Myslíte si, že když na obalu vidíte „100% jablečný mošt“, opravdu pijete čistou šťávu z jablek? Jsou všechny mošty v obchodech stejně kvalitní, nebo se za lákavým označením skrývá něco jiného? Nedávný test Akademie kvality se zaměřil právě na to, co skutečně končí ve vaší sklenici – hodnotil chuť, vůni i složení moštů a zjišťoval přítomnost plísní i skutečný podíl ovoce. Výsledky možná překvapí: některé výrobky deklarovaný stoprocentní obsah zdaleka nesplnily a u jednoho byl dokonce odhalen náznak ředění. Které mošty prošly na jedničku? A jak poznat kvalitní mošt při nákupu?
Do testu bylo zařazeno 12 vzorků 100% jablečných moštů, z nichž 11 pocházelo z České republiky a jeden z Polska. Každý vzorek byl podroben kontrole značení na obalu, senzorickému hodnocení odborným panelem a laboratorní analýze, která ověřovala obsah ovocné složky, přítomnost nežádoucích mikroorganismů (bakterií, kvasinek, plísní) a zejména obsah patulinu, což je toxická látka vznikající při plesnivění jablek.
Posuzované výrobky získaly vždy 3 dílčí známky (jako ve škole), z nichž bylo vypočítáno celkové skóre.
Všechny testované mošty splnily základní požadavky na kvalitu a bezpečnost. V žádném ze vzorků nebyl odhalen patulin v nadlimitním množství (nad 50 mikrogramů na kilogram), naopak hodnoty byly výrazně pod stanoveným limitem. Neprokázala se ani přítomnost jiných nežádoucích mikroorganismů.
„Většina testovaných výrobků splňovala legislativní podmínky pro jablečné mošty, byla senzoricky velmi dobrá a bez vad. Výrobky měly typický vzhled, vůni a chuť. Naše očekávání ohledně výsledků moštů oceněných značkami kvality byla naplněna a s potěšením konstatujeme, že v testu obstály velmi dobře,“ uvedla za Akademii kvality pro redakci Kupi.cz Andrea Vaníčková z oddělení marketingu značek kvality SZIF.
K dvojici nejlépe hodnocených a po všech stránkách téměř bezchybných výrobků patřily (se známkou 1,2) mošty značek Fruta Bohemia a ZD Dolany. Na jedničku obstály i mošty Koldokol a Statek Cidlina.
Jako nejproblémovější se potom ukázal skutečný podíl ovocné šťávy, který u mnoha výrobků neodpovídal stoprocentní hodnotě deklarované na obalu.
Spousta výrobků vykazovala obsah ovoce nižší než 100 %, někdy dokonce i o více než deset procentních bodů. Horší známku kvůli tomu dostaly například mošty značky Dolina Czerska (namísto 100 % zjištěn ovocný podíl 83,2 %), Ovocňák (89,6 %) nebo Opal (86,9 %). Všechny uvedené hodnoty jsou ovšem stále v toleranci.
Jeden vzorek šel nicméně za hranu přípustných odchylek. Nedostatečnou známku za laboratorní hodnocení získal mošt Bohemsca, u kterého bylo naměřeno pouze 68,2 % jablečné složky. Takový výsledek již poukazuje na ředění moštu vodou a klamavé tvrzení „100% podíl toho nejlepšího ovoce“ na etiketě zdaleka neodpovídá skutečnosti.
Senzorické hodnocení odhalilo také několik mírných odlišností ve vůni testovaných vzorků.
Z hlediska kvality a složení lze celkově konstatovat, že testované jablečné mošty jsou vyhovující a zákazníci se nemusí obávat obsahu zdraví nebezpečných látek. Při výběru je vhodné věnovat pozornost složení, způsobu zpracování a informacím na etiketě.
„Spotřebitelé by měli věnovat pozornost především názvu výrobku, který musí obsahovat slovo „mošt“ a dále údaj o způsobu tepelného ošetření slovem „pasterovaný“. Mošt nesmí být vyrobený z koncentrátu a mělo by se jednat o jednosložkovou potravinu,“ doporučuje Akademie kvality.
Jablečné řezy patří mezi oblíbené klasiky, které potěší každého fanouška sladkostí. Díky rychlé přípravě a svěží chuti jablek jsou ideální volbou k odpolední kávě nebo čaji. Celý proces zabere jen několik minut a výsledkem jsou krásně šťavnaté řezy.
Zdroje: Akademie kvality, Kupi.cz