Recept na vynikající krtkův dort: Jakmile si ho doma upečete, už nebudete kupovat polotovar

Rozkrojený krtkův dort OlgaBombologna / Shutterstock.com

Krtkův dort známe všichni. Vynikající dort ve tvaru krtince je známý hlavě díky Dr. Oetkerovi a jeho pečicí směsi na tento dort. Víte ale, že si ho snadno můžete upéct i doma, bez polotovaru? Máme pro vás jednoduchý recept na krtkův dort, který chutná naprosto skvěle. Nevěříte? Tak si ho pojďte s námi upéct!

Přečtěte si také

Globus stahuje z prodeje termixové dezerty kvůli nevyhovující kvalitě

Kde se vzal krtkův dort?

Krtkův dort pochází z Německa, kde ho najdete pod názvem Maulwurfkuchen. Recept na tento dort vznikl kolem roku 2000. Krtkův dort se stal brzy populárním i v České republice a známe ho především jako polotovar od Dr. Oetkera.

Tento lahodný dort se šlehačkou je ideální jako narozeninový dort. Dokonce existují i jeho nejrůznější varianty. Krtkův dort si můžete upéct třeba „naruby“ – se světlým korpusem a tmavým krémem. Existuje i jahodová varianta, kdy místo čokoládových pudinků použijete jahodové.

Schwarzwaldský dort
Čas přípravy: 2 hod Obtížnost: Náročný

Schwarzwaldský dort

Schwarzwaldský dort, známý také jako Black Forest Cake nebo dort z Černého lesa, patří mezi oblíbené dezerty v mnoha cukrárnách, připravit si jej však zvládnete i doma. Korpus je vláčný, třešně skvěle doplňují smetanový krém a to vše je završeno zdobením z hořké čokolády. Můžete si být jisti, že tenhle dort bude pryč dřív, než stihnete uklidit kuchyňskou linku.

Schwarzwaldský dort
Dort Pavlova
Čas přípravy: 1 hod 40 min Obtížnost: Snadný

Dort Pavlova

Nadýchaná Pavlova je výborný dezert, který se hodí jako originální narozeninový dort nebo jako sváteční zákusek ke kávě. Pojmenovaný je podle baleríny Anny Pavlovové a jeho původ se váže k Austrálii a Novému Zélandu, kde tento recept vznikl na její počest. Příprava Pavlovy je snadná a můžete ji ozdobit jakýmkoliv ovocem.

Dort Pavlova

Krtkův dort – recept

Ingredience:

Korpus

  • 2 čokoládové pudinky
  • 80 g cukru moučka
  • 6 g kypřicího prášku do pečiva
  • 2 vejce
  • 100 ml oleje

Náplň

  • 6 banánů
  • 1 smetana ke šlehání
  • 1 ztužovač šlehačky
  • 20 g cukru moučka
  • 1 balení zakysané smetany
  • 2 lžíce tučného tvarohu
  • 60 g hořké čokolády
Kousek krtkova dortu, servírovaný na modrém talíři kitty / Shutterstock.com

Postup:

  • Předehřejte si troubu na 180 °C.
  • V míse smíchejte pudinky s cukrem a kypřicím práškem. Do směsi přidejte vejce, olej a vymíchejte těsto.
  • Těsto nalijte do olejem vymazané dortové formy o průměru 26 cm. Pečte 35 minut.
  • Upečený korpus vydlabejte tak, aby na dně a po okrajích zůstal 1 cm korpusu.
  • Připravte si krém. V trošce vody rozpusťte ztužovač šlehačky a vlijte roztok do smetany ke šlehání. Elektrickou metlou šlehejte dvě minuty, pak přidejte 20 g cukru a smetanu vyšlehejte dotuha.
  • Do hotové šlehačky ručně vmíchejte zakysanou smetanu, tvaroh a na kousky nasekanou čokoládu. Krém dejte na chvíli do lednice.
  • Mezitím na dno korpusu naskládejte na kolečka nakrájené banány. Na banány naneste připravený krém do tvaru kopečku – krtince.
  • Nakonec posypejte rozdrobeným vydlabaným korpusem.

Z tohoto dortu budete mít osm porcí.

Co jste o krtkově dortu možná nevěděli

Krtkův dort se dostal až k soudu! Spor vznikl kvůli obrázku dortu. Dr. Oetker zažaloval českou společnost Labeta, která prodávala polotovar „Drobeného dortu“, jehož podoba na obalu nápadně připomínala „Krtkův dort“.

Jak spor dopadl? Ve prospěch společnosti Labeta. Soud dospěl k závěru, že i když má Krtkův dort a Drobený dort na obalech téměř identické vyobrazení, spotřebitel si je nemůže splést. I když je podoba stejná, názvy dortů jsou zcela odlišné.

Máte rádi krtkův dort? Vyzkoušeli jste i drobený dort?

Zdroje: Kupi.cz, Havel & Partners