Šťavnatá kuřecí stehna na medu a hořčici s fíky: Recept, který by neměl chybět na nedělním stole

Pečené kuře Sergii Koval / Shutterstock.com

Šťavnaté kuřecí maso, sladko-pikantní marináda a tajemství v podobě čerstvých fíků! Tento recept na kuřecí stehna na medu a hořčici s fíkovým twistem je ideální volbou pro rodinný oběd nebo poklidnou večeři. Ať už jste zkušený kuchař, nebo s vařením teprve začínáte, tento jednoduchý pokrm si zamilujete. Připravit ho zvládnete do hodiny, a to s minimálním úsilím. Přidejte k tomu voňavé bylinky a lahodnou přílohu a nezapomenutelný zážitek je zaručen!

Přečtěte si také

Zákazníci si stěžovali, Alza couvla. Balíky nově uloží maximálně do 140 cm

Klasika s něčím navíc

Tahle klasika v podobě kuřecích stehen na medu a hořčici má své místo na stolech po celém světě. Kombinace sladkosti medu a pikantnosti hořčice dokáže z masa vytěžit maximum chuti, zatímco bylinky jako tymián a rozmarýn vše krásně podtrhnou. Přidáním fíků získává tento recept nový rozměr – jejich jemná sladkost a unikátní chuť se skvěle doplňuje s marinádou i šťavnatým masem. Ideální recept pro ty, kdo chtějí zkusit něco netradičního, ale přitom jednoduchého a rychlého.

Fíky nejsou jen chutnou přísadou, ale také skvělým zdrojem energie a vlákniny. Obsahují řadu vitamínů, jako jsou vitamíny skupiny B, a minerálů, například draslík a hořčík. Ve starověkém Římě byly fíky považovány za delikatesu hodnou císařů a dodnes patří mezi vyhledávané pochoutky v kuchyních po celém světě. Navíc jsou skvělým partnerem nejen k masu, ale i k sýrům nebo dezertům. Přidáním fíků do tohoto receptu získá pokrm svěží, netradiční chuť, která vás jistě nadchne.

Kuřecí stehna na medu a hořčici s fíky

Počet porcí: 4

Délka přípravy: 60 minut

Ingredience

  • 8 ks horních kuřecích stehen
  • 3 lžíce medu
  • 3 lžíce dijonské hořčice
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 lžička citronové šťávy
  • 0,5 ks kůry z chemicky neošetřeného citronu
  • 4 čerstvé fíky
  • pár snítek tymiánu a rozmarýnu
  • sůl, pepř
Kuřecí prsa s hráškovým pyré
Čas přípravy: 30 min Obtížnost: Snadný

Kuřecí prsa s hráškovým pyré

Hráškové pyré provoněné mátou je oblíbeným britským doplňkem k jídlům z jehněčího. My ho zkusíme ve spojení s kuřecím masem. Tajemstvím šťavnatého masa je jeho rychlé opečení a dopékání v troubě. Zatímco maso čeká v troubě, připravíme pyré z hrášku. Během chvilky tak můžete mít na stole lahodný a vydatný pokrm, který si můžete užít se svou rodinou.

Kuřecí prsa s hráškovým pyré

Postup přípravy

1. Předehřejte troubu na 180 °C. Ve větší míse smíchejte med, dijonskou hořčici, olivový olej, citronovou šťávu a kůru. Směs důkladně promíchejte, dochuťte solí a pepřem.

2. Kuřecí stehna omyjte, osušte a položte je do zapékací mísy kůží nahoru. Přelijte je připravenou marinádou tak, aby byla masa rovnoměrně pokrytá.

3. Fíky omyjte, osušte a rozkrojte na čtvrtiny. Rozložte je kolem kuřecích stehen v zapékací míse. Na maso položte pár snítek tymiánu a rozmarýnu.

4. Zapékací mísu vložte do předehřáté trouby a pečte přibližně 50-60 minut, dokud maso nebude krásně zlatavé a propečené. Během pečení můžete stehna několikrát přelít výpekem pro ještě šťavnatější výsledek.

5. Hotová stehna podávejte s pečenými bramborami nebo jasmínovou rýží a lehkým salátem.

Tipy pro vylepšení receptu

  • Pokud nemáte čerstvé fíky, můžete je nahradit sušenými – před použitím je jen na chvíli namočte do teplé vody.
  • Chcete-li dodat receptu ještě více barev a chuti, přidejte do mísy k masu i několik cherry rajčátek nebo kousky papriky.
  • Pro ještě intenzivnější chuť můžete kuřecí stehna marinovat v připravené směsi předem, ideálně přes noc.
  • Pokud preferujete ostřejší chuť, přidejte do marinády špetku chilli nebo špetku uzené papriky.

Zdroj: Kupi.cz