Zčernaly vám banány? Přezrálé ovoce nevyhazujte!

Moc jim to nesluší, ale chuť mají skvělou. Canva

Koupili jste si banány, ale než jste je stihli sníst, zčernaly? Nemusíte je hned vyhazovat, naopak jejich dozrání chytře využijte. Černé zbarvení totiž představuje cukrové skvrny, které znamenají, že banán je v porovnání s nedozrálými zelenými nebo žlutými banány mnohem sladší.

Přečtěte si také

Chybějící testery nutí zákazníky otevírat nové výrobky. „Nedělejte to,“ vzkazují obchody

Zralost volá po receptech

Během procesu zrání se škrob v banánu mění na cukr, tím pádem je ovoce postupem času stále sladší. Mnoho lidí se hnědým či černým banánům snaží spíše vyhýbat, pokud však přezrálé banány vyhodí, zbytečně plýtvají jídlem.

Navíc banán, který už dostatečně dozrál, se vyznačuje silnými protirakovinnými účinky. Využijte proto přezrálých banánů, které vám doma leží v míse, a nebojte se je použít při přípravě těchto jednoduchých receptů.

1. Lívanečky z banánu a vajec

Připravte si během chvilky sladké lívanečky pouze z banánu a vajec. Na přípravu budete potřebovat:

  • 1 zralý banán
  • 2 vejce

Rozšlehejte vejce v míse, pomocí vidličky rozmačkejte banán a vmíchejte ho do vajec. Na pánev nalijte trošku olivového oleje a připravené těsto z banánu a vajec rozetřete do tvaru menších placiček. Opečte lívanečky z každé strany a po upečení je ozdobte marmeládou, ovocem či zakysanou smetanou.

Banánové lívance si oblíbí i děti. Canva

2. Banánová buchta z mikrovlnky

Opravdu rychlá chuťovka, kterou za pomoci mikrovlnky zvládne každý. Na banánovou buchtu si připravte tyto ingredience:

  • 2 zralé banány
  • 100 g hladké mouky
  • 100 g třtinového cukru
  • 100 g másla
  • 2 lžíce mléka
  • 2 lžičky skořice
  • 1 lžičku kypřicího prášku do pečiva
  • 2 vejce
  • 1/3 lžičky soli

Nechte v mikrovlnce zahřát mísu s máslem přibližně po dobu 30 vteřin až 1 minuty, dokud se máslo zcela nerozpustí. Přidejte do misky s máslem rozmačkaný jeden a půl banánu, cukr, sůl, mouku s práškem do pečiva, skořici a vejce s mlékem. Vše důkladně promíchejte.

Těsto následně nalijte do formy a navrch vyskládejte zbylou polovinu banánu nakrájeného na plátky. Formu dejte na 8 minut do mikrovlnky a kontrolujte, zda se těsto již propeklo i vevnitř. Až se vám bude buchta zdát dostatečně propečená, můžete ji například posypat moučkovým cukrem a doplnit o domácí šlehačku.

3. Banánové smoothie

Smoothie se dá připravit z nepřeberného množství ovoce a zeleniny, to banánové bude zaručeně chutnat všem. Pro jeho přípravu budete potřebovat:

  • 2 zralé banány
  • 11 sušených datlí
  • 1 lžičku medu
  • 1 hrnek ledu

Banány oloupejte, nakrájejte na plátky a rozmixujte je spolu se zbývajícími ingrediencemi. Dostatečně našlehané smoothie poté rozlijte do sklenic.

Banány jsou zdravé i chutné. Canva

4. Banánová zmrzlina

Vyzkoušejte skvělou banánovou zmrzlinu, která je navíc zdravá. Stačí vám k tomu:

  • 4 zralé banány
  • 3 lžíce mléka

Oloupané banány nakrájejte na malé kousky, rozložte je na talířek, který zakryjete fólií, a vložte do mrazáku. Počkejte alespoň jednu hodinu, vyndejte kousky banánů z mrazáku a vložte je do mixéru. Přilévejte během mixování mléko a vytvořte krémovou, jemnou zmrzlinu. Výsledek můžete ozdobit ovocem, ořechy nebo třeba kousky čokolády.

Nevyhazujte banánovou slupku

I flekatá banánová slupka se dá prakticky využít. Nakrájejte ji na menší kousky, ty nasypte do květináčů a rázem máte o své rostliny postaráno díky výživnému hnojivu.