým a funkčním nápojem?

Funkční nápoje (někdy též vitamínové, elektrolytové, iontové, sportovní/BCAA apod.) jsou skupinou minerálních i neperlivých vod s různým obsahem a složením, které podobně jako doplňky stravy dodávají našemu organismu koktejl prospěšných látek a tím povzbuzují mysl i tělo a napomáhají jeho regeneraci a hydrataci.

Na rozdíl od energetických nápojů mají všeobecně příznivější složení, stejně tak nemusí obsahovat kofein a jiné škodlivé látky, a proto mohou být vhodnější i pro malé a dospívající studenty či sportovce nebo třeba těhotné a kojící ženy (vždy ovšem pečlivě překontrolujte jejich složení a řiďte se doporučením uvedeným výrobcem).

Dívka pije energetický nápoj při učení Antonio Guillem / Shutterstokc.com

Proč jsou funkční nápoje lepší než energy drinky?

Oproti klasickým energeťákům (Redbull, Semtex, Tiger, Big Shock, Monster a další) neobsahují tolik cukru a sladidel, stejně tak je většinou výhodou absence umělých barviv, aromat a konzervantů (zejména problematického sorbanu draselného a benzoanu sodného, který se dává do souvislosti se zvýšenou hyperaktivitou dětí). Naopak je u funkčních vod značný vyšší obsah vitamínů, minerálů a jiných prospěšných látek.

Mají rovněž díky obsahu aminokyselin a elektrolytů vyšší schopnost hydratace, proto jsou mnohem lepší pro doplnění tekutin a minerálů během sportu a fyzicky i mentálně náročných aktivit. Nehledě na fakt, že vypití energetických nápojů kvůli obrovskému množství cukru a kofeinu pocit žízně naopak zvyšuje a podporuje dehydrataci organismu. Už jen proto nejsou (na rozdíl od funkčních a iontových) vůbec vhodnou volbou, zejména po cvičení nebo v parném létě.

Funkční nápoje, činky, ručník a karimatka Aleks Khan / Shutterstock.com

Podle čeho funkční vody vybírat?

K dostání jsou různé typy nápojů se specifickým složením a účinky, většinou i napříč produktovými řadami jednotlivých značek. Při nákupu doporučujeme vždy na etiketě ověřit, jaké funkční látky daný nápoj obsahuje, pro koho je určený a jaké benefity pro fyzický i mentální výkon nabízí.

  • U izotonických (neboli sportovních, elektrolytových apod.) nápojů převládá obsah elektrolytů, aminokyselin BCAA a minerálů podporujících regeneraci svalů, a jsou proto vhodnější před sportováním, během něj i po něm.
  • Jiné jsou bohatší na povzbuzující látky (niacin), hořčík nebo kofein a jejich pití se doporučuje pro podporu mentální aktivity, lepší soustředění a snížení únavy, třeba jako vhodnější alternativa k energy drinkům při řízení, studiu nebo psychicky namáhavé práci.
  • Některé funkční vody zase obsahují zvýšený podíl vitamínů (C, D, skupiny B) a minerálů, které podporují celkové zdraví organismu, posilují imunitní systém a mohou být účinnou první pomocí i při kocovině.

Tip: Nabídka funkčních vod se na trhu v poslední době poměrně rozšiřuje, koupit se dají nejen na internetu, ale i ve sportovních potřebách, v lékárnách a zdravých výživách nebo v supermarketech a hypermarketech. Cenově vychází velmi podobně jako značkové energy drinky, obvykle stojí kolem 25–49 Kč za 500ml nebo 750ml balení.

Ke známým a dobře dostupným značkám funkčních vod patří např. DrWitt, Semtex Water, Vitamin Well, Oshee, 4Move či Nutrend. Vlastní řadu funkčních pramenitých vod obohacených o kofein nabízí i Tchibo pod názvem Coffizz.

Zdroj: Dafit.cz, Isoline.cz, Refresher.cz