Velký test medů: Dva české se probojovaly na špici, propadák kontroly měl do čerstvosti daleko

Sklenice s medem v ruce Ivan Zelenin / Shutterstock.com

Jak poznat, že med, který si dáváte do čaje, je opravdu kvalitní? Stačí spoléhat na etiketu, nebo je potřeba jít víc do hloubky? Akademie kvality nechala otestovat jedenáct vzorků květového medu a zaměřila se nejen na chuť a vůni, ale hlavně na složení. Enzymy, pravost, nechtěné látky – to vše hrálo roli. Výsledky? Překvapivé rozdíly. Který med je skutečně poctivý a který naopak vzbuzuje pochybnosti? Odpovědi najdete v našem testu.

Přečtěte si také

Konec odřeným nohám v létě: Sprej z Deichmannu, který funguje jako neviditelné silonky

Jak probíhalo hodnocení?

Do laboratoře a odborné porotě poslala Akademie kvality 11 vzorků medů od různých producentů. Každý vzorek prošel nejen senzorickým hodnocením, ale také analýzou, která prověřila jeho složení a výskyt (ne)žádoucích látek. Laboratorní kontrola se zaměřovala zejména na klíčové ukazatele kvality: Obsah HMF, aktivitu diastázy a invertázy, podíl cukrů C4 rostlin a obsah prolinu (jejich význam popisujeme dále v článku).

Testované medy získaly vždy 3 dílčí známky (jako ve škole), z nichž bylo vypočítáno celkové skóre.

Sklenice s medem Antonova Irina / Shutterstock.com

Co znamenají ukazatele kvality?

  • Obsah HMF (hydroxymethylfurfuralu): Látka vzniká rozkladem cukrů při zahřívání nebo dlouhodobém skladování medu. V čerstvém a kvalitním by mělo být HMF minimum. Čím je tedy hodnota vyšší, tím starší nebo špatně zpracovaný (např. přehřátý) med je. Maximální povolený limit je 40 mg/kg, u medů z tropických oblastí 80 mg/kg.
  • Aktivita diastázy a invertázy: Jedná se o přirozené enzymy v medu, které jsou citlivé na teplotu a stárnutí a sledují se jako ukazatele čerstvosti. Zde naopak platí, že by hodnoty měly být co nejvyšší.
  • Podíl cukrů C4 rostlin: V pravém medu by se vyskytovat neměly, jsou takto označeny cukry (sirupy) z jiných zdrojů, jako je kukuřice nebo cukrová třtina. Vyšší hodnoty poukazují na falšování medu.
  • Obsah prolinu: Jedná se o aminokyselinu, která jednoduše indikuje, že se na výrobě medu skutečně podílely včely. V některých evropských zemích (např. Německu) je za hraniční obsah považováno 180 mg/kg, pokud jsou hodnoty vyšší než 300 mg/kg, pak se jedná o vysoce kvalitní med. Nízké hodnoty prolinu naopak poukazují na ředění nebo nepřirozené zpracování.

Které medy vyhrály?

Nejlepší známky v testu získaly dva české medy a jeden zahraniční. V laboratorní analýze se vyznačovaly nejkvalitnějším složením, v pořádku byla i jejich chuť a vůně.

  1. Včelařství Vranik Libavský Med květový
  2. Včelí farma Dřevíč Med květový
  3. Paquito BIO Med květový z Francie

„U prvních šesti testovaných medů se prokázalo, že jsou výborné kvality, autenticky a šetrně zpracované i skladované. Mimořádně nás těší, že absolutním vítězem testu se stal med oceněný značkou Klasa, jehož kvalita splnila naše očekávání a potvrdila význam značky jako garance dobré volby pro spotřebitele,“ přiblížila pro redakci Kupi.cz Andrea Vaníčková z oddělení marketingu značek kvality Státního zemědělského intervenčního fondu.

Výsledky hodnocení medu Akademie kvality

Nejhorší medy byly staré a neautentické

Propadákem testu se stal Křivoklátský med Květový, který zcela pohořel v laboratorním testování. Nedostatečnou známku získal zejména za zjištěnou vysokou hodnotu HMF (83 mg/kg), která více než dvojnásobně překročila povolené limity. Poukazuje na to, že je med velmi starý nebo tepelně přehřívaný. Pro srovnání, u vítězných výrobků testu se tyto hodnoty pohybovaly kolem 5–6 mg/kg.

Druhý výrobek s nejslabším hodnocením – Product Bohemia Med květový – zase nemile překvapil neobvykle nízkým množstvím prolinu (<150 mg/kg). Jak jsme již zmínili, prolin poukazuje na skutečný původ od včel, v tomto případě je autenticita medu nejistá. Opět pro srovnání, vítězný výrobek obsahoval dokonce 425 mg prolinu na kilogram, další dobře známkované medy více než 300 mg/kg.

Dobrou zprávou potom je, že se v žádném medu nenašlo nadlimitní množství levnějších příměsí (cukrů C4 rostlin).

Výsledky hodnocení medu Akademie kvality

Jak med dobře skladovat, aby si zachoval kvalitu?

I v případě, kdy z obchodu odnesete opravdu dobrý med, po čase může své blahodárné vlastnosti ztrácet. Zejména vlivem nesprávného skladování. Protože se jedná o náchylnou potravinu, kterou obvykle máme otevřenou delší dobu, vyplatí se dodržovat následující zásady:

  • Sklenici vždy důkladně zavírejte, med má schopnost pohlcovat vzdušnou vlhkost.
  • Pro dlouhodobé zachování aktivity biologicky aktivních enzymů je nejlepší med skladovat při teplotách okolo 10 °C, klidně i méně. Pokojová teplota nevadí, může však postupně ztrácet cenné látky.
  • Pokud vám med začne přirozeně krystalizovat, tzv. ztekucení provádějte vždy šetrně a ne při více než 50 °C. Vhodná je v tomto ohledu tekutá lázeň, ideálně s možností měření teploty vody.

Zdroje: Akademie kvality (Státní zemědělský intervenční fond), Česká technologická platforma pro potraviny, Kupi.cz