Medovník jako z kavárny: Vynikající dort s chutí medu si snadno připravíte i doma

Tradiční český medovník na talíři s cibulovým vzorem pp1 / Shutterstock.com

Kdo by neměl rád medovník? Oblíbený perníkový dort s karamelovým krémem nás vždycky odzbrojí svou lahodnou chutí. A nemusíte pro něj běžet jen do obchodu nebo do kavárny! Máme pro vás recept na domácí medovník, který máme vyzkoušený. Jen se připravte, že si na něm pochutnáte až na druhý den – upečené pláty medového těsta se musí nechat alespoň jeden den odležet. Ale o to víc se na medovník budete těšit. Tak jdeme na to!

Přečtěte si také

Vynikající rychlé těstoviny s pečenou fetou a cherry rajčaty uvaříte za 5 minut!

Odkud se vzal medovník?

Přesný původ medovníku nelze vysledovat. Uvádí se, může pocházet z Ruska, Gruzie nebo Arménie. Medovník je nicméně považovaný za oblíbený ruský medový dort, v zemi svého původu je označovaný jako medovik. Kdy se v Rusku objevil první recept na tuto medovou dobrotu? Bylo to na začátku 19. století na dvoře ruského cara Alexandra I. Medovník zde jednou upekl cukrář pro carovu manželku Alžbětu. Ta paradoxně nesnášela med v jakékoliv podobě, což ovšem cukrář nevěděl. Medový dort ji ovšem úplně uchvátil a obsahu medu v něm si údajně ani nevšimla.

Medovníkové kuličky
Čas přípravy: 2 hod 30 min Obtížnost: Snadný

Medovníkové kuličky

Medovníkové kuličky si vychutnáte jako vánoční cukroví i kdykoli jindy během roku. Jsou tak dobré, že zmizí ze svátečního stolu jako první a jejich příprava je jednodušší, než byste čekali.

Medovníkové kuličky
Mechový dort
Čas přípravy: 2 hod Obtížnost: Snadný

Mechový dort

Připravte si s námi vynikající a hlavně velmi jednoduchý mechový dort, který si zajisté zamilujete. Příprava je velmi jednoduchá, klidně se tedy do ní mohou pustit i pekaři začátečníci.

Mechový dort

Jak se zrodila legenda mezi dorty?

Medovník, který si dnes s oblibou dáváme ke kávě, u nás získává na popularitě až v 90. letech minulého století. Je to díky cukrářce Marianně Chibovské. Ta upekla svůj medovník na jednu pražskou slavnost v roce 1996 a rázem se z něj stala legenda mezi českými dorty.

Kulaté medovníkové pláty, naskládané na sobě BarthFotografie / Shutterstock.com

Recept na vynikající medovník

Dříve než se pustíme do samotné přípravy neobyčejně chutného medovníku, musíme si připravit potřebné ingredience. Tak tedy co budete potřebovat na 12 porcí skvělého dezertu?

Ingredience na 12 porcí

Těsto:

  • 500 g hladké mouky
  • 1 lžíce jedlé sody
  • 100 g cukru moučky
  • 2 vejce
  • 4 lžíce tekutého medu
  • 60 g sádla
  • 4 lžíce smetany

Krém:

  • 1 plechovka karamelového salka
  • 250 g másla
Čokoládový dort
Čas přípravy: 30 min Obtížnost: Snadný

Čokoládový dort

Čokoládový dort zdobený ovocem si jistě zamilujete, protože je velmi lahodný a vláčný, až se rozplývá na jazyku. Navíc je vhodný i pro ty, kteří mají bezlepkovou dietu. Příprava je snadná a rychlá, tak si ho pojďte s námi vyzkoušet.

Čokoládový dort
Dort Pavlova
Čas přípravy: 1 hod 40 min Obtížnost: Snadný

Dort Pavlova

Nadýchaná Pavlova je výborný dezert, který se hodí jako originální narozeninový dort nebo jako sváteční zákusek ke kávě. Pojmenovaný je podle baleríny Anny Pavlovové a jeho původ se váže k Austrálii a Novému Zélandu, kde tento recept vznikl na její počest. Příprava Pavlovy je snadná a můžete ji ozdobit jakýmkoliv ovocem.

Dort Pavlova

Jak postupovat?

  • Připravíme si vodní lázeň, ve které budeme postupně šlehat všechny ingredience. V míse ve vodní lázni rozehřejeme sádlo. Přidáme cukr, vejce, med a nakonec smetanu. Mícháme, dokud směs nezhoustne (asi 5 minut).
  • Poté vmícháme mouku a jedlou sodu a necháme vychladnout. Pokud máme k dispozici hnětač těsta, můžeme jej použít a usnadnit si práci. Těsto bude navíc dokonale jemné a vláčné. Těsto necháme alespoň 10 minut odpočinout.
  • Mezitím si připravíme 4 kusy pečicího papíru se stejnými rozměry jako plech. Odpočinuté těsto rozdělíme na 8 dílů. Na pomoučeném vále každý díl rozválíme na tenký plát. Jednotlivé pláty přendáme na pečicí papír a pečeme v předehřáté troubě na 170 °C po dobu 5 až 7 minut.
  • Jakmile jsou pláty upečené, naskládáme je na sebe na rovné podložce a dáme uležet do dalšího dne.
  • Další den pomocí dortové formy nebo talíře z plátů vyřežeme kruhy. Odřezky nevyhazujeme, budou se hodit na ozdobení dortu.
  • Připravíme si krém. Zkaramelizované salko vyšleháme se změklým máslem a krém je hotový.
  • Pláty natřeme krémem a skládáme na sebe. Posledním plátem celý dort překryjeme a už jej krémem nepotíráme. Medovník zatížíme prkénkem a dáme odležet do lednice, ideálně na dva dny.
  • Upečené odřezky těsta rozmixujeme v mixéru a vytvoříme z nich medovníkovou drobenku, kterou pak celý dort ozdobíme. Odleželý medovník potřeme zbylým krémem a zasypeme drobenkou. Medovník můžete ozdobit také čokoládou, strouhaným perníkem nebo mletými ořechy.

Zdroj: Kupi.cz, Medovník, MMG Patisserie