Recept z tvarohu: Domácí jahodové knedlíky bez kynutí

Jahody jsou dostupné celoročně, a tak pokud milujete sladká jídla, určitě vyzkoušejte naše jahodové knedlíky z tvarohového těsta, po kterých se jen zapráší! Jejich příprava je snadná, stačí vám jen sedm ingrediencí, které seženete v každém obchodě. A pokud zrovna nemáte chuť na jahody, vyzkoušejte variantu třeba se švestkami nebo meruňkami.

Přečtěte si také

Velikonoční dny: Znáte jejich význam a s nimi spojené pověry?

Historie ovocných knedlíků

Jahodové knedlíky představují jednu z nejoblíbenějších variant tohoto tradičního českého pokrmu. Jejich historie sahá až do 17. století. Původně se připravovaly smažením a plnily švestkami, ale postupem času se rozšířily i další varianty, včetně těch s ovocem, jako jsou právě jahody.

Podobné pokrmy jsou oblíbené i v dalších zemích střední Evropy, třeba v Rakousku nebo Polsku, ale v české kuchyni mají zvláštní místo a jsou zde pečlivě připravovány podle starých rodinných receptů. Dnes existuje celá řada těst, ze kterých se knedlíky vyrábí, jako je bramborové, spařené nebo kynuté.

Jahodové knedlíky Elena Hramova / Shutterstock.com

Recept na tvarohové knedlíky s jahodami

Ingredience:

  • 1 lžíce másla
  • 1 špetka soli
  • 2 vejce
  • 50 g moučkového cukru
  • 250 g hrubé mouky
  • 250 g měkkého tvarohu
  • čerstvé jahody
Panna cotta s jahodami
Čas přípravy: 1 hod Obtížnost: Snadný

Panna cotta s jahodami

Panna cotta je italský dezert ze smetany, želatiny, vanilkového lusku a cukru. Tato nepečená dobrota se buď horká lije do formiček a poté přelije ovocnou polevou, případně servíruje do skleniček a ozdobí ovocným přelivem. Připravte si tuto oblíbenou italskou lahůdku doma, zaručujeme, že si na ní pochutná celá rodina.

Panna cotta s jahodami

Postup přípravy:

  1. Ve větší míse smíchejte mouku se špetkou soli. Přidejte vejce, moučkový cukr a rozpuštěné máslo s tvarohem. Vše zpracujte do těsta.
  2. Těsto dejte na vál a vyválejte z něj dlouhý válec, který naporcujte na menší kousky.
  3. Každý bochánek rozválejte nebo prsty zpracujte do placky. Na těsto pokládejte jahody a zabalte do knedlíčků.
  4. Knedlíčky vařte v horké vodě, dokud nevyplavou.
  5. Podávejte se zakysanou smetanou nebo tvarohem. Na závěr posypte moučkovým cukrem a polijte roztopeným máslem.

Zdroje: cesky.radio.cz, kupi.cz