Pokojovky do koupelny patří. Stačí vědět, kterým se ve tmě bude dařit

Pokojovky do koupelny patří. Kterým se ve tmě bude dařit? Canva

Tma a vlhko. To je typické prostředí většiny českých koupelen. Naštěstí existují pokojové rostliny, které si v něm libují. Představíme vám neznámější z nich a vysvětlíme, jak je pěstovat. Vaše koupelna nebo temné zákoutí se stanou zelenou oázou.

Přečtěte si také

Jak se zbavit bradavice? Než podstoupíte zákrok, zkuste přípravky z lékárny a babské rady

Pokojovky, které si vaši koupelnu zamilují

Netík

Kapradina, kterou nemůžete přelít, protože miluje vodu a vlhkost. Zalévejte ji jen řádně odstátou vodou. Pokud máte přístup k té dešťové, máte ideální zálivku.

Calathea

Seženete ji v různých barvách od červené přes žlutou až po zelenou. Barevné spektrum listů je pestré. Calathea nesnáší slunce a miluje vlhko.

Bromélie

Nenáročná pokojovka, která pochází z deštných pralesů. Kvete dlouho a po odkvětu se na stonku objeví nový výhonek, který následně opět vykvete. Miluje vlhko, takže v koupelně bude jako doma.

Kořenokvětka

Pochází z Číny a vlhké podnebí je pro ni ideální. Nesnáší přímé sluneční světlo, které ničí její listy. Vyhovuje jí obvyklá pokojová teplota, ale v sezóně ji můžete pěstovat i venku.

Dracena

Pochází z Madagaskaru a čistí vzduch. Ve vlhku a stínu si libuje, takže rychle roste a vytváří nové odnože. Brzy tak budete mít celou sbírku dracen.

Dracena se hodí na tmavší místa. Canva

Čím vyzdobit temný kout?

Možná nehledáte rostlinu pouze do koupelny, ale máte temný kout v obýváku nebo jiné místnosti. Zaplňte ho elegantní pokojovkou, která tmavé prostředí ocení.

Tchynin jazyk

Je přizpůsobivá a bude se jí dařit všude, kam ji postavíte. Přežije přímé slunce i temný kout. Dejte však pozor v zimě – při nízkých teplotách nesnáší zálivku.

Zelenec

Čistí vzduch a spokojí se téměř s každými podmínkami. Je ideální pro začátečníky nebo zapomnětlivce, kteří ho občas zapomenou zalít. V temném zákoutí dobře poroste.

Trocha péče, hodně radosti

Do temného kouta ve vašem domově můžete umístit kteroukoli rostlinu z předchozího seznamu. Jen myslete na to, že ji musíte pravidelně rosit. Vlhký vzduch je základ.