Jak zabavit dítě v autě? Vychytávky, které vám ušetří nervy a zpříjemní cestování

Mladá rodina s dítětem a psem v autě ORION PRODUCTION / Shutterstock.com

Chystáte se na rodinnou dovolenou s malými dětmi? Už dopředu popřemýšlejte nad zábavou pro nejmenší – cesta tak rychle uteče i těm nejneposednějším dětem, zatímco vy se budete moci naplno věnovat řízení. Přinášíme několik tipů, jak potomky zabavit při dlouhých cestách a které vychytávky by rozhodně neměly chybět ve vašem autě.

Přečtěte si také

Jak opravit zip svépomocí? Často postačí obyčejné tuhé mýdlo, pinzeta a jehla s nití

Interaktivní hračky jsou výhra

Děti je milují, a vy tím pádem při dlouhých cestách také! Interaktivní hračky jsou to pravé na cesty – knihy s magnety a nálepkami či oblékání papírových panenek mohou zabavit i ty nejmenší na dlouhou dobu. Mějte připravenou výzbroj řádného rodiče, abyste mohli být nerušeným řidičem.

Kreslení? No jasně!

Proč by si vaše děti nemohly v autě kreslit? Stačí pořídit magnetické tabulky, které se snadno mažou. Aby cesta utíkala jako po másle, zadejte dětem různé úkoly. Jaká zvířata mají nakreslit? Pokud vaše ratolesti tvoření milují, máte téměř vyhráno.

Děti ve slunečních brýlích mávající z auta Dasha Petrenko / Shutterstock.com

Pohádku do oušek

Čas na pohádku? Zapomeňte na čtení, prostě a jednoduše dětem do auta vezměte oblíbenou audioknihu. Můžete ji pustit v reproduktoru, pokud však sami pohádku poslouchat nechcete, vybavte děti sluchátky. Příběh je na pár chvil zabaví, a možná dokonce ukolébá ke spánku.

Užívejte si hudbu naplno

Jízdenková hra

Kdo je připraven, není překvapen... nudou! Vyrobte dětem časové jízdenky podle počtu hodin jízdy. Jednotlivé kartičky připravte do organizéru nebo do pytlíku a každou hodinu vybírejte povinnou jízdenku. Za každou jízdenku můžete nejmenší překvapit odměnou – mějte při ruce bonbony, obrázky, hry nebo jejich oblíbený nápoj. Děti se budou těšit, jak karty postupně ubývají.

I pravidelné svačinky mohou pomoci

Chcete mít na chvíli klid od nekonečných dotazů, kdy že už budete v cíli? Zkuste děti zabavit jídlem. I obyčejná svačina ve formě křupek, sušenek, nakrájeného ovoce či jiných dobrot pomůže. Jídlo děti zabaví a kdo ví – třeba si po něm i na chvíli zdřímnou.

Dvě děti v autě – jedno pije z kelímku, druhé spí Kuznetsov Dmitriy / Shutterstock.com

Krátká rozcvička

Během dlouhé a náročné jízdy nezapomínejte na přestávky. Pravidelnou zastávku můžete spojit s procházkou a krátkým cvičením, u kterého se společně nasmějete. Náš tip? Nechte děti, aby řídily vaši rozcvičku. Na to rozhodně jen tak nezapomenete!

Odměňte děti za jejich trpělivost

Kupte se slevou Bonbony JoJo.

Porovnat slevy

Organizér je základ

Abyste jako rodič nemuseli neustále zastavovat a vybalovat dětem svačiny, hry a hračky, připravte vše do organizéru. Organizéry na zadní sedadla v kapsách snesou vše, co děti na dlouhou a nudnou cestu potřebují. Mohou tam najít knihy, hračky, jízdenky i milé balíčky s překvapením. A než se nadějete, budete v cíli. Když se však dobře připravíte, bude i náročná cesta cílem. Alespoň pro ty nejmenší.