Jak poznat, že med, který si dáváte do čaje, je opravdu kvalitní? Stačí spoléhat na etiketu, nebo je potřeba jít víc do hloubky? Akademie kvality nechala otestovat jedenáct vzorků květového medu a zaměřila se nejen na chuť a vůni, ale hlavně na složení. Enzymy, pravost, nechtěné látky – to vše hrálo roli. Výsledky? Překvapivé rozdíly. Který med je skutečně poctivý a který naopak vzbuzuje pochybnosti? Odpovědi najdete v našem testu.
Do laboratoře a odborné porotě poslala Akademie kvality 11 vzorků medů od různých producentů. Každý vzorek prošel nejen senzorickým hodnocením, ale také analýzou, která prověřila jeho složení a výskyt (ne)žádoucích látek. Laboratorní kontrola se zaměřovala zejména na klíčové ukazatele kvality: Obsah HMF, aktivitu diastázy a invertázy, podíl cukrů C4 rostlin a obsah prolinu (jejich význam popisujeme dále v článku).
Testované medy získaly vždy 3 dílčí známky (jako ve škole), z nichž bylo vypočítáno celkové skóre.
Nejlepší známky v testu získaly dva české medy a jeden zahraniční. V laboratorní analýze se vyznačovaly nejkvalitnějším složením, v pořádku byla i jejich chuť a vůně.
„U prvních šesti testovaných medů se prokázalo, že jsou výborné kvality, autenticky a šetrně zpracované i skladované. Mimořádně nás těší, že absolutním vítězem testu se stal med oceněný značkou Klasa, jehož kvalita splnila naše očekávání a potvrdila význam značky jako garance dobré volby pro spotřebitele,“ přiblížila pro redakci Kupi.cz Andrea Vaníčková z oddělení marketingu značek kvality Státního zemědělského intervenčního fondu.
Propadákem testu se stal Křivoklátský med Květový, který zcela pohořel v laboratorním testování. Nedostatečnou známku získal zejména za zjištěnou vysokou hodnotu HMF (83 mg/kg), která více než dvojnásobně překročila povolené limity. Poukazuje na to, že je med velmi starý nebo tepelně přehřívaný. Pro srovnání, u vítězných výrobků testu se tyto hodnoty pohybovaly kolem 5–6 mg/kg.
Druhý výrobek s nejslabším hodnocením – Product Bohemia Med květový – zase nemile překvapil neobvykle nízkým množstvím prolinu (<150 mg/kg). Jak jsme již zmínili, prolin poukazuje na skutečný původ od včel, v tomto případě je autenticita medu nejistá. Opět pro srovnání, vítězný výrobek obsahoval dokonce 425 mg prolinu na kilogram, další dobře známkované medy více než 300 mg/kg.
Dobrou zprávou potom je, že se v žádném medu nenašlo nadlimitní množství levnějších příměsí (cukrů C4 rostlin).
I v případě, kdy z obchodu odnesete opravdu dobrý med, po čase může své blahodárné vlastnosti ztrácet. Zejména vlivem nesprávného skladování. Protože se jedná o náchylnou potravinu, kterou obvykle máme otevřenou delší dobu, vyplatí se dodržovat následující zásady:
Zdroje: Akademie kvality (Státní zemědělský intervenční fond), Česká technologická platforma pro potraviny, Kupi.cz